U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Alles over de Ardennen: plaatsen in de Ardennen

Steden en dorpen in de Ardennen

Op allesoverdeardennen.nl hebben we informatie staan over de volgende steden en dorpen:

Arlon
Avioth
Aye
Baillonville
Barvaux
Bastogne
Bazeilles Sur Othain
Beauraing
Beffe
Bellefontain
Bertrix
Blegny
Bouillon
Breuvanne
Breux
Büllingen
Bütgenbach
Buzenol
Celles
Chameleux
Charleville-Mézières
Chasse-Pierre
Chaudfontaine
Chiny
Cielle
Ciney
Comblain-la-Tour
Corbion sur Semois
Crupet
Cugnon
Dinant
Dochamps
Durbuy
Erezee
Étalle
Ethe
Eupen
Fanzel
Ferrieres
Florenville
Fôret
Gerouville
Givet
Grune
Hamour
Hargnies
Hargrimont
Herbeumont
Heyd
Hotton
Houffalize
Houyet
Huy
Izel
Izier
Jamoigne
Jemelle
Jenneret
La Roche en Ardenne
Lacuisine
Les Bulles
Lierneux
Limbourg
Luik
Malmedy
Marche-en-Famenne
Marcourt
Martelange
Martilly
Marville
Melreux
Montmédy
Morville
Muno
Nadrin
Namen
Noiseux
Nossange
Ny
Olne
Palogne
Remounchamps
Redu
Rendeux
Rochefort
Rochehaut
Saint-Hubert
Saint Médard
Samrée
Sankt Vith
Sedan
Soiron
Somme-Leuze
Soy
Spa
Stavelot
Stenay
Straimont
Suxy
Sy
Theux
Tintigny
Torgny
Trois-Ponts
Verviers
Vielsalm
Villiers devant Orval
Villiers sur Semois
Virton
Waha
Wanne
Wéris
Werpin
Williers
Yvoir

Belangrijke plaatsen in de Ardennen

Luik

Luik is eigenlijk de enige echt grote stad in de Ardennen en ligt aan een van de belangrijkste toegangswegen naar de Ardennen. De stad is gelegen aan de rivier de Maas en vanuit Nederland kun je deze stad dan ook per boot aandoen. Vanuit Maastricht gaan er verschillende dagtochten deze richting uit. De haven van Luik is de derde binnenhaven van heel europa. De stad is erg afhankelijk van de industrie en in slechte tijden zie je dat hier de werkloosheid erg hard stijgt.

... meer over Luik
 

Malmedy

Malmedy is een groter stadje in de Ardennen gelegen in de provincie Luik vlak bij de Oost-kantons. Men spreekt hier dan ook naast Frans en Nederlands ook Duits. Het stadje is ook meerdere malen in Duitse handen geweest. Malmedy ontstond al in de vroege middeleeuwen en werd gesticht door de Abt Remarclus. De ligging aan de rivier de Warche en de Abdij in Stavelot zorgde dat het stadje zich voorspoedig ontwikkelde.

... meer over Malmedy
 

Verviers

Verviers is de tweede grootste stad in de provincie Luik. Je komt de stad op je weg naar de Ardennen net na Luik tegen. De stad is gelegen aan de oevers van de Vesder. Deze oevers werden in de vroege geschiedenis al bewoond door Galliers, Kelten en franken. In de vroege middeleeuwen werd de kleine nederzetting langzaamaan een grot stad. Dit was vooral dankzij de wolhandel en de lakennijverheid.

... meer over Verviers

Durbuy

Dit stadje wordt ook wel het kleinste stadje in Europa genoemd hoewel dat technisch gezien niet helemaal waar is het wel absoluut een heel aardig oud stadje. Durbuy is dan ook al echt eeuwen oud. Al in de vroege middeleeuwen was hier een nederzetting en belangrijke handelsplaats. De stad is ook goed bewaard gebleven. Er zijn nog echt oude kleine middeleeuwse straatjes en mooie oude huizen. Durbuy heeft een heel charmant sfeertje.

... meer over Durbuy

Spa

Wie wat wil proeven van de grandeur van weleer moet in de Ardennen zeker de plaats Spa niet vergeten. Dit prachtige oude kuuroord ademt de sfeer van lang vervlogen tijden waar heren met hoge hoed en dames met sleepjurk samen met de high society van Europa kwamen kuren ,maar vooral feesten. Het centrum van de stad bestaat grotendeels uit oude art Deco huizen. Prachtig gedecoreerde hoge elegante huizen afgewisseld met badhuizen, kuuroorden en uiteraard het casino.

... meer over Spa
 

Namen

Namen is een van de grootste steden in de Ardennen (vergelijkbaar met Breda) en tevens de hoofdstad van Wallonië en de gelijknamige provincie Namen. Namen is al eeuwenlang een speelbal tussen verschillende Europese mogendheden. Door de strategische ligging is de stad een zeer geschikte uitvalsbasis om de omliggende landen te controleren of veroveren. Het leuke middeleeuwse centrum ligt onder aan de voet van de citadel aan de Sambre.

... meer over Namen

La Roche en Ardenne

La Roche en Ardenne is een van de belangrijkste toeristische centra van de Ardennen en een van de oudste toeristische centra van deze streek. Wie naar de Ardennen op vakantie gaat zal al snel in de buurt van deze stad terecht komen. La Roche en Ardennen is een aardig oud stadje. Het is wel erg gericht op toeristen. Erg veel shoarma zaken, friettenten en souvenirshops domineren het straatbeeld en in de zomermaanden is het er gezellig druk.

... meer over La Roche en Ardenne

Dinant

Dinant is een van de oudste plaatsen in de Ardennen en kent een lange roemruchte geschiedenis. Dinant is maar een klein stadje. Doordat er hier in de tweede wereldoorlog veel gevochten is zijn er ook weinig overblijfselen te vinden van het oude Dinant. De meeste mensen komen hier voor een bezoek aan het huis van de bouwen van de saxofoon, de citadel of een rondvaart op de Maas. Het stadje zelf heeft twee langgerekte hoofdstraten die in het verlengde van de Maas lopen.

... meer over Dinant

Plaatsen in de Ardennen

De grootste stad in de Belgische Ardennen is het op eerste zicht wat triestig aandoende Luik. Andere grote steden zijn Bastogne, Namen en Dinant. Allen met een eigen charme. De meeste grote steden in de Ardennen hadden vroeger een strategische functie en kennen daarom een citadel of groot fort wat boven de stad ligt. Vaak zijn deze forten nog redelijk in tact en leuk om te bezichtigen. Voor grote kosmopolitische steden moet men niet in de Belgische Ardennen zijn. Het gebied is toch enigszins afgelegen en daarom wat betreft voorzieningen meer basic. Wil je eens uitgebreid gaan shoppen en stappen in de hipste discotheken dan is het wellicht beter je vakantie elders te plannen.

De Ardennen hebben in de Tweede Wereldoorlog hevig onder vuur gelegen en hiervan zijn de littekens nu nog steeds terug te vinden in de meeste dorpen en steden. Zijn sommige plaatsen nog geheel in hun oude glorie te bewonderen, zoals het prachtige Limbourg of Durbuy, anderen zijn volledig kappot geschoten en tonen weinig meer van hun oude verleden. Kenmerkend zijn echter wel de gedenktekens en oude tanks die men op veel verschillende plaatsen in de Ardennen als stille herinnering aan die vreselijke tijd ziet staan.

Het leukst aan de Ardennen zijn de kleine dorpjes. Heel erg toeristisch of juist zeer authentiek gebleven, ze kennen allemaal hun eigen charme en schoonheid. Sommige dorpen zijn zeer toeristisch en anderen lijken nog nooit een toerist te hebben mogen begroeten. Vooral in de zomer en herfstmaanden zijn dorpjes als la Roche en Durbuy erg druk. Een dorp als Stavelot kent dan ook wel toerisme ,maar hier hangt over het algemeen een rustiger sfeertje. Die sfeer en het karakter is ook op verschillende plekken anders. Durbuy heeft, met zijn cocktailbars en cava op het terras, toch een wat chiquere uitstraling dan La Roche en Ardenne waar in de hoofdstraten de kebab zaken je om de oren vliegen. Houfalize is juist weer erg gericht op de sportieve mens en hoewel basic wat betreft voorzieningen ’s avonds in de kroeg wel erg gezellig. Kortom de dorpen en steden van de Ardennen hebben voor iedereen wat te bieden.

Handige sites over plaatsen in de Ardennen

mooiste dorpjes in de Ardennen
steden in België (incl. Ardennen)

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België