U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Luik

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Luik

Luik

Luik is eigenlijk de enige echt grote stad in de Ardennen en ligt aan een van de belangrijkste toegangswegen naar de Ardennen. De stad is gelegen aan de rivier de Maas en vanuit Nederland kun je deze stad dan ook per boot aandoen. Vanuit Maastricht gaan er verschillende dagtochten deze richting uit. De haven van Luik is de derde binnenhaven van heel europa. De stad is erg afhankelijk van de industrie en in slechte tijden zie je dat hier de werkloosheid erg hard stijgt.

Luik is een stad die voornamelijk groot is geworden door de zeer vieze metaalindustrie. Jammer dat je dit dan ook in heel de stad terug ziet. Hoewel er duidelijk te zien is dat onder de vieze laag roet enkele prachtige gebouwen te vinden zijn zal de gemiddelde toerist hier niet doorheen kijken. Jammer is ook dat mooie oude herenhuizen ineens geflankeerd worden door een draak van een nieuwbouw gedrocht. Geen hoogstaande moderne architectuur, dat zou nog te verdedigen zijn, maar lelijke snelle bouw om een gat te vullen. Luik is dus niet echt een hele mooie stad hoewel het wel mooie plekjes kent.

Trapje op

Omdat Luik op verschillende heuvels is gebouwd kent de stad veel hoogteverschillen. De straten kunnen soms gemeen steil omhoog lopen. (niet voor niets liggen de steilste heuvels uit de wielerklassieker Luik Bastenaken Luik in dit gebied) De Montagne van Bueren is een van de steilste heuvels in Luik en de straat is hier dan ook vervangen door een trap met 374 treden. Beklimming ervan geeft je bovenaan een aardig zicht over de stad en leidt nar de Citadel.

Wie van moderne architectuur houdt moet absoluut het TGV station Guillemins gaan bekijken. Dit is het belangrijkste station van Luik en een waar architectonisch kunststukje. Het station is ontworpen door Santiago Calatrava en is vooral opvallend door de 200m lange overkapping van wit staal, glas en beton die zich als en golf over de treinen uitstrekt.

Standard Luik

Standard Luik wordt gezien als dé voetbalclub van Luik. Het stadion ligt een grauw industrie gebied ,maar het stadion valt direct op door zijn vrolijke rode kleur. Hier kun je in deze mistroostige omgeving niet omheen. Standard speelde ook verschillende keren Europees voetbal en hoort in België al tijden lang bij de voetbaltop. De supporters van Standard zijn een van de fanatiekste van België.

Citadel van Luik

Dit oude fort kent een woelige geschiedenis. Als sinds de late middeleeuwen stond hier een fort wat gedurende de eeuwen door verschillende legers en machthebbers veroverd, heroverd en herbouwt is. Heden ten dagen staat binnen in het oude fort een ziekenhuis,maar de heuvels van de citadel bieden nog steeds een prachtig uitzicht en mooie wandelpaden die je een prima zicht over de stad bieden. Het is een mooie groene rustige plek in deze toch wel wat grauwe industriestad.

Place Saint Lambert

Midden in het historische centrum van Luik is een opvallend groot plein te vinden. Dit plein het Place Saint Lambert is ontstaan nadat de Sint-Lambertuskerk die origineel op deze plaats stond, na de Luikse opstand aan het einde van de achttiende eeuw, werd afgebroken. Het is bijzonder om in een oude stad als Luik een plein van dit formaat tegen te komen. Onder het plein is tegenwoordig het Archeoforum gevestigd. Dit archeologisch museum laat je naast de resten van de Sint-Lambertuskerk ook de resten van een Romeins huis tegen. Het museum wordt gedeeltelijk verlicht door de glazen stenen die er in het plein zijn gebruikt. Op het plein worden met enige regelmaat evenementen georganiseerd.

Paleis van de Prinsbisschoppen

het Paleis van de Prinsbisschoppen in Luiks is te vinden aan het plein Place Saint Lambert. Tot het einde van de achttiende eeuw lag dit paleis verscholen achter de Sint-Lambertuskerk. Door het wegvallen van deze kerk kan het paleis tegenwoordig in zijn geheel bewonderd worden. Met name het binnen plein met zijn bijzondere pilaren is erg mooi. In het paleis zit tegenwoordig het Paleis van Justitie gevestigd en het provinciebestuur van Luik. Op sommige dagen van het jaar kan je onder begeleiding een rondleiding krijgen door het gebouw.

Museum voor de schone kunsten

Het museum voor de schone kunsten in Luik of Musée des Beaux-Arts de Liège is ontstaan na het fuseren van drie kleinere musea. Mede door het samenbrengen van deze drie collecties behoort het Musée des Beaux-Arts de Liège tot de interessantste kunstmusea in de Ardennen. In het museum zijn kunstwerken te vinden van Belgische grootmeesters zoals Rops en Magritte maar ook werken van Picasso, Chagall, Gauguin en Ensor. Het Musée des Beaux-Arts de Liège wordt kortweg door de meeste inwoners van Luik “bal” genoemd.

Grand Curtius

Het grand Curtius opende voor het eerste in 2009 zijn deuren en is sindsdien uitgegroeid tot één van de belangrijkste kunsthistorische musea van de Ardennen. De collectie van het museum beslaat ongeveer 7000 jaar geschiedenis van Luik en de Ardennen. 5200 objecten vertellen in chronologisch of thematische volgorde het verhaal van Luik en de omgeving. Het museum bevindt zich in het hart van het historische centrum van Luik in een wijk die bekend staat onder de naam “Vurige stede”. Het museum is gevestigd in een nieuw en een historisch gebouw die op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn.

Zondagmarkt La Batte

Deze markt mag je niet missen als een bezoek brengt aan Luik. Deze markt behoort tot de oudste en grootste markten van België. De markt is in totaal twee kilometer lang en volgt voor het overgrote deel de kade van de Maas. Vroeger waren het voornamelijk Belgen die hier hun waren goederen verkopen, tegenwoordig is de markt uitgegroeid tot een internationale smeltkroes met marktkramers uit heel de wereld. Na een paar uur slenteren over de markt kun je heerlijk bijkomen op één van de terrassen onder het genot van een Luikse koffie met een Luikse wafel.
 

Handige sites over Luik

Luik voor beginners
Luik informatie
Luik informatie
Luik officiële site
Luik startpagina
top 10 bezienswaardigheden van Luik


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België