U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / overige activiteiten

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
   ○ e-bike
   ○ mountainbiken
   ○ ravelpaden
   ○ wielrennen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Actief in de Ardennen: overige activiteiten

Overige activiteiten in de Ardennen

De Ardennen staan natuurlijk niet voor niets bekend als het buitensport Walhalla van de Benelux. Dus naast de bekendere activiteiten zoals fietsen, wandelen, paardrijden of kajakken zijn er nog tal van leuke bijzondere activiteiten te doen in de Ardennen. De verschillende mogelijkheden waar ze te doen en wat de beste periode in het jaar is om ze te doen proberen we op de verschillende pagina’s zo goed mogelijk uit te leggen. We moeten hierbij wel eerlijk zeggen dat we nog niet alle activiteiten zelf hebben geprobeerd. Dit omdat wij in sommige gevallen de moed niet voor hebben of in andere gevallen de zin ontbreekt.

Golfen in de Ardennen
Er zijn in de Belgische Ardennen behoorlijk wat golfbanen te vinden. In totaal zijn er een tiental golfbanen in deze regio te vinden. De twee bekendste zijn de Five Nations golfbaan en Durbuy Golf beide in de buurt van het stadje Durbuy. Golf Durbuy ligt net buiten Barvaux en de Five Nations Golf Club ligt enkele kilometers van het plaatsje Somme-Leuze vandaan in de provincie Namen. Beide golfbanen zijn aangelegd door een voormalig professioneel golfspeler. Wat de meeste banen in de Ardennen gelijk hebben aan elkaar is de grote diversiteit aan banen die er te vinden. De banen zijn geliefd om de prachtige vergezichten en grote hoogteverschillen die je op sommige banen moet overbruggen. De banen zijn hierdoor wel minder goed geschikt voor beginnende golfers. Om te mogen spelen moet je in het bezit zijn van een golf vaardigheidsbewijs.

Minigolf in Durbuy

Op verschillende plaatsen in de Ardennen heb je prachtige golfbanen. Leuk als je goed kunt golven, maar geen handige attractie voor gezinnen of mensen zonder gvb. Een prima leuk vermakelijk alternatief is minigolf. (voorheen ook wel midgetgolf genoemd) Dit simpele spelletje wat echt iedereen kan is leuk voor jong en oud en kan worden gespeeld in heel de Ardennen. De meeste banen werken op dezelfde manier. Er zijn ongeveer 18 holes met ieder in het midden van de baan een obstakel wat in zo min mogelijk slagen moet worden overwonnen. Veel van de minigolfbanen zijn te combineren met andere attracties. Zo is de minigolfbaan in Hotton een onderdeel van het museum Riveo. Bij Durbuy kun je het minigolven combineren met een bezoek aan Parc Topiares. Andere plaatsen om te minigolven zijn onder andere Barvaux, Martelange en Spa.

Spoorfietsen

Op verschillende plaatsen in de Ardennen heb je de mogelijkheid om te spoorfietsen. Wij hebben zelf de spoorfietsen in de buurt van Mardesous uitgeprobeerd. Je kunt hier kiezen uit drie verschillende routes die een lengte van 6, 8 of veertien kilometer hebben. Tijdens deze tocht fiets je eerste paar kilometer eerst naar boven toe in ons geval was dit richting de Abdij van Maredsous. Eenmaal hier aangekomen heb je ongeveer anderhalf tot twee uur pauze voordat je dezelfde weg weer terug naar beneden maakt. De pauze wordt gebruikt om de spoorfietsen om te draaien en de verschillende wissels goed te zetten. Terwijl dit gebeurt kun je een leuke wandeling maken over het terrein van de abdij maken en de verschillende huisgemaakte producten proeven. Na het proeven van de verschillende Maredsous biertjes is het maar goed dat de weg terug naar beneden een stuk minder zwaar is dan de tocht naar boven toe.

Je kunt met maximaal vier personen op een spoorfiets, van deze vier moeten er twee trappen terwijl de andere twee op een bankje achterin heerlijk kunnen relaxen. Tijdens de tocht kun je genieten van een paar schitterende uitzichten.
Het is het gehele jaar mogelijk om vanuit Warmant te vertrekken er zijn echter wel precieze tijden omdat een deel van de dag de rail gereserveerd is voor dalende spoorfietsen. Vanuit Falaën kan er tussen april en oktober gestart worden.
Naast de railbikes van de Molignée zijn er ook railbikes te vinden in de Hoge Venen. In dit prachtige natuurgebied ligt een rail bike parkoers van ongeveer zeven kilometer deze route rijdt je logischerwijs tweemaal. Aan het einde van de route is er een verplichte pauze van ongeveer twintig minuten. De railbikes van de Hoge Venen zijn het gehele jaar geopend.

Quadrijden in de Ardennen

Deze activiteit wint de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit. Op diverse plaatsen in de Ardennen kun je deze quads huren voor een aantal uren om lekker mee door de bossen van de Ardennen te scheuren. De meeste verhuur bedrijven werken samen met instructeurs die je meenemen op een tocht. Afhankelijk van de ervarenheid van de deelnemers is er eerst een instructie en uitleg over hoe de quad werkt. Je krijgt ook de belangrijkste technieken van het quadrijden aangeleerd. Daarna ga je op pad door de bossen. Het quad rijden is vooral zeer geschikt voor mensen die graag door de bossen scheuren. Het is behoorlijk ruig off-road rijden. Voor de kleinere kinderen zijn er apart uitgezette parkoersen waar ze in alle veiligheid op kleine quads kunnen rijden. Je vindt de Quadverhuurbedrijven vooral in de wat grotere toeristische plaatsen zoals Coo, Houffalize, Durbuy en Erezee.

Tips:
• Houdt rekening met andere gebruikers van het bos. Sommige paden worden ook gebruikt door mountainbikers, wandelaars en paarden.
• Draag altijd een helm.
• Er zijn lichtere quads die ook voor kinderen geschikt zijn en mensen zonder rijbewijs. Zwaardere quads zijn alleen te huur met rijbewijs.
• Trek kleding aan die vies mag worden. De Ardennen zijn erg modderig. Op een quad wordt je snel vuil.
• Een overal en helm kan vaak gehuurd worden tegen een kostprijs.
• Een aantal bedrijven kan ook een lunch verzorgen onderweg.

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België