U bent hier: Alles over de Ardennen / openbaar vervoer

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Alles over de Ardennen: openbaar vervoer

Openbaar vervoer in de Ardennen

Het openbaar vervoer in de Ardennen beperkt zich op een uitzondering daargelaten tot het bus- en het treinvervoer. Treinen stoppen op veel plaatsen in de Ardennen. De grotere plaatsen hebben één of meerdere stations en zelfs in veel kleinere dorpen en gehuchten kom je een treinstation tegen. Mocht deze er niet zijn dan kun je gebruik maken van het busvervoer. De kleinere plaatsen en dorpen staan wel in verbinding met een buslijn maar bussen komen er vaak maar enkele keren per dag. In het weekend en tijdens schoolvakanties ligt dat meestal nog wat lager. Het openbaar vervoer in de Belgische Ardennen is niet van dezelfde kwaliteit en kwantiteit als wij in Nederland gewend zijn maar als je wat geduld heb kom je uiteindelijk overal.

Trein

Het treinverkeer in de Ardennen en de rest van Wallonië wordt verzorgt door de NMBS. Ondanks het feit dat er de afgelopen decennia meerdere treinverbindingen verdwenen zijn en plaats hebben moeten maken voor RAVel paden kun je nog steeds perfect reizen door de Ardennen. Veel van de toeristische bestemmingen in de Ardennen zijn nog voorzien van een eigen treinstation. Als je vanuit Nederland naar de Ardennen reist dan zal je in de meeste gevallen via Antwerpen of via Maastricht richting de Ardennen gaan. Meestal reis je dan eerst naar station Luik-Guillemins om vervolgens over te stappen op een van de lokale spoorlijnen die je naar je plaats van bestemming brengen in de Ardennen. Op de kleinere stations komt ongeveer om het uur een trein Als je hiernaartoe reist dan is het verstandig om goed te controleren hoe laat deze aankomt en vertrekt. Dit scheelt wachttijd.

De meeste stations in de Ardennen zijn niet meer dan een klein stationsgebouw met één of twee perrons. Andere zijn prachtige historische stations zoals die van Verviers en weer andere zoals het station Luik-Guillemins zijn prachtige architectonische hoogtepunten. Het station van Namen is een prachtige mix van deze twee. Een oud gebouw met een hypermoderne inrichting.

Je kunt je treinkaartje voor de Ardennen gewoon in Nederland kopen op de website van de NS. Maar natuurlijk ook op de website van de NMBS en op het station. Hierbij moet je echter wel uitkijken want op sommige station is geen automaat aanwezig. Hierdoor ben je dan gedwongen om een kaartje in de trein te kopen en deze zijn vaak een stuk duurder.

De grootste en belangrijkste stations en de stations bij de populaire toeristische attracties in de Ardennen zijn te vinden in de plaatsen:
Namen, Ciney, Dinant, Luik, Eupen, Verviers, Spa, Pepinster, Trois-Ponts, Vielsalm, Coo, Sy, Aywaille, Hamoir, Barvaux, Libramont, Bertrix, Bastogne, Arlon, Florenville, Saint Hubert, Theux, Vielsalm en Yvoir.

Bus

Het busvervoer wordt in heel Wallonië en dus ook in de Ardennen verzorgt door de TEC. TEC staat voor Transport en commune, men spreek in Wallonië ook wel van de Société Régionale Wallonne du Transport. Dit vervoersbedrijf is tot stand gekomen na de fusie van de verschillende regionale vervoersbedrijven in Wallonië. Ondanks het feit dat de verschillende vervoersbedrijven gefuseerd zijn is er nog een groot verschil tussen de verschillende regio’s. Zo zijn kaartjes van de ene regio niet geldig in de andere en kun je in sommige gebieden maar kaartjes kopen tot de rand van de regio om vervolgens als je verder reist in de volgende bus weer een nieuw kaartje moet kopen. Dit alles leidt ertoe dat het bus vervoer in Wallonië een stuk duurder is als bijvoorbeeld in Vlaanderen. Zo betaal je in Vlaanderen maar maximaal drie zones en in Wallonië zes. De precieze tijden en lijnen staan vermeld op de website van de TEC. Jammer genoeg is deze website alleen in het Frans te vinden.

Taxi

Een taxi in de Ardennen is minder vanzelfsprekend al op de meeste plaatsen in Nederland. In de grotere plaatsen en steden kun je meestal met gemak een taxi bestellen maar in de dorpen of de wat meer afgelegen plaatsen moet je in de meeste gevallen van te voren een taxi bestellen en in sommige gevallen is het haast onmogelijk om een taxi op de plaats van bestemming te krijgen. Bij de plaatselijke Masion du Tourisme kun je meer informatie verkrijgen over de lokale taxibedrijven.

Voor meer informatie over taxi’s in de Ardennen en de rest van België kun je bellen met het telefoonnummer 0800-14795.

Anders

Er zijn in de Ardennen geen trams of metro’s meer te vinden. Stadtrams hebben in het verleden wel rond gereden in steden zoals Namen, Luik en Verviers maar zijn in de vorige eeuw allemaal opgeheven. In Luik is zelfs een proef geweest met een metro maar deze ondergrondse tunnel ligt er tegenwoordig verlaten bij.

Het enige andere openbare vervoer naast de bus, de trein en de paar in particuliere handen zijnde historische trams en treinbanen zijn kabelbanen. Er zijn er in totaal drie te vinden.

Als eerste de kabelbaan bij Dinant deze brengt je van de rivier naar de citadel. Deze kabelbaan zit in de prijs van een kaartje van de citadel. De tweede is de kabelbaan bij Spa. Dit is een panoramische kabelbaan die het centrum van Spa verbindt met het kuuroord. Deze kabelbaan is eigendom van de busmaatschappij TEC. Een ritje in deze kabelbaan kost één euro.
De derde is de kabelbaan van Huy. Deze kabelbaan is de langste kabelbaan van België en verbindt de het centrum van Hoei met de top van de muur van Huy om vervolgens naar het Fort van Hoei te gaan en terug te keren naar het centrum van Huy. Je kunt tijdens je rit uitstappen in het fort en op La Sarte. Deze kabelbaan is enige jaren gesloten geweest na een helikopterongeval.


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België