U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Huy

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Huy

Huy

Huy is een grotere plaats in de Ardennen in de provincie Luik. De stad is bij wielerfanaten vooral vanwege zijn muur van Huy die bij de wielerklassieker de Waalse Pijl vaak een beslissende functie heeft. Huy is gelegen aan het water, de rivier de Hoyeux en Mohaigne stromen hier de Maas in. Al in de middeleeuwen stond hier aan de oevers van de rivier een stadje. Het kasteel boven op de rotsen bood bescherming aan de inwoners in de stad beneden. Het centrum van Huy heeft nog steeds een historisch karakter en is, hoewel niet groot, een stadswandeling beslist waard. Huy is een van de grotere steden in de regio en heeft het een belangrijke functie in de omgeving.

Het Fort van Huy

Het Fort van Huy torent hoog boven de stad uit en kijkt uit op het water. Het fort i slechts t bezoeken via en lange smalle klim naar boven of een ritje met de kabelbaan (deze kabelbaan komt ook uit bovenop de berg van Huy) Op de plaats waar het fort staat, stond al in de middeleeuwen een kasteel. Ten tijden van de Hollandse overheersing werd een lange linie van forten in de Ardennen aangelegd. Waaronder ook de forten van Namen en Luik. De Hollanders wilden zich zo verdedigen tegen de Fransen. Hiervoor werden bestaande forten en kastelen verbouwd en uitgebreid. In het geval van Huy was het kasteel al een eeuw geleden met de grond gelijk gemaakt. De Hollanders hadden dus alle ruimte voor een nieuw fort. Na de onafhankelijkheid van Nederland namen de Belgen het fort over. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het fort als gevangenis. Vanuit het fort vetrok een groot gedeelte van de gevangenen naar de vernietigingskampen. Na de oorlog werd het fort in 1946 een museum en open gesteld voor het publiek.

Mont Mosan

Mont Mosan ligt boven Huy. Het is een combinatie van pretpark, dierenpark en kermis. Men betaalt extra voor de attracties, de draaimolens. Deze kosten een euro per rit en voor 5 euro kan men een passť partout kopen waarmee men in alle attracties mag. Daarnaast staan er her en der verspreid door het park verschillende grote klim en speeltoestellen en zijn er enkele dierenshows te bewonderen. Er is een zeehondenshow, een zeeleeuwen show en een papegaaienshow. Het geheel deot een beetje oud en onderkomen aan, maar is voor kinderen een geweldig park. Het is niet al te groot, redelijk overzichtelijk en voor de leeftijd tot 10 jaar zeer vermakelijk. In het midden van het park is een groot terras waar men Belgische frieten en biertjes kan nuttigen terwijl de kinderen lekker spelen. Een prima middagje vertier dus.

De Collegiale kerk van Huy

Deze prachtige kerk werd tussen de 12e en 14e eeuw gebouwd in gotische stijl. De kerk is niet erg groot ,maar ligt op de route naar Santiago de Compostella en wordt daarom nog al eens door pelgrims aangedaan. Hoewel de kerk niet groot is ligt er onder de kerk toch een flinke schatkamer. Men kan hier na betaling van entree een kijkje nemen. Spectaculair is vooral het enorme grote rosette raam in het begin van de kerk. Een erg mooi voorbeeld van een kleurrijk glas en lood raam.

De muur van Huy

Deze erg steile helling is vaak de beslissende factor in de wielerwedstrijd van de Waalse pijl. Het is een zeer pittige heling van ongeveer 1,3 km met een maximaal stijgingspercentage van 19%. Gemiddeld is hij ongeveer 9,8%. Een echte flinke kuitenbijter. Op zonnige dagen kun je altijd wel enkele wielrenners naar boven zien zwoegen. Vooral de Spanjaarden doen het de laatste jaren goed op de zware flanken,maar ook publiekslieveling Phillipe Gilbert kwam al eens als eerste boven. Naast dat de helling meerdere malen beklommen wordt is ook de finish boven op de muur.

Handige sites over Huy

wikipedia
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ