U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Verviers

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Verviers

Verviers

Verviers is de tweede grootste stad in de provincie Luik. Je komt de stad op je weg naar de Ardennen net na Luik tegen. De stad is gelegen aan de oevers van de Vesder. Deze oevers werden in de vroege geschiedenis al bewoond door Galliers, Kelten en franken. In de vroege middeleeuwen werd de kleine nederzetting langzaamaan een grot stad. Dit was vooral dankzij de wolhandel en de lakennijverheid. Omdat Verviers geen Gildes kende was er op de lakennijverheid niet de zelfde controle als in andere steden. Dit maakte de concurrentie en stuk gemakkelijker en de prijs vooral goedkoper. Verviers werd als lakenproducent erg populair. Ook na de verwoestingen van de dertig-jarige oorlog kwam Verviers er weer bovenop. De stad boeide op als nooit te voeren en in de 18e eeuw ging het mee in de vaart der volkeren en de industriŽle revolutie. De eerste machine bouwers voor de wolindustrie woonden onder andere in Verviers. De industriŽle revolutie bracht vele fabrieken en arbeiders naar de stad. Dit maakte het leven er niet beter op. Grote drommen arbeiders werkte er onder erbarmelijke omstandigheden dag en nacht in de fabrieken. Vooral deze laatste periode is in de stad nog goed te zien. Verviers heeft een typisch oud-industriŽle sfeer. Het centrum is ook niet echt heel erg mooi of oud, mar kent wel enkele mooie bouwwerken, beelden fonteinen en musea. Het zijn echter pareltjes in de zwijnen stal.

Verviers heeft als grote stad in de regio alle faciliteiten die daar bij horen. Er zijn verschillende onderwijsinstellingen en ziekenhuizen. Het heeft een mooi en groot station. Voor wie wil winkelen is er in Verviers ook genoeg te halen. In de winkelstraten in het centrum is een groot diversiteit aan winkels te vinden. Via de toeristische informatie kun je enkele stadswandelingen krijgen die je langs de mooie plekjes van Verviers leiden. Zoals al eerder genoemd is de stad op het eerst gezicht niet echt erg mooi, maar er zijn zeker wel mooie plekjes.

Het Park díHarmonie is en oase van rust in het drukke centrum van Verviers. Het park heeft een prachtig mooie oude muziekkiosk. Het nabijgelegen restaurant is gevestigd in een prachtig oud neoclassicistisch pand wat het park afmaakt en gelijk een prima plek biedt om wat te eten en te drinken.

Wie meer wil weten over Verviers en de geschiedenis kan een van de musea bezoeken. In het Archeologisch museum vindt men allerlei voorwerpen uit de vroege geschiedenis van Verviers. De tijd van de Kelten en GalliŽrs komt hier terug. In het centrum van de Wol leert u van alles over het industriŽle verleden van Verviers. Musťe des Beaux-Arts et de la Cťramique toont weer allerlei keramiek collecties uit de 17e en 18e eeuw.

Om de band met het water te verstevigen zijn overal in de stad mooie fonteinen te bewonderen. Zowel modern als oud en groot en klein. De mooiste was wat ons betreft de Fontein d ĎOrtmans. Deze is geweid aan de oude burgemeester die de stad voorzag van waterleiding en meewerkte aan de aanleg van het nabijgelegen stuwmeer. Een van de stadswandelingen voert je langs al deze fonteinen. Waarvan er inderdaad veel te vinden zijn in Verviers.

Verviers heeft verschillende kerken. Met zoín rijk industrieel verleden is dat natuurlijk ook niet verwonderlijk. De arbeiders moesten immers na hun drukke werkweek wel kunnen luisteren naar de zalvende woorden van meneer pastoor. De meeste kerken zijn dan ook gebouwd in de 19e eeuw. Dat geldt niet voor het mooie kerkje Notre Dam de Rťcollets. Dit bijzondere kerkje lijkt niets bijzonders achter de oude houten deur, maar was een kleine verrassing bij binnenkomst. In een ver verleden was de kerk een onderdeel van een klooster. Opvallend hierin is het enorm grote voorportaal wat helemaal volhangt met bidprentjes en gedenksteentjes van overleden dierbare. Pas verderop komt de beuk. Een prachtig mooi oud kerkje met een door zijn indeling bijzondere sfeer.

Handige sites over Verviers

Verviers informatie
Verviers officiŽle site
wikipedia

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ