U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / wintersport

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Actief in de Ardennen: wintersport

Wintersport in de Ardennen

De Ardennen zijn een populaire dicht bij de deur wintersport bestemming voor Belgen en Nederlanders. Op slechts een paar uur rijden kom je redelijke skipistes tegen en verassend mooie langlauf routes. Er zijn in totaal meer dan dan 40 plaatsen in de Ardennen waar men verschillende langlaufroutes kan vinden. Daarnaast zijn er 11 kleine skigebieden te vinden. De skipistes zijn hier niet te vergelijken met de skigebieden in bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk maar zijn daarin tegen ook een stuk goedkoper. Men kan bij de meeste skigebieden een volledige uitrusting huren. Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen materiaal me te nemen. De prijzen van een skipas schommelen hier ergens tussen de 10 en 15 euro voor een dag. De prijzen voor het langlaufen liggen iets lager. Hiervoor moet men rekenen op ongeveer 10 euro inclusief de huur van de materialen. Voor de kinderen is er vaak de mogelijkheid om naast de skipiste met een slee van de berg af te gaan.

De populairste skigebieden in de Ardennen zijn Le Monty in de buurt van Lierneux, Baraque de Fraiture in de buurt van Vielsalm, Val de Wanne bij Trois Point en Mont des Brumes bij Franchorchamps in de buurt. Deze skigebieden hebben allemaal ťťn of meerdere skiliften tot hun beschikking. De andere skigebieden in de Ardennen zijn Ferme Libert bij Malmedy-Beverce, Zosterbach in de buurt van Elsenborn, Frankental in Manderfeld en Ovifat bij Robertville. Dan zijn er ook nog twee kleinere skigebieden die elk een piste van ongeveer 300 meter hebben. Dit zijn het skigebied Oignies-en-Thierache bij Viroinval en het skigebied Charlemagne bij Henri-Chapelle.

Rond de feestdagen worden er in aantal plaatsen zoals Durbuy, Spa, Malmendy en La Roche schaatsbanen opgezet waar men tegen een kleine vergoeding schaatsen kan huren en een uurtje kan schaatsen. Schaatsen op natuurijs in de Ardennen is bijna onmogelijk of het zou op het stuwmeer bij Coo of La Gileppe moeten zijn. Dit kan echter alleen maar na een langdurige vorst periode en na goedkeuring van de lokale autoriteiten. Het water van de verschillende rivieren in de Ardennen stroomt te snel om te bevriezen.
In het themapark Plopsa Coo kan men het gehele jaar gebruik maken van de 600 meter lange bobsleebaan. Vreemd genoeg kan deze bobsleebaan alleen bij hevige sneeuwval niet gebruikt worden.

Het grote nadeel van wintersport in de Ardennen is dat hier geen enkele vorm van sneeuwzekerheid is. Men kan dus niet ver van te voren een wintersportvakantie in de Ardennen boeken. Men zal moeten wachten tot het gesneeuwd heeft en dan pas de beslissing maken om naar de Ardennen te gaan. Eenmaal aangekomen zult u erachter komen dat u niet de enige was met dit idee. Zowel de skipistes als de langlaufroutes kunnen als redelijk druk bestempeld worden. Per jaar zijn er gemiddeld ongeveer 50 dagen met sneeuw in de Ardennen. Dit kan echter sterk verschillen van jaar tot jaar.


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ