U bent hier: Alles over de Ardennen / praktische reisinformatie

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Alles over de Ardennen: praktische reisinformatie

Praktische reisinformatie voor de Ardennen

De Ardennen is voor de meeste mensen een dicht bij de deur bestemming maar toch is het een bezoek aan het buitenland. In BelgiŽ gelden er soms andere regels en wetten dan dat wij in Nederland gewend zijn. Daarom hebben we een aantal dingen die in onze ogen belangrijk zijn voor een bezoek aan de Ardennen op een rijtje gezet. Veel van de onderwerpen spreken voor zich en andere doen je verbaasd staan dat het bij onze zuiderburen zo geregeld is. Want wist je bijvoorbeeld dat BelgiŽ een drietalig land is en dat er in BelgiŽ andere feestdagen gevierd worden dan dat wij in Nederland doen? En hoe zit het eigenlijk als je naar een ziekenhuis moet en wanneer zijn de winkels en supermarkten geopend. Om op al deze vragen antwoord te geven hebben wij deze pagina toegevoegd aan allesoverdeardennen.nl.

Alarmnummer

In BelgiŽ en dus ook in de Ardennen bel je voor alle spoedeisende hulp net als in Nederland 112. In BelgiŽ heb je ook de mogelijkheid om met 100 te bellen. Bij beide nummers kom je op hetzelfde hulpcentrum uit. Deze heten in BelgiŽ Hulpcentrum100/112. Dit hulpcentrum zal direct indien nodig een ambulance, MUG-Team (Mobiel Urgentie Groep) of brandweerploeg naar de plaats van de noodtoestand toesturen. Wie de politie wil spreken kan ook het alarmnummer 101 bellen. Als je dit nummer belt wordt je in contact gebracht met het Communicatie- en Informatiecentrum van de federale politie. Iedere provincie heeft zijn eigen Communicatie- en Informatiecentrum en zijn eigen 100/112 Hulpcentrum.

Feestdagen

BelgiŽ kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten, carnavalsoptochten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar op verschillende dagen in de Ardennen tegen. Er worden in sommige dorpen en steden ook niet religieuze feesten gehouden je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan gildefeesten, jaarmarkten en wijn- en of bierfeesten. Bij de meeste van deze feesten zijn de winkels, restaurants en openbare instellingen gewoon geopend. Bij de landelijke feestdagen is dat niet het geval.

Deze dagen zijn:

Nieuwjaarsdag Ė 1 januari
Dag van de Arbeid Ė 1 mei
Feestdag van de Vlaamse gemeenschap Ė 11 juli (deze wordt alleen in Vlaanderen gevierd en zal in de Ardennen onopgemerkt voorbij gaan)
Nationale feestdag van BelgiŽ Ė 21 juli
Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart Ė 15 augustus
Feestdag van de Federatie WalloniŽ-Brussel Ė 27 september (hoofdzakelijk voor ambtenaren en openbare instanties)
Allerheiligen Ė 1 november
Allerzielen Ė 2 november( hoofdzakelijk voor ambtenaren en openbare instanties)
Wapenstilstand Ė 11 november
Feestdag van de Duitstalige gemeenschap Ė 15 november ( alleen in het Duitstalige deel van de Ardennen)
Koningsdag Ė 15 november (hoofdzakelijk voor ambtenaren en openbare instanties)
Kerstmis Ė 25 december

Daarnaast zijn er nog een aantal wettelijke feestdagen die per jaar op een andere datum vallen.

Deze dagen zijn:

Pasen dat op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente valt
Onze-Lieve-Heer-hemelvaart (Hemelvaartsdag) deze valt veertig dagen na Pasen
Pinksteren en pinkstermaandag deze valt vijftig dagen na Pasen

Geld

In BelgiŽ betaal je net als in Nederland met de Euro. De prijzen van de meeste producten zijn te vergelijken met de prijzen in Nederland. De prijzen in de supermarkt liggen gemiddeld net ietsjes hoger en de benzine prijzen liggen weer net iets lager. Over het algemeen ben je in de Ardennen ongeveer hetzelfde kwijt als dat in Nederland zou zijn. Als je een huisje hebt gehuurd in de Ardennen dan moet je in de meeste gevallen bij aankomst de borg contant voldoen. Deze krijg je dan in de meestal binnen enkele weken weer terug gestort op je rekening. Hiervoor moet je echter wel je IBAN en je BIC nummer bij de huiseigenaar achterlaten. In de Ardennen is het nog veel vaker als in Nederland gebruikelijk om alles met je pinpas te betalen. Acties als klein bedrag pinnen mag zal je in BelgiŽ niet snel zien. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende contanten op zak heb en als je het niet vertrouwd vraag van te voren even of je met je pinpas kan betalen. Zo voorkom je verassingen achteraf. In de meeste supermarkten, restaurants en winkels kun je gewoon met je pinpas of creditcard betalen maar in de kleinere winkels en cafeetjes is het vaak wat problematischer.

Pinnen

Er zijn in de Belgische Ardennen genoeg pinautomaten te vinden je moet ze alleen even weten te zitten. Zo zijn er in ieder grote plaats vaak ťťn of meerdere automaten te vinden. Vaak zijn er in de kleinere gehuchten of dorpen geen automaten te vinden maar kan je in de plaatselijke supermarkt extra geld opnemen indien er voldoende cash voorradig is natuurlijk. Sommige pinautomaten zijn buiten kantooruren alleen te bereiken als je eerst met je pinpas de deur opent. Het nadeel is dat dit niet met alle Nederlandse pinpassen mogelijk is. Dit heeft te maken met het Bancontact systeem dat BelgiŽ hanteert en wij in Nederland niet kennen.
Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken zijn er in BelgiŽ vier verschillende soorten pinautomaten. Als eerste degene die alleen bruikbaar zijn voor klanten van die specifieke bank. Dan zijn er nog de zogenaamde Bancontact automaten, hierbij kun je alleen maar terecht met een Belgische bankpas. Als derde en deze komt het meeste voor is de automaat die alle gangbare passen accepteert zoals Bancontact en Maestro. Als vierde is er nog een pinautomaat die alleen passen accepteert van de klanten van de bank en Maestro passen, deze automaten zijn echter een zeldzaamheid.
Het belangrijkste waar je in de Ardennen op moet letten bij een pinautomaat is dat het Maestro teken zichtbaar aanwezig is . In dat geval kun je er ten alle tijden met je Nederlandse pinpas terecht.

Drinkwater

Het kraanwater in BelgiŽ is goed drinkbaar en qua kwaliteit te vergelijken met het drinkwater wat wij in Nederland gewend zijn. Het kraanwater heeft niet of nauwelijks een bijsmaak en smaak niet naar chloor. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan beter water uit hersluitbare plastic flessen drinken. Water voor kleine kinderen en bijvoorbeeld voor het aanmaken van babyvoeding kun je van te voren het beste eerst even koken. In de Ardennen kom je op meerdere plaatsen natuurlijke waterbronnen, pompen of riviertjes tegen. Het water dat je hier vindt ziet er in de meeste gevallen er schoon uit, maar het is in veel van de gevallen niet verstandig om dit water te drinken. Of dit moet er nadrukkelijk bij vermeld staan.

Fooien

Er gelden in BelgiŽ net als in Nederland geen vaste regels voor het geven van een fooi. Dit is vaak een combinatie van de plaats, service en kwaliteit van het aangeboden product. Zo ligt de gemiddelde fooi in een restaurant een stuk hoger als in een cafť. Gemiddeld genomen bedraagt de fooi in horeca gelegenheden ergens tussen de vijf en tien procent van de totaal rekening indien de service en de kwaliteit naar wens was natuurlijk. In hotels laat je enkele euroís achter op de kamer voor het kamermeisje en taxichauffeurs geef je ook enkele euroís fooi.

Internet & wifi

In steeds vakantiehuisjes, hotels en vakantieparken in de Ardennen is er gratis internet aanwezig. De snelheden hiervan zijn over het algemeen niet heel hoog maar wel goed genoeg om je mail binnen te halen en om je sociale netwerken bij te werken. In sommige hotels, B&Bís en op campings kun een code kopen deze code is naargelang voor ťťn uur meerdere uren een dag of meerdere dagen geldig. Dit ligt helemaal aan de aangeboden mogelijkheden. In veel gevallen kun je het beste het internet afkopen voor je gehele verblijf. Jammer genoeg is dat niet overal mogelijk. Sommige accommodaties rekenen bijzonder hoge kosten voor het gebruik van het internet. In deze gevallen kun je het beste op zoek naar een alternatief.

In veel streden en dorpen in de Ardennen is tegenwoordig ook gratis wifi te verkrijgen. Als toerist krijg je dan vaak ťťn uur of meerdere uren toegang krijgen tot het wifi netwerk van de stad. Als je er langer van gebruik wil maken moet je hiervoor in bijna alle gevallen betalen.

Veiligheid

De Ardennen zijn een relatief veilig gebied in BelgiŽ mits je de normale veiligheidsnormen in acht houdt. Laat dus geen kostbaarheden achter in je auto en loop niet al te opvallend met dure sieraden of apparatuur over straat. Alleen in de grotere steden in Belgische Ardennen, net zoals in ieder grote stad ter wereld, komen overvallen en berovingen voor. Indien je politieassistentie nodig hebt dan kun je het beste 112 of het landelijke politienummer 101 bellen.

Als je in een vakantiehuisje verblijft probeer dan geen kostbare spullen achter te laten en als je kostbaarheden bij hebt zoals laptoppen, ipads en ga zo maar door, zorg er dan in ieder geval voor dat deze niet opvallend in het huisje aanwezig zijn. Berg ze op leg ze uit het zicht en maak indien mogelijk gebruik van een kluisje.

De wegen in de Ardennen zijn over het algemeen niet of slecht verlicht. Wees dus voorzichtig met autorijden in het donker. Probeer het fietsen en wandelen in het donker zoveel mogelijk te vermijden. Als je toch onverhoopt in het donker weg moet zorg er dan in ieder geval voor dat je goed zichtbaar bent. Neem een zaklamp mee en draag reflecterende kleding.

Naturisme

Veel speciale activiteiten voor naturisme en nudisme zijn er in de Belgische Ardennen niet te vinden. Wel hebben sommige zwembaden een speciale kalender met daarop dagen dat het zwembad alleen geopend is voor naaktrecreatie. Daarnaast bevindt zich bij de plaats Waimes een grote naturistencamping met meer dan honderd staan plaatsen. De camping Le Perron staat onder het beheer van de naturistenvereniging Athena.

Reisdocumenten

BelgiŽ is ťťn van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Toeristen die uit een niet-Schengenland komen kunnen een standaard visum aanvragen. Deze heeft een duur van 3 maanden en geldt voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en sinds 2012 geldt dit ook voor kinderen. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar er staan hoge boetes en soms zelf gevangenisstraffen op het illegaal smokkelen en of bezitten van drugs. In BelgiŽ geldt een andere vuurwerk wetgeving. Het is echter niet toe gestaan met in BelgiŽ gekocht vuurwerk de Nederlandse grens over te gaan.

Openingstijden

De openingstijden in de Ardennen kunnen sterk verschillen per stad en provincie. In het algemeen kun je echter aannemen dat de openbare instanties van maandag tot en met vrijdag dagelijks minimaal geopend zijn van 09:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00. De winkels zijn in de meeste gevallen van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 18:00 maar dit kan ook weer per stad en per provincie verschillen. De supermarkten zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 08:00 tot 20:00. Sommige zijn ook op zondag geopend maar dit is vaak alleen in de ochtend van 09:00 tot 12:00. Bakkers zijn in BelgiŽ dagelijks geopend. Dus je kunt iedere dag vers brood halen. Op zondag zijn de bakkers in veel gevallen slechts in de ochtend geopend.

Het hoogtepunt van het toeristisch seizoen ligt in de zomermaanden. In de wintermaanden zijn dan ook veel toeristische attracties gesloten of slechts beperkt open. Veel attracties open alleen in de weekends en schoolvakanties. Omdat de schoolvakanties in Nederland en BelgiŽ niet gelijk lopen kan het dus zomaar zijn dat u voor een gesloten deur staat. Informeer even bij het toeristisch informatiebureau of via de website van de attractie naar de openingstijden.

Boodschappen

Wie boodschappen wil gaan doen in de Ardennen zal hier in de meeste gevallen een stukje voor moeten rijden aangezien de meeste vakantiehuisjes en B&B zich niet in een stad of een dorp bevinden. In de meeste iets grotere plaatsen is er wel een kleine of een grotere supermarkt te vinden en in bijna ieder dorp is er wel een bakker te vinden. Het assortiment in de meeste supermarkten verschilt niet heel veel met wat wij in Nederland gewend zijn. De prijzen liggen gemiddeld wel net iets hoger. Ben je naar iets specifiek op zoek dan kun je het beste doorrijden naar een grotere plaats aangezien hier ook vaak de grotere supermarkten te vinden zijn. Als je met een grotere groep in een kleinere plaats of dorp verblijft is het vaak handig om dit te melden bij de plaatselijke bakker aangezien deze vaak maar een beperkte voorraad hebben.

Roken

Alle restaurants, openbare ruimtes, cafetariaís, cafťs, frietkramen en kantines zijn rookvrij in BelgiŽ. Er mag in horeca gelegenheden alleen gerookt worden mits er een aparte rookruimte aanwezig is. Deze rookruimte moet dan ook nog beschikken over een goede afzuiginstallatie. In deze rookruimtes is het dan weer niet toegestaan om te eten.

Alcohol

Net als in Nederland mag men ook in BelgiŽ niet te veel gedronken hebben bij het besturen van auto, brommer of fiets. Hiervoor geldt een maximaal promillage van 0,5 promille. Wordt u betrapt op rijden onder invloed dan kan u dit een boete en of enkele uren rijontzegging opleveren. Bij boetes tot maximaal 180 euro mag de betreffende agent deze gelijk innen. U zult dan direct moeten betalen.

Jongeren mogen in BelgiŽ vanaf 16 jaar licht alcoholische dranken nuttigen zoals pils en wijn (met alcoholische dranken bedoelt men alles hoger dan 0,5 procent alcohol). Vanaf 18 jaar mag men ook sterke drank nuttigen.

Gokken

De wetgeving in BelgiŽ maakt onderscheid in verschillende manieren van gokken. Casinoís zijn alleen toegankelijk voor personen boven de 21 jaar. Speelautomaten in cafťs e.d. mogen bespeeld worden vanaf 18 jaar.

Taal

BelgiŽ is officieel een drietalig land. Nederlands, Frans en Duits zijn alle drie een officiŽle taal in BelgiŽ. Alhoewel het Vlaams(Nederlands) de meest gesproken taal is in BelgiŽ zal je in de Ardennen maar weinig mensen tegen komen die deze taal ook goed machtig zijn. Het Frans is namelijk de voertaal in het Waalse Gewest en in het overgrote deel van WalloniŽ. Inwoners van WalloniŽ spreken over het algemeen allen maar Frans. Uit onderzoek is gebleken dat minder dan twintig procent van inwoners van WalloniŽ de Nederlandse gedeeltelijk machtig zijn. De meeste mensen die in de toeristensector werkzaam zijn spreken redelijk tot goed Nederlands. Andere kunnen zich niet of nauwelijks verstaanbaar maken waardoor het soms lastig communiceren is als je geen Frans spreekt. In veel gevallen ben je dan overgeleverd aan een soort van gebrekkige gebarentaal. Bij veel toeristische attracties en bezienswaardigheden in de Ardennen is de informatie in twee of meerdere talen verkrijgbaar. Gidsen ratelen hun zegje vaak in twee, drie of vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) af.

In de Oostkantons wordt er hoofdzakelijk Duits gesproken. Deze Oostkantons zijn na de Eerste Wereldoorlog, na jarenlang in Duitse handen te zijn geweest, toegekend aan BelgiŽ. Dit verklaard de Duitse taal in dit gebied. De plaatsnamen worden in dit gebied tweetalig (Duits en Frans) weergegeven. Het Nederlands van de bewoners van de Oostkantons is over het algemeen beter als hun Frans.

Telefonie

Het mobiele netwerk in de Ardennen is goed tot zeer goed in bijna alle uithoeken van de Ardennen heb je een genoeg streepjes om vrij te kunnen bellen. Ook het 3G netwerk is op zo goed als overal goed te bereiken. Alleen als je bijvoorbeeld een uitstapje maakt naar de grotten of een kasteel dan kan het netwerk je nog eens in de steek laten. De hoeveelheid stenen zorgen er dan voor dat het signaal niet bij je telefoon komt.
Wie naar Belgisch telefoonnummer wil bellen moet voor het netnummer eerst 0032 drukken en de eerste nul van het netnummer weglaten. Als je met een vaste lijn naar Nederland wilt bellen dan moet je eerst 0031 drukken en weer de eerste nul van het netnummer weglaten.

Office du Tourisme

Bijna iedere stad, plaats of dorp in de Ardennen beschikt over een eigen Office du Tourisme. Je doet er verstandig aan om aan het begin van je verblijf in de Ardennen een bezoek te brengen aan de plaatselijke toeristische informatie. Deze kunnen je niet alleen te vertellen wat de verschillende bezienswaardigheden in de regio zijn maar hebben vaak ook kortingsbonnen voor verschillende attracties. Daarnaast kunnen ze je uiteenlopende informatie verschaffen. Bijvoorbeeld waar de dichtst bij zijnde dokterspost te vinden is, waar en wanneer er gejaagd wordt en ga zo maar door. In bijna alle gevallen zal een medewerkster van de Maison du Tourisme goed tot redelijk Nederlands spreken.
Bij de toeristische informatie vind je allerlei foldermateriaal over de verschillende bezienswaardigheden en attracties in de regio en kun je vaak voor enkele euroís een gedetailleerde kaart van de regio kopen.

Huisdieren

Er is in de Ardennen een ruim aanbod te vinden aan vakantiehuisjes, B&B en hotels waar je gewoon met je hond en vaak ook met een ander huisdier gewoon terecht kan. Honden mogen in de Ardennen vrij rondlopen, maar moeten in bewoonde gebieden wel aangelijnd zijn. In veel plaatsen in de Ardennen vind je speciale honden uitlaatterreinen. Bij deze terreinen vindt je vaak plastic of papieren zakjes die je kunt gebruiken om de behoefte van je hond op te ruimen. Om met je huisdier naar de Ardennen met je huisdier te kunnen reizen moet je huisdier wel beschikken over een eigen paspoort, voorzien zijn van een chip of een tatoeage, in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring en moet hij ingeŽnt zijn tegen hondsdolheid.

Tijdsverschil

BelgiŽ ligt in dezelfde tijdszone (UTC+1) als Nederland er is dus geen tijdsverschil als je vanuit Nederland naar de Ardennen afreist. Ook begint de zomer en de wintertijd op hetzelfde moment als in Nederland hierdoor is er nooit tijdsverschil tussen de twee landen.

Gezondheid

In de Ardennen zijn de ziekenhuizen en eerstehulpposten dun bezaaid. In de steden en plaatsen Verviers, Luik, Malmedy, Arlon, Bastogne, Chimay, Dinant, Esneux, Eupen, Huy, Herstal, Libramont, Lierneux, March-en-Famenne, Namen, Sankt-Vith, Seraing, Virton en Yvoir zijn ziekenhuizen of dependances van ziekenhuizen te vinden. In bijna alle grotere plaatsen in de Ardennen is er wel een apotheek en een huisarts te vinden. Het telefoonnummer 0900-10500 kan je vertellen welke apotheek er dienst heeft in de regio. In de avonduren en in het weekend kan dit soms wel betekenen dat je even onderweg bent alvorens je een huisarts of apotheek gevonden hebt. De informatie waar de huisartsen te vinden zijn en welke er dienst hebben is te verkrijgen bij de plaatselijke toeristische informatie. De kunnen je ook vertellen naar welk ziekenhuis je het beste kan rijden als dit nodig zou zijn. Maar ook in BelgiŽ geldt in geval van een medisch noodgeval bel 112 en deze zullen je verder helpen.

Ongedierte/vergif

In de zomermaanden zeker als je verblijft in de buurt van ťťn van de rivieren in de Ardennen kunnen muggen voor veel overlast zorgen. Om dit te voorkomen kun je jezelf het beste insmeren met DEET of een ander muggen werend middel. Als je in de zomermaanden verblijft in de buurt van een wei waar koeien staan of in de buurt van een manege dan kunnen vliegen voor de nodige overlast zorgen. Dit kun je het beste voorkomen door geen etenswaren open en bloot weg te leggen en de deuren en ramen van je huisje of kamer dicht te houden.

Als je gaat wandelen in de Ardennen controleer na afloop dan altijd op teken bij jezelf maar natuurlijk ook bij honden mocht je die bijhebben . Een tekentang is een must als je naar de Ardennen gaat.
Daarnaast komen er in de Ardennen een aantal dieren en planten voor die giftig zijn voor mensen. In de meeste gevallen blijft het bij diarree en of koorts in andere gevallen zoals bij de eikenprocessierups kan het voor hevige jeuk zorgen. Planten, paddenstoelen en vruchten die in het wild groeien in de Ardennen kun je maar het beste niet eten. Alleen als je er honderd procent zeker van bent dat ze niet giftig zijn zou je het kunnen proberen. Houdt er wel rekening mee dat voor iedere paddenstoel die eetbaar is er meerdere soorten bestaan die er hetzelfde uitzien maar giftig zijn. Mocht er nu toch onverhoopt iets opdoen dan kun je in BelgiŽ het Antigif centrum bellen. Het telefoonnummer hiervan is +32 70 245245.

Jagen

Er wordt in de Ardennen en dan met name in het najaar en in de eerste wintermaanden van het jaar veel gejaagd. Er staan bij het betreden van het bos altijd goed aangegeven of er gejaagd wordt en op welke datums er in dit specifieke deel van het bos gejaagd wordt. Deze bossen zijn op deze dagen logischerwijs gesloten voor het publiek. Bij de plaatselijke Office du Tourisme kun je een informatie inwinnen waar en wanneer er in de regio gejaagd wordt. Wie wil jagen in BelgiŽ moet minstens achttien jaar oud zijn, geslaagd zijn voor een theoretisch en een praktijk examen, een bewijs van goed gedrag bezitten en verzekerd zijn.

Kleding

Als je een weekendje of langer naar de Ardennen gaat dan is het verstandig om in ieder ervoor te zorgen dat je goede stevige schoenen meeneemt. Het liefste hoge wandelschoenen met nog voldoende grip op de zool. Daarnaast is het zowel in de zomer als in de winter verstandig om een dikke trui mee te nemen. Het kan namelijk ook in de zomermaanden in de avond en nacht flink afkoelen en dan is een lekkere warme trui zeker geen overbodige luxe. Neem ook goede regenkleding mee want net als in Nederland heb je hier het gehele jaar kans op langdurige neerslag. Ook als je gaat wandelen kan het verstandig om een regenponcho mee te nemen. Beter een keer te veel meegenomen dan met een nat pak thuiskomen.

Drugs

In BelgiŽ geldt een ander drugsbeleid dan dat wij in Nederland gewend zijn. Het is een stuk strenger en het gedogen van drugsbezit voor eigen gebruik is hier maar heel minimaal. Het is toegestaan om ťťn plant per persoon voor eigen gebruik te bezitten. Op al het andere bezitten, verkopen, of smokkelen van drugs staan in BelgiŽ zware boetes en in sommige gevallen zelfs celstraffen. De coffeeshops in BelgiŽ zijn bedoeld om koffie te drinken en niet voor andere geestverruimende middelen.

Tanken

Er zijn in de Ardennen niet bijzonder veel tankstations te vinden, Toch heb je bijna overal wel in een straal van tien tot vijftien kilometer een tankstation in de buurt. Veel van deze pompstations zijn bemande pompstations waar je niet terecht kan buiten de sluitingstijden met een pinpas of creditcard. Onbemande pompstations zijn er voornamelijk te vinden in de buurt van de grotere plaatsen in de Ardennen en langs de kant aan de snelweg. De bemande pompstation zijn in de meeste gevallen geopend van 08:00 tot 20:00. Als je op lpg rijdt is het vaak iets moeilijker om een pompstation te vinden. Pompstations met aardgas of bio-ethanol zijn er niet of nauwelijks. De gemiddelde benzine prijs ligt voor euro 95 en superplus gemiddeld ongeveer 8 tot 10 procent lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. De lpg prijs kan 18 tot 20 procent lager liggen
Wie in een elektrische of hybride auto rijdt kan op de website www.asbe.be de verschillende oplaadpunten in de buurt terugvinden.
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ