U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / kanoŽn - kajakken - raften

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Actief in de Ardennen: kanoŽn, kajakken of raften in de Ardennen

Kajakken of kanoŽn in de Ardennen

In de Ardennen zijn er een paar rivieren die geschikt zijn om er te kajakken of kanoŽn. De Lesse, Ourthe en AmblŤve zijn het populairste onder de kajakkers en langs deze route zijn er dan ook meerdere verhuurpunten te vinden. Minder bekend maar zeker niet minder mooi zijn de de Warche, de Vesdre, de Semois, de Our, de Lhomme de Salm, de SŻre, de Aisne, de Houille, de Vierre, de Eau d'Heure, de Hantes en de Viroin. De meeste van deze kleinere rivieren en stromen zijn niet in zijn geheel te bevaren en er gelden ook vaak beperkingen in de zomer periode waardoor ze alleen in de wintermaanden te bevaren zijn.

In de plaatsen Coo, Durbuy en La Roche en Ardenne zijn er grotere bedrijven te vinden die kajakken en kanoís verhuren. Vanuit Nederland zijn er een aantal bedrijven die geheel verzorgde reizen aanbieden en met bussen naar de Ardennen rijden om vervolgens hier te gaan kajakken. Verder zijn er nog een aantal kleinere verhuurbedrijven in Alle-sur-semois, Chiny sur Semois, Dinant, Poupehan, Hampteau, Bomal-sur-Ourthe, Houffalize, Bouillon en Anseremme.

De rivieren in de Ardennen zijn over het algemeen vrij rustig zonder echte gevaarlijke stroomversnellingen, waardoor het uitermate geschikt is als een gezinsuitstapje. Men kan dan kiezen tussen een duo of een mono kajak of een gezinskano al is de laatste, mede door de lagere waterstand, minder geschikt in de zomermaanden.

De meeste kanoverhuurbedrijven maken tegenwoordig gebruik van kanos die bijna onmogelijk kunnen zinken of omslaan. Alleen met de hulp van jolige medekanoŽrs is dit nog voor elkaar te krijgen. Het nadeel hiervan is dat je altijd in een klein plasje water zit. Hiervoor geld hoe zwaarder de bestuurder hoe dieper de plas. Het is dus verstandig om en zwembroek aan te trekken en ervoor te zorgen dat je voor na de kanotocht droge kleren bij heb. Bij sommige bedrijven kan men op koude dagen er een wetsuite bij huren. Voor de spullen die niet nat mogen worden kun je bij de meeste bedrijven een waterdichte ton huren. De prijzen van een kano of kajak tocht lopen uiteen van 15 tot 25 euro per persoon. De prijs is afhankelijk van de lengte van de tocht. Hier komt dan nog wel de eventuele huurprijs van een waterdichte ton of een wetsuite bij.

Raften

Raften kan men in de wintermaanden in de Ardennen op de rivieren de Ourthe, de Ambleve, de Sure en de Wiltz. Mede door de rustige wateren zal het raften hier echter nooit heel spectaculair zijn. Voor het huren van een raft dient men met minimaal 7 personen te zijn. De prijzen voor het huren van een raft lopen uiteen van 15 tot 25 euro per persoon. Deze prijzen kunnen nog verder oplopen als men een instructeur mee op de boot neemt. In de huurprijs zit vaak ook al de huur van een reddingsvest.

Tips

- Zorg voor stevig schoeisel voordat men onverwachts de boot moet verlaten. De stenen op de bodem kunnen scherp en glibberig zijn
- Neem droge kleren mee voor na de tocht
- Neem wat eten en drinken mee voor onderweg je komt op de meeste routes maar weinig tegen
- Contoleer voor vertrek of het waterpeil hoog genoeg is, dit kan onnodige teleurstellingen voorkomen
- Berg je spullen die niet nat mogen worden op in een waterdicht ton
- Voor de minder ervaren zwemmers kan het verstandig zijn zijn om een reddingsvest te dragen.


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ