U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / klimmen

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Actief in de Ardennen: klimmen

Klimmen en abseilen in de Ardennen

Door het prachtige hoge rotsachtige landschap van de Ardennen zijn de Ardennen een prima locatie om te klimmen. Op slechts een paar uur rijden van Nederland heb je al diepe kloven en redelijk mooie hoge klimwanden. Klimmen in de Ardennen lijkt vrij vanzelf sprekend ,maar is een ingewikkelde zaak. Veel rotsen zijn eigendom van of een privť persoon of de gemeente. Deze bepaald vervolgens of er wel of niet geklommen mag worden op de rots. Daarnaast kan een vergunning verlopen of weer ingetrokken worden. Als men dus op eigen houtje wil gaan klimmen is het goed vooraf even te inventariseren waar dit wel en niet kan. Daarnaast moet je voor het klimmen in het bezit zijn van een jaarkaart. Deze is te verkrijgen bij de NKBV, de Nederlandse klimvereniging. Of uiteraard bij onze zuiderburen.

In Namen, Luik en Luxemburg zijn de volgende klimgebieden te vinden:
Hotton, Freyr, Aiguilles-de-Challeux, Pont ŗ lesse, Plain des Fosses, Durnal, Yvoir, Dave, Beez, Corphalie, Engis en Sy.

Sy heeft een eigen tukhut van de NKBV waar leden voor een zeer schappelijke prijs kunnen overnachten en daardoor direct bij de klimlocatie kunnen zijn.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kan men een arrangement nemen bij de vele outdoorbedrijven van de Ardennen. Deze hebben vaak een kimrots op het eigen terrein waar uiteraard naar hartenlust geklommen kan worden. Naast klimmen zijn dan abseilen en boom parcoursen ook vaak een optie. Deze bedrijven vindt men onder andere in La Roche en Ardenne, Durbuy en Dinant. Voordeel hiervan is dat de uitrusting daar al aanwezig is en men begeleidt wordt door deskundige instructeurs.

Abseilen is mogelijk op veel plaatsen in de Ardennen. Men kan hierbij gebruik maken van dezelfde klimwanden als voor het klimmen. Waarbij men uiteraard eerst naar boven klautert en daarna naar beneden abseilt. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij het klimmen. Een jaarkaart is vereist en uiteraard moet het toegestaan zijn de wand te beklimmen. Wil je graag veilig en goed gezekerd abseilen, boek dan een georganiseerde tocht. Hierbij ga je amen met een ervaren instructeur op pad die er voor zorgt dat het abseilen op een veilige manier gebeurt. Veel verschillende outdoor bedrijven in de Ardennen bieden deze mogelijkheid aan.


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ