U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / stuwmeren

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Actief in de Ardennen: stuwmeren

Stuwmeren in de Ardennen

De Ardennen kennen door hun grote hoogteverschillen en natuurlijke waterbronnen een prima omgeving voor waterkrachtcentrales en bijbehorende stuwmeren. Een aantal van deze meren is verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening en drinkwatervoorziening van de regio. Voor en aantal geldt dat ze ook gebruikt mogen worden voor allerlei recreatiemogelijkheden. Bij een aantal anderen mag dit juist weer helemaal niet. Hieronder een overzichtje van de belangrijkste stuwmeren en waterkrachtcentrales in de Belgische Ardennen en een aantal meren waar je naar hartenlust op mag varen, kanoŽn, vissen of lekker in kunt zwemmen.

Lac la Gilleppe, bij Jalhay, valt vanaf de weg vooral op door haar enorme grote leeuw die over het dal uittorent en arrogant de omgeving bekijkt. Het naast gelegen stuwmeer is zoín 13 hectaren groot en voorziet de omgeving van drinkwater en elektriciteit. Het stuwmeer was een van de eerste stuwmeren van West-Europa en werd geopend door de Belgische koning Leopold II. Deze investeerde niet alleen in prachtige kastelen en buitenverblijven, maar ook in enkele stuwdammen ter bevordering van de ontwikkeling van de omgeving. Men kan een mooie, maar flinke wandeling maken rondom het meer. Ook is er een zeventig meter hoge uitzichttoren te beklimmen met prachtig zicht op de omgeving.

Het Stuwmeer van Coo is een van de belangrijkste waterkrachtcentrales van BelgiŽ. Het meer wordt voornamelijk gevoed door de AmblŤve. Het meer ligt uiteraard naast het dorpje Coo. Je kunt in het meer niet zwemmen of kanoŽn maar rondom het meer zijn wel verschillende wandel en mtb mogelijkheden. Vooral de mtb tocht rondom het meer van Coo is erg leuk, en zwaar, om te doen. Verder ligt vlakbij het meer natuurlijk Plopsa Coo, het pretpark voor de kleintjes.

De twee bovenstaande meren zijn niet geschikt voor watersporten. Zwemmen kan er zelfs gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er genoeg stuwmeren in de Ardennen waar dit wel kan. Op de volgende stuwmeren mag naar hartenlust gekanood, gezwommen en gevist worden.

Het meer de Warfaaz ligt in Nivezť in de buurt van Spa. Je kunt er lekker zwemmen en met waterfietsen het meer verkennen. De rivier de Wayai zorgt voor de aanvoer van water.

Het meer van BŁtgenbach wordt gevoed door de rivier de Warche. Dit meer heeft een leuk strandje voor de kinderen met allerlei speeltoestellen in de zomer. Naast zwemmen kan men hier ook zeilen met kleine zeilbootjes.

Het meer van Ry de Rome in Couvin. Naast watersporten is de klim naar boven naar het stuwmeer zelf ook geliefd, of berucht bij fietsers.

Het meer van Robertville bij de gelijknamige plaats is erg mooi om op te kanoŽn. Om de dam te onderhouden is hebben de autoriteiten het meer al eens helemaal leeg laten lopen.

Het meer van Nisramont is minder geschikt voor watersportactiviteiten. De wandelingen rondom het meer zijn in de bosrijke omgeving echter prachtig en absoluut een aanrader.

Het meer van Vierre ligt bij Chiney. Het is erg geliefd bij sportvissers. Er leven onder andere forellen en graskarpers. Het meer wordt gevoed door de rivier de Semois

Het meer van Neufchateau wordt gevoed door een zijriviertje van de Vierre. Activiteiten op het meer zijn onder andere sportvissen, waterfietsen en surfen.
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ