U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / dorpen in de Ardennen

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Alles over de Ardennen: dorpen in de Ardennen

Dorpen in de Ardennen

De Ardennen barst van de sfeervolle dorpjes, die ieder hun eigen plekje op deze site verdienen. Op de site mooistedorpjes.nl staat een groot overzicht van de mooiste dorpjes in de Ardennen met een groot aantal foto's per dorp erbij geplaatst.

Op deze pagina van allesoverdeardennen.nl plaatsen we dorpen die de moeite zijn om te vermelden, maar waarover te weinig te schrijven valt om er een hele pagina aan te besteden. Dit is een verzamelpagina van vele interessante dorpen in de Ardennen.

Avoith

Avioth is een dorp in de Franse Ardennen in de Lorraine. Het dorpje is vooral bekend door zijn prachtige kerk. Midden in de velden staat ineens een enorme kerk in een heel klein dorpje. Avioth was ten tijden van het graafschap Chiny een belangrijke plaats. Het dorpje lag op de route naar Santiago de Compostella en was een bekende bedevaartsplaats. Het beeld in de kerk werd door herders gevonden in het struikgewas en beschouwd als een wonder. Om het beeld werd een kerk gebouwd en naar mate er meer pelgrims kwamen om het beeld te bezichtigen werd er een prachtige grote basiliek opgericht. Nog steeds is er ieder jaar op 16 juli een bedevaart waarbij het beeld door de omgeving wordt gedragen. De prachtige kerk in bijzonder gotische stijl is een bezoek meer dan waard. Ook de andere huizen in het oude dorpje zijn alleraardigst.

   
Aye

Niet ver van het stadje Marche-en-Famenne vandaag ligt het prachtige dorpje Aye. Met name het deel rond de kerk van het dorp is erg mooi. Andere delen van het dorp bestaan uit nieuwere woningen waar voornamelijk forenzen uit Marche-en-Famenne en andere delen uit de Ardennen wonen. Net buiten het dorp ligt het kasteel D’Hassonville dat tegenwoordig in gebruik is als hotel. Het kasteel ligt op een prachtig landgoed waar enkele wandelingen in de regio langslopen.
Aye is een minder bekend dorp in de Ardennen maar als je in de buurt bent moet je zeker even een kijkje gaan nemen in het oude deel van het dorp.

   
Baillonville

Baillonville is een klein plaatsje in de gemeente Somme-Leuze in de provincie Luxemburg. Bij Baillonville hoort het gehucht Rabozée waar het kasteel van Baillonville te vinden is. Dit kasteel behoort samen met de Sint-Hubertuskerk van Baillonville tot het beschermd erfgoed in het dorp. Verder is Baillonville een klein slaperig dorp waar niet heel veel te beleven is. Als je het dorp binnenkomt vanuit Noiseux dan staat er aan de rechterzijde een oude herenboerderij die erg mooi is maar waar het nodige werk aan moet gebeuren.

   
Bazeilles Sur Othain

Bazeilles Sur Othain is een piepklein dorpje vlakbij Montmédy. Het is gelegen in een landelijk gebied midden tussen de heuvels van de Ardennen. Het riviertje de Othain stroomt door het dorpje heen. In het dorp is een oude kerk uit de 18e eeuw te vinden. Bazeilles Sur Othain is zo’n typisch slaperig Ardens dorpje. Er is niets te beleven , maar in al zijn eenvoud is het toch prachtig om op je weg door de Ardennen even door heen te rijden.

   
Beffe

Het gehucht Beffe ligt op een van de hoogste punten in de regio. Te voet of met de fiets is het dan ook een flinke klim naar boven om bij het dorpje te komen. Komende vanuit Rendeux krijg je een flinke klim voor je kiezen. Makkelijker is dan ook gewoon de auto te nemen en naar boven te klimmen. Aangekomen op het dorpsplein zul je aangenaam verrast worden door dit kleine charmante gehuchtje. Ondanks dat Beffe maar klein is heeft het een kerkje een een mooie begraafplaats. Wie hier ligt heeft mooi uitzicht op de vallei. Midden in het dorp staat ook een Amerikaanse tank. Deze werd hier achtergelaten na de slag om de Ardennen. Beffe heeft vooral een toeristische functie. Er zijn vele vakantiehuizen en er is een brasserie waar men wat kan eten en drinken. Diverse pittige wandelingen lopen langs Beffe.

   
Bellefontaine

Bellefontain is een klein dorp aan de doorgaande weg in de Gaumestreek. Het dorp lag vroeger aan de Romeinse weg van Reims naar Trier. Oude Keltische graven en een Romeinse boerderij werden even buiten het dorp opgegraven. De naam van het dorp kwam van de vele bronnen die het dorp rijk was. Nog steeds vind je midden in het dorp een oude wasplaats terug. Ook is er in het centrum van het dorp een grote 18e eeuwse herenboerderij. Net buiten het dorp ligt een begraafplaats voor gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder is dat hier zowel Franse als Duitse militairen liggen.

   

Blegny

Blegny is een klein dorpje in de provincie Luik. Het ligt hoog bovenin de Ardennen bijna tegen de Nederlandse grens aan bij Limburg. Het is een typisch Belgisch dorpje met bijbehorende kerk en kroeg. De belangrijkste attractie ligt net buiten het dorp. De Blegnymijn is een van de weinige mijnen die op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Toen de mijn in 1980 buiten gebruik raakten maakte men er een toeristische attractie van. De mijn en zijn naastgelegen steenberg zijn nog iedere dag te bezoeken. In de loop der tijd is het een volledige volwaardige attractie geworden met toeristentreintje, wandelingen op de steenberg, een grote speeltuin en mijnwerkersmuseum. De oude mijn werkers van weleer geven er nog steeds de rondleidingen. Als echte kompels worden de bezoekers onder de grond geleid en alles verteld over het leven in de mijnen.

   
Breuvanne

Het dorpje Breuvanne is een van de oudste dorpjes van de Ardennen. Opvallendste bouwwerk in het dorpje is het mooie witte kerkje wat je hier aan de weg vindt. Breuvanne is gelegen aan de Semois. Breuvanne werd al bewoond in de tijd van de Romeinen. Veel archeologische opgravingen die thans te zien zijn in het Musee Gaumais zijn hier gevonden. In het dorpje is de brouwerij van Millevertus gevestigd. Op afspraak kun je hier de heerlijkste bieren proeven.

   
Breux

Breux is een prachtig mooi dorpje in de Gaume streek. Het ligt vlakbij het plaatsje Avioth. Breaux heeft een mooie oude neoklassieke kerk, maar staat vooral bekend om zijn moestuintjes. Het landelijke dorpje heeft veel kleine moestuintjes waarin allerlei groenten gekweekt worden. Dit geeft het dorp een erg vriendelijke en landelijke uitstraling. Je hebt hier een beetje het gevoel alsof de tijd er jaren heeft stil gestaan.

   
Buzenol

Buzenol is een piepklein gehucht van slechts enkele huizen in de Gaumestreek. Lang geleden had het een treinstation. De rails is echter verdwenen en vervangen door een prachtig ravelpad. Hier kun je heerlijk rustig fietsen zonder ander snelverkeer. In Buzenol ligt ook de historische plaats Montauban. Deze archeologische site is de plaats van een oud kasteel en een oude ijzerfabriek. De ruïnes van beide gebouwen kun je hier in de bossen terugzien. Op de heuvel bij de oude muren van het fort ligt ook het steenbewerkersmuseum. Een bijzonder architectonisch bouwwerk in de Ardens bossen. Daarnaast zijn er in Montauban moderne sculpturen te bewonderen. Die in het Ardens landschap prachtig tot hun recht komen. Montauban is een van de bijzonderste plaatsen in de Ardennen. Hier komen de natuur, archeologie en moderne kunst samen.

   
Büllingen

Büllingen ligt bijna aan de Duitse grens in de provincie Luik in de zogenaamde Oostkantons. Zoals de naam vermoedt is de voertaal in dit dorp voornamelijk Duits. Büllingen ligt in het gebied wat ook wel de Belgische Eiffel wordt genoemd. Büllingen is erg populair bij wandelaars en in de wintermaanden is dit een van de plaatsen waar het eerst sneeuw ligt. Er zijn dan ook verschillende langlauf en skipistes in de buurt. Grootste attractie ligt buiten het dorp op de grens met Duitsland. De Ardenner Cultur Boulevard is een complex met meerdere exposities met onder andere modeltreinen, ouderwets speelgoed en kerstallen.

   
Bütgenbach

Bütgenbach is een leuk klein dorpje in de de Oostkantons gelegen in de provincie Luik. Het hoort zoals de naam al vermoedt bij het Duitstalige deel van België. Grootse attractie in de buurt is het stuwmeer waar men in de zomer naar hartenlust kan zwemmen, surfen, vissen en allerlei andere watersporten kan beoefenen. In de winter zijn er als er sneeuw ligt in de buurt verschillende mogelijkheden om te langlaufen. Bütgenbach heeft een klein maar levendig centrum met een paar supermarkten, een slager, een bakker een aantal cafés en restaurants.
 

   
Chameleux

Chameleux is een piepklein gehucht van drie huizen en een café aan de grens met Frankrijk vlakbij de abdij van Orval. De plaats is vooral geliefd bij veel wandelaars. Vanaf het café lopen namelijk enkele routes het bos in. Ook ligt vlakbij het café een oude gallo-romeinse opgraving. Aan de hand van informatieborden wordt je uitgelegd hoe de site is ontdekt en wat de hoop stenen betekend waar je naar staat te kijken. Het is niet zo bijzonder, maar op het terras van café Chameleux is het goed toeven.

   
Chasse-Pierre

Chasse-Pierre is en mooi oud dorpje aan de oevers van de Semois. Het is een wat ingeslapen rustig dorpje. Men kan mooie wandelingen door de vallei van de Semois maken vanuit het dorp. Buiten de plaatselijke kroeg, kerk en een galerie is het een mooi, maar niet echt levendig dorp. Dit verandert echter rigoureus ieder jaar in augustus. Chasse-Pierre is namelijk ieder jaar de plaats voor het grootste straatkunstfestival in de Benelux. Het complete dorp, rivier en omliggende velden dienen als een groot decor voor een geweldige hoeveelheid straatartiesten die hier hun kunsten komen vertonen. Drie dagen lang staat heel het dorp op zijn kop. En voor wie straatkunst nog steeds associeert met een slechte goochelaar die zal hier voor een flinke verrassing komen te staan. Er is een groot aantal acts van zeer hoog niveau. Acrobaten, clowns, dans en toneel, alle vormen zijn hier te vinden en alleen de beste gezelschappen uit Europa zijn welkom. Een zeer bijzonder en uniek festival voor het hele gezin.
Chasse-Pierre informatie op mooistedorpjes.nl

   
Chaudfontaine

Chaudfontaine is een dorp in de Ardennen wat zijn faam natuurlijk vooral dankt aan het gelijknamige bronwater wat hier de grond uitkomt. Het is samen met Spa één van de kuuroorden van de Ardennen. Sinds 2003 is de bron in handen van de Coca-Cola compagnie. In het dorp is een attractie gebouwd rondom het thema water genaamd Source O rama. Hier leert men meer over de lange gang die een waterdruppel maakt alvorens hij terecht komt in een bron. Chaudfontaine heeft verder uiteraard thermen complex en enkele wat oudere gebouwen. Helaas is het verder een wat sfeerloos ongezellig dorp met een weinig bijzondere uitstraling. Zoals overal in de Ardennen kan men uiteraard in de omgeving prachtig fietsen, mountainbiken en er is de mogelijkheid om op de rivier de Vesder bij hoge waterstand te kajakken. Chaudfontaine ligt in de provincie Luik.

   
Chiny

Chiny is een klein dorpje aan de Semois. Het dorpje is gelegen in de prachtige Gaumestreek. In de middeleeuwen was het dorpje de hoofdstad van het graafschap Chiny. Dit zie je nog terug aan het oude kerkje en raadhuis waar het vvv in gevestigd is. Een aantal van de huizen zijn ook al behoorlijk oud. Chiny heeft weinig vertier, maar een aantal basisvoorzieningen zijn er wel. Het dorp heeft een prima slager die erg lekker vlees heeft van lokale producenten en in de herfst en winter uit de buurt geschoten wild verkoopt. Daarnaast zijn er maar liefst twee prima restaurants en een winkel met erg veel biologische en lokale producten. Voor een klein dorpswinkeltje is er bijzonder veel lux aanbod. Handig als je in de buurt in een vakantiehuisje verblijft. Rondom Chiny liggen prachtige bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Diverse wandelingen starten bij de kerk. Hier vindt je ook de VVV waar een zeer vriendelijke dame je allerlei leuke tips geeft in de omgeving.

   
Cielle

Cielle is gelegen op de heuvels boven de gemeente la Roche en Ardennen in de provincie Luxemburg. Het dorp heeft enkele mooie oude boerderijen. Je kunt er vanuit de heuvels prachtige wandelingen maken. Belangrijkste attractie van het dorp is de beleefboerderij la Ferme Vivante. Hier worden arme dieren opgevangen en verzorgd. Op de boerderij mag je meehelpen met het verzorgen van de dieren die er wonen. De schapen, ezels, honden, paarden en kippen op de boerderij worden zo goed verzorgd. Oom worden er ezeltochten georganiseerd door het dorp.

   
Ciney

Aangezien we hier toch in de buurt waren dachten we maar even langs te moeten rijden in het dorpje Ciney. Er is immers een biertje dat zo heet en dan zal het hier vast wel gebrouwen worden toch? Helaas niets bleek minder waar. De dame bij het VVV kantoor vertelde ons lachend dat het bier alleen maar was vernoemd naar dit dorp, maar verder geen enkele relatie hier mee had. Helaas dus voor ons bierliefhebbers. Geen proeverij of bezoek aan brouwerij. Wat doet men dan wel in Ciney? Er zijn enkele ravelpaden en wandelroutes in de omgeving. En als stad om even een hapje te eten, te drinken of zelf proviand in te slaan is het prima. Er zijn hier voldoende winkels voor inkopen en op warme dagen zijn er op het marktplein enkele terrasjes waar men bij kan komen van activiteiten in de buurt. Het nabijgelegen Conjoux uit dezelfde gemeente herbergt voor de gelovigen onder ons een kleine Maria grot (nagebouwd na die van Lourdes).

   
Comblain-la-Tour

Comblain-la-Tour is een klein dorpje in de gemeente Hamoir, in de provincie Luik. Het heeft enkele straten en een heus echt eigen station. De rivier de Ourthe stroomt door het dorpje heen. Er zijn enkele prachtige oude huizen te vinden en in de omgeving is er veel te beleven. Er zijn twee campings die er voor zorgen dat in de zomer het dorpje meer tot leven komt. Bij jazzliefhebbers heeft het dorp een beruchte reputatie. Tot 1966 werd hier een jazzfestival gehouden waar artiesten uit de hele wereld optraden. Grote namen uit de Jazzwereld zoals Cannonball Adderley, John Coltrane en Chet Baker wisten hun weg te vinden naar dit festival. Op één van de huizen in het dorp is een plaquette aangebracht die herinnerd aan dit festival. Het dorp beschikt tevens over een eigen treinstation.

   
Corbion sur Semois

Op ongeveer zeven kilometer van Bouillon in de provincie Luxemburg ligt het plaatsje Coirbon sur Semois. Het is een typisch Ardens dorpje dat omringd wordt door prachtige bossen. De heuvelachtige omgeving van Corbion-sur-Semois staat bekend om zijn prachtig wandelingen met schitterende vergezichten. In totaal is er ongeveer zeventig kilometer aan wandelpad te vinden in de directe omgeving van het dorp.
De bekendste bezienswaardigheid van het dorp is het Tabaksmuseum van Corbion. Dit kleine museum dat gewijd is aan de tabak die op de oevers van de Semois groeit. Het museum is gevestigd in de kelder van de tabakswinkel. In het museum is tevens een klein tabaksfabriekje gevestigd. Het museum kan bezocht worden maar er moet wel op voorhand gereserveerd worden.

   
Crupet

Crupet is een van de dorpjes die op de lijst van mooiste dorpjes van Wallonië staat. Met zijn oude huizen en lager gelegen donjon is het net een dorpje uit een sprookje. Het vervallen kasteel met zijn slotgracht heeft een magische uitstraling. Het mooiste maar ook kitscherigste onderdeel van het dorp is de protserige Antonius grot. In een Efteling-achtige setting hebben de dorpsbewoners onder leiding van hun pastoor gestalte gegeven aan het leven en leiden van de heilige Antonius. Op een kunstmatig gemaakte heuvel en rotsformatie vind men enkele felgekleurde beelden die het leven en de wonderen van Antonius uitbeelden. In de grot onder de rotsen vind men nog meer en kan men de gelegenheid nemen voor wat reflectie of het opsteken van een kaarsje. Hier worden drie scènes uit het leven van Antonius uitgebeeld. En hoewel het geheel vreselijk overdreven protserig aandoet is het zeker de moeite waard een kijkje te nemen. Al is het alleen maar zodat je daarna in den nabijgelegen brasserie een heerlijk hapje kunt eten. Ze serveren hier uitsluitend producten en gerechten oorspronkelijk van de streek.
Crupet informatie op mooistedorpjes.nl

   
Cugnon

Cugnon is eigenlijk niet eens echt een dorpje, maar meer een soort van gehucht. Toch vonden we toen we er langs vaarden dit mooie plekje het benoemen waard. Al stroomafwaarts kajakkend kwamen we langs Cugnon. Met de kano ga je hier een leuke, speciaal voor de kano’s gebouwde, glijbaan af. Terwijl je langs een verzameling mooie oude huisjes en watermolen vaart. Cugnon hoort bij de gemeente Bertrix en ligt aan de overkant van het dorpje Mortehan. De beide dopjes worden gescheiden door de brug over de Semois. In Cugnon vindt men ook een oud kasteel waar men in stijl kan overnachten.

   
Dochamps

Dochamps is een mooi klein gehuchtje in de gemeente Manhay in de provincie Luxemburg. De kern van het dorp bestaat uit mooie oude huizen, een bakker en een café. De lokale jeugd kan zich uitleven in het kleine speeltuintje naast de kerk. Langs het dorp lopen enkele wandeltochten en mtb-tochten. In de buurt vindt je diverse campings en attracties. Parc Chlorofyl en Parc L’O Vive liggen op slechts enkele kilometers afstand. Hoewel Dochamps dus een klein gehucht is, is het een prima plek om de Ardennen te ontdekken.

   
Erezee

Érezée ligt in de provincie Luxemburg en is vooral bekend als vertrekpunt van toeristische tram. Het is een typisch Waals dorpje gebouwd in de voor de streek zo typische grijze steen. Het heeft een oud kerkje met uiteraard een café. Belangrijkste toeristische trekpleister is natuurlijk het trammetje. Met veel liefde is dit door de speciaal daarvoor opgerichte vereniging nieuw leven in geblazen. De TTA heeft de tramrails opgeknapt, de bijbehorende halfopen tramstellen hebben een grondige verf en opknapbeurt gehad en worden nu door de vrijwilligers van de TTA door het landschap van de Ardennen gestuurd. Rustig rijdend trekt in de ongeveer anderhalf uur durende tocht het trammetje door de vallei van de rivier de Aisne en zijn bossen. Af en toe wordt er even hard getoeterd om naderend verkeer te waarschuwen tot groot vermaak van de kleintjes in de tram natuurlijk.

   
Étalle

Étalle is een wat groter dorp in de Ardennen, gelegen in de Gaume streek. Het dorp heeft een lange geschiedenis en ontstond aan een oude Romeinse weg en een brug over de Semois. In Étalle is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog hard gevochten om de brug over de Semois. De restanten van oude beschavingen in Étalle zijn nog te vinden buiten het dorp in Montauban. In het dorp zijn diverse restaurants en winkels te vinden.

   
Ethe

Ethe is een klein dorp in de Ardennen. Het dankt zijn bekendheid grotendeels door de slachtpartij die de Duitsers hier hielden bij hun inval in België aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Zo’n 218 burgers werden vermoord en het dorp werd grotendeels in brand gestoken. Een aantal plaquettes herdenken nog steeds deze trieste dag. Van het dorp zelf is dus weinig ouds meer over. Toch moet je hier op je route door de Gaume even stoppen bij het mooiste café van de Gaume; Au Coeur de la Gaume. De hammen hangen hier boven de stoof te drogen, de bar is een verzameling van memorabilia uit vervolgen tijden, de oude mannen uit het dorp drinken hier een pint en het eten is er heerlijk. Wil je authentieke sfeer proeven dan moet je hier zeker even langs gaan.

   
Fanzel

Fanzel is een klein dorp in de deelgemeente Érezée in Mormont. Het dorp ligt in het noordelijke deel van de provincie Belgisch Luxemburg. Het is een prachtig dorp met meerder prachtige historische gebouwen die je het gevoel geven dat de tijd heeft stilgestaan in het dorp. Dwars door het dorp loopt de rivier de Aisne wat een zijrier is van de Ourthe. Anders dan de Ourthe wordt de Aisne niet of nauwelijks gebruikt voor watersport. In het dorp ligt de Auberge de Val D’Aisne. Deze Auberge is gelijk é´n van de mooiste gebouwen in het dorp.
De kerk van het dorp ligt iets hogerop de een heuvel waardoor hij hoog boven het dorp uittorent.

   
Ferrieres

Ferrières is een mooi oud dorpje in het arrondissement van Hoei in de provincie Luik. Het heeft een aardige neogotische kerk. In het dorp staan enkel zeer oude boerderijen. Die in de typische grijze steensoort van de Ardennen zijn gebouwd. Bij een van de boerderijen kun je streekproducten zoals kaas en jam krijgen. De twee belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp zijn het speelgoedmuseum en de burcht van Logne. Deze zie je hoog boven de rotsen van Logne al uittornen. Het dorp heeft echt nog de oude landelijke sfeer weten te behouden. In de zomermaanden kun je op het marktplein heerlijke ijsjes eten.

   
Fôret

Het dorpje Fôret ligt op zeer korte afstand van de stad Maastricht onder de rook van Luik. Het is eigenlijk een van de eerste dorpjes van de Ardennen. Het dorpje heeft geen bijzondere toeristische attracties, maar bij een rondrit door de omgeving. (we kwamen van de Blègnymijn af) stuitte we ineens om dit toch wel heel erg lieflijke plaatsje. Je kunt zien dat er vroeger een aantal rijke herenboeren hebben gewoond. En hoewel het nu wat onderkomen is had het toch erg veel charme. Het dorpje ligt vrij hoog in het landschap en kent naast een klein aantal inwoners ook een enkele sfeervolle B&B. Uiteraard is het er in de zomermaanden mooi wandelen.

   
Gérouville

Gérouville behoort tot de vereniging van mooiste dorpjes van België. Het is dan ook een aardig dorp, hoewel een van de mindere in de lange lijst van mooiste dorpjes. Het dorp heeft een opvallend recht straten plan en stamt uit de late middeleeuwen. Het werd gesticht met behulp van de paters van Orval. Deze abdij ligt dan ook op steenworp afstand. Opvallendste onderdeel van het dorp is de paddenstoel die op de centrale plaats ligt. Het is een enorme holle boomstam die lijkt op een grote zwam. In de zwam zijn kleine zitjes gemaakt waar je rustig kunt kletsen. Doel van de zwam is het contact tussen de bewoners te bevorderen. De boomstam was van een boom die hier werd geplant bij de stichting van het dorp. Deze werd echter door de bliksem getroffen. Sindsdien is er deze plaats van bijeenkomst van gemaakt.

   
Givet

In Het Franse deel van de Ardennen in de regio Champagnes-Ardenne. Het dorpje ligt op de plaats waar de Maas de Belgische grens overstroomt. Het dorp en zijn omgeving is lange tijd onderdeel geweest van de Zuidelijke Nederlanden maar behoort sinds de zeventiende eeuw tot Frankrijk. Toch zijn er nog een aantal dingen die verraden dat Givet ooit onderdeel is geweest van de Zuidelijke Nederlanden. Zo spreek bijvoorbeeld een groot deel van de bevolking in Givet nog Waals. In de periode van Lodewijk de Veertiende is er in Givet door Vauban een groot fort gebouwd. Het Fort Charlemont is een van de grootste die in dit deel van Frankrijk gebouwd is. De muren van het fort lopen enkele kilometers door. Jammer genoeg mag het fort sinds het vertrek van de militairen niet meer bezocht worden. In het dorp zijn nog enkele andere oude verdedigingsbouwwerken te vinden. Zo staat er aan de oever van de Maas een oude toren en kun je in de verte op de heuvelrug nog een oude verdedigingstoren zien staan. Givet is bekend om zijn blauwe hardsteen. In een winkeltje in het centrum worden heerlijke chocolaatjes die naar deze stenen zijn vernoemd verkocht.
Givet informatie op mooistedorpjes.nl
   
Grune

Grune is een klein dorp gebouwd op een heuvel niet ver van het dorpje Nassonge. Grune ligt in het westelijke deel van de provincie Belgisch Luxemburg in de gemeente Nassogne. Het dorp staat voornamelijk bekend om het kasteel van Grune. Dit kasteel is jammer genoeg privébezit en kan niet bezocht worden. Een andere bezienswaardigheid in de buurt van Grune is het uitzichtpunt “Point de veu des Goffes”. Dit punt is via een mooie wandeling bereikbaar. Eenmaal hier aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van Grune en andere delen van de gemeente Nassogne.

   
Hamoir

Hamoir is een wat groter dorp in de Ardennen. Het heeft een fijne centrale ligging waardoor het voor veel vakantiegangers een mooie uitvalsbasis is voor een vakantie in de Ardennen. Hamoir is vooral bekend als opstap en aanleg plaats voor kano’s. Verschillende verhuur bedrijven starten of eindigen hier hun tochten. De rivier de Ourthe is hier vrij breed en diep waardoor kanoën er vaak nog lang kan. Hamoir heeft voor de omgeving een centrumfunctie. Het dorp is voorzien van verschillende soorten winkels, restaurants en een flinke supermarkt. Daarnaast heeft Hamoir een eigen treinstation en is dus ook per openbaarvervoer goed te bereiken.

   
Hargnies

In de grensstreek van België en Frankrijk in de Ardennen ligt in het Franse deel het dorpje Hargnies. Het dorp ligt op ongeveer driehonderd meter hoogte op een open plek in de Ardense bossen. Het is een oud dorp dat al sinds de negende eeuw na Christus bestaat. Tegenwoordig staat Hargnies bekend als het slagersdorp. In het dorp zijn maar liefst vier slagerijen te vinden. Dit op een bevolking maar slecht vijfhonderd inwoners mag op zijn minst bijzonder genoemd worden. Het dorp staat dan ook bekend om zijn bijzondere vleeswaren, worsten en andere vleesspecialiteiten. In het dorp bevindt zich ook een restaurant waar je al deze specialiteiten zelfs kan proeven.
Naast het vlees staat het dorp bekend om zijn prachtige natuur. Het dorp dient dan ook als een goede uitvalsbasis voor lange wandelingen door de ongerepte natuur. Een wandeling naar de Les Héez d'Hargnies mag je zeker niet missen. Dit prachtige uitzichtpunt behoort tot de hoogtepunten van de Ardennen.

   
Hargimont

Hargrimont is een groot dorp in het westelijke deel van de provincie Belgisch Luxemburg. Het dorp ligt in de vallei van de Wamme wat het deelt met Jemeppe. Deze twee dorpen liggen bijna aan elkaar maar worden van elkaar gescheiden door de Wanne. Het dorp is gebouwd op de resten van een oude Romeinse villa. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is het kasteel van Jemeppe. Dit kasteel dat oorspronkelijk een middeleeuws kasteel is maar uitvoerig gerenoveerd in de negentiende eeuw doet tegenwoordig dienst als zalencomplex voor feesten en congressen. Jammer genoeg is het hierdoor niet toegankelijk voor het publiek.

   
Herbeumont

Herbeumont is een klein dorpje tussen Florenville en Bertrix in de provincie Luxemburg. Boven het dorp toren de ruines uit van het kasteel van Herbeumont. Vanaf de vrij toegankelijke ruïne heb je een prachtig uitzicht over de vallei van de Semois. In de zomermaanden worden hier iedere jaar middeleeuwse feesten gehouden. Het kasteel is dan een uitermate geschikt decor. Twee dagen lang slaan er spelers in prachtige middeleeuwse kostuums hun tenten op de heuvel van het kasteel op. Er worden demonstraties gehouden van oude ambachten, muziek gemaakt, gedanst en gegeten en gedronken. Zeker voor de kinderen is dit een erg leuk uitje. Buiten het festival zijn er het gehele jaar door mooie wandelingen te maken die beginne bij het kasteel. Ze voeren je door de prachtige bossen rondom Herbeumont.

   
Heyd

Heyd is een klein dorpje in de gemeente Durbuy in het noordelijke deel van de provincie Belgisch Luxemburg. Het dorp is gebouwd tegen een steile van de rivier de Aisne. Het daarom een geliefd bij wielrenners. De klim naar Heyd kan vanaf verschillende punten gemaakt worden. In het dorp is de menhir van Heyd te vinden. Dit is één van de menhirs die je tegenkomt als de megalieten en menhirwandeling vanuit Wéris maakt. Het dorp zelf is een mengeling van oude woonhuizen aangevuld met nieuwere huizen. Midden in het dorp is een grot plein te vinden dat voornamelijk als parkeerterrein gebruikt wordt. In en om Heyd zijn verschillende leuke en uitdagende wandelingen te vinden.

   

   
Houyet

Houyet staat vooral bekend als afvaartplaats voor kajaks in de Ardenne. Het dorpje is zelf niet zo heel veel bijzonders. In de vorige eeuw was het ooit de bedoeling geweest Houyet uit te laten groeien tot grote toeristische trekpleister. Koning Leopold liet net buiten het dorp een enorm groot paleis bouwen, het Hotel Royal d’Ardenne met de bedoeling er de jetset van Europa naar toe te trekken. Dit lukte ook nog. Jarenlang was Hotel Royal d’Ardenne een bruisend middelpunt van feesten en partijen. Tot dat het helaas in de jaren zestig volledig in de as werd gelegd en nooit meer herrees. Alleen de Leopoldstoren herinnert nog aan deze jetset tijd. Tegenwoordig is het een wat triestig dorpje met een station. Uiteraard is net als bij vele andere plaatsen in de Ardennen de omgeving prachtig. Er starten meerdere mtb en wandeltochten vanaf dit dorp.

   
Izel

Izel is een klein dorpje gelegen in de Ardennen. Het dorpje ligt in de Gaume streek aan de oevers van de Semois. Het is een klein gehuchtje met een mooi oud kerkje. Echt een klein slaperig provinciedorpje in de Ardennen. Een van de mooiste gebouwtjes in het dorp is het gebouw van de Koninklijke Harmonie Caecilia. Dit is een prachtig oud zaaltje in neoklassieke stijl.

   
Izier

Izier is een klein dorp in het noordelijke deel van de provincie Belgisch Luxemburg. Izier vormt samen met het gehucht Ozo een deelgemeente van Durbuy. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het dorp is de megaliet van Ozo, Deze grote megaliet staat midden in een veld en is al van verre te zien. Een andere bezienswaardigheid in Ozo is de geitenboerderij en kaasmakerij Chėvrerie d’Ozo.
Het dorp Izier wordt gedomineerd door de ronde toren midden in het dorp. Deze tour d’Izier is gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw en is een goed voorbeeld van een middeleeuws torenhuis. Een ander opvallend bouwwerk in het dorp is de watertoren van Izier.

   
Jamoigne

Dit kleine dorp in de Gaumestreek valt op door zijn kasteel de Faign. Dit volledig gerestaureerde kasteel uit de 14e eeuw is tegenwoordig de plaats waar het stadsbestuur van Chiny zijn kantoren heeft. Ook elders in het verder foeilelijke dorp kom je nog resten tegen van de vroege geschiedenis. De kerk van het dorp is gebouwd op de ruïne van een Romeinse tempel gewijd aan Bachus. Op een van de zuilen in de kerk zijn de wijnranken nog te zien die hier voor Bachus als versiering zijn aangebracht. Naar verluidt smaakt de miswijn in deze kerk ook veel lekkerder dan elders.

   
Jemelle

Jemelle is een dorpje vlakbij Rochefort. Het dankt zijn naam ook aan de jonkvrouw van Rochefort. Jemelle is een levendig lintdorp in de Ardennen en heeft een eigen station. De belangrijkste attractie van het dorp is ook volledig gericht op het spoor en op de stenen die hier gevonden worden in de steengroeve.
Centre du rail en de la Pierre gaat over de spoorwegmedewerkers van Jemelle. In de oorlog speelden zij een belangrijke rol. Tijdens de slag om de Ardennen heeft Jemelle flink te lijden gehad onder de bombardementen. Het monument in het dorp herinnert hier nog aan. Jemelle heeft enkele kleine winkeltjes, maar is verder niet veel van bijzonders.

   
Jenneret

Onderweg naar Durbuy stuitten we toen we hopeloos verkeerd waren gereden ineens op dit kleine dorpje met zijn kasteelhoeve. De hoeve met zijn kerk en bijgebouwen vormen het complete gehucht, maar zijn erg charmant. De hoeve ondergat momenteel restauratiewerkzaamheden. De tuin ervan is prachtig en geeft een mooi uitzicht over de vallei.

In de makkelijk toegankelijke catacombe van de kerk zijn de heren van Jenneret begraven. Naast de kerk verkopen de dorpbewoners hun zelfgekweekte biologische groenten.

   
Lacuisine

In het zuidelijke deel van de provincie Luxemburg aan een meander van de Semois ligt het dorpje Lacuisine. Volgens de overleveringen dankt het dorp zijn naam aan het feit dat in de tijd van napoleon in dit gebied de gaarkeukens werden opgesteld. Of dit echter het echte verhaal achter de naam van het dorp is durven we niet te zeggen. Lacuisine is lang een zelfstandige gemeente geweest maar is sinds een gemeentelijke ehrindeling onderdeel van de gemeente Florenville. Zijn ligging aan de rivier de Semois zorgt ervoor dat met name in de zomermaanden Lacuisine een populaire vakantie bestemming is. In en om het dorp zijn er tal van campings en andere horeca gelegenheden te vinden. Net buiten het dorp aan de Semois ligt het restaurant La Roseraie. Het eten is hier er van een uitstekende kwaliteit maar aan de gastvrijheid mag nog wel wat gewerkt worden.
Lacuisine informatie op mooistedorpjes.nl
   
Les Bulles

Les Bulles is een dorp in de Gaumestreek. Het dorpje ligt aan de samenvloeiing van de Semois en de Vierre. Het dorp is weinig bijzonder zonder enige noemenswaardige voorzieningen. Bekend is echter wel het monument voor Luitenant Crépy en de andere slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog. Deze luitenant werd gedood bij een hinderlaag waar zijn bataljon in was gelopen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Zijn schedel werd gedeeltelijk door een kogel van zijn hersenen verwijderd. Ook in de Tweede Wereldoorlog leed het dorp aanzienlijk. Ook hier is een gedenkteken voor opgericht.

   
Liernieux

Lierneux is gelegen in de provincie Luik in de Ardennen. Het is een klein dorpje, maar heeft wel aardig wat voorzieningen. Er zijn supermarkten te vinden en een bakker. In Lierneux is een post van de politie en een grote eerste hulp kliniek. Er is geen gezellig centrum, maar je vindt er wel een enkel restaurant en café. De kerk van Lierneux heeft een bijzondere toren. De tulpvormige bol doet bijna Russisch aan. In Reharmont, een gehucht wat bij Lierneux hoort vind je de brasserie van Lienne. Hier kun je op reservering bieren proeven.

   
Limbourg

Limbourg is een erg bijzonder dorp in de Ardennen in de buurt van Eupen. Binnen rijdend over de kleine smalle straatjes is het alsof je eeuwen terug in de tijd gaat. Het oude Limbourg is nog precies als in de 17e en 18e eeuw toen het zijn hoogtijdagen beleefde. Hoog gelegen op een heuvel uitkijkend over de dalen van de Ardennen was het dorp een zeer geliefde woonplaats. De oude straatjes, de kerk en het dorpsplein zien er nog exact uit als eeuwen terug. Een enkele auto verraad dat je in het heden bent. De oude dorpskerk en het taverne gaan zelfs nog verder terug in de tijd en stammen nog uit de 15e eeuw. Limbourg was in zijn roemrijke verleden de hoofdstad van het belangrijke graafschap Limburg en dankte zijn faam aan zijn onneembare vesting boven op de heuvel. In de vele oorlogen die Europa in de eeuwen daarop teisterde kwam Limbourg steeds weer in nieuwe handen, maar bleef ondanks een enkele brand het stadcentrum bewaard. Limbourg is een erg mooi dorpje in de Ardennen en zeker een bezoek waard. In de zomermaanden is het op het terras van de herberg heerlijk toeven.
Limbourg informatie op mooistedorpjes.nl

   
Marcourt

Marcourt is een oud dorp dat al ten tijde van de Romeinen bewoont werd. Het ligt in het noordelijke deel van de provincie Belgisch Luxemburg in de gemeente Rendeux. Het dorpje ligt niet op al te grote afstand van La Roche en Ardenne. Door het dorp stroomt de rivier de Ourthe. Mede hierdoor is het dorp erg geliefd bij outdoor sporters.
Een van de bezienswaardigheden in Marcourt is de kluizenarij en kapel van Sint-Thibaut. Deze kapel en kluizenarij zijn gebouwd in de zeventiende eeuw. Er hebben tot de jaren zeventig van de vorige eeuw kluizenaars bij de kapel gewoond. Dichtbij de kapel is de bron van Sint-Thibaut te vinden. Deze bron wordt nog steeds bezocht door pelgrims.

   
Martelange

Martelange ligt tegen de grens van Luxemburg aan en is daarom wellicht toch het noemen even waard. Naast het monument voor de Ardense jagers en enkele leuke wandelingen is er niet veel te beleven in dit dorp. Het dorp heeft een centrumfunctie in de regio met enkele winkels voor de dagelijkse boodschappen die de dorpen in de regio voorzien. Belangrijkste inkomstenbron is hier echter de benzine. Een deel van Martelange ligt namelijk precies op de grens. En zo kan het dus gebeuren dat men in één dorp in één specifieke straat maar liefst elf benzinestations vindt op een rij die allemaal op de een of andere manier hun brood kunnen verdienen hiermee. Niet verwonderlijk als je weet dat de prijzen hier soms tussen de 30 en 50 cent verschil uitmaken met benzine prijzen in België en Nederland. Voor veel mensen is dit natuurlijk het omrijden waard. Zeker voor toeristen die in de regio verblijven loont het de moeite even langs Martelange te rijden.

   
Martilly

Martilly is een mooi klein landelijk gehuchtje in de Ardennen. Het heeft enkele fraaie oude herenhuizen en boerderijen. Het is prachtig gelegen in de heuvels van de Ardennen. Martilly ligt aan het riviertje de Vierre. Dit is een van de rivieren in de Ardennen die je in de winter mag bevaren. Voor de rivier de Vierre start deze vaarroute bij Martilly.

   
Marville

Marville is een erg bijzonder dorp in de Franse Ardennen. Het dorpje is gelegen in de zogenaamde Gaumestreek. Marville maakte, toen het deel uitmaakte van het grote Spaanse keizerrijk, een grote bloeitijd door. In deze periode werden veel huizen gebouwd in Marville. Deze huizen hebben grotendeels een zeer typische renaissance stijl. Overduidelijk zie je in alle huizen allerlei klassieke elementen terugkomen. Zuilen, een timpaan boven de deur. De huisjes hebben, zonder protserig over te komen, vele stijlelementen van de oude romeinen terug laten komen in de huizen. De huisjes zijn allemaal nog in prachtige staat en nog steeds bewoond.

   
Melreux

Melreux ligt in de provincie Luxemburg en is gelegen aan de rivier de Ourthe. Melreux is de zustergemeente van Hotton. De beide dorpjes liggen dan ook bijna helemaal aan elkaar vast. In Melreux ligt het treinstation van Hotton en Melreux. Het dorp heeft dan ook een belangrijke functie voor de infrastructuur van de regio. In Melreux vind je enkele kleine winkels zoals een bakkerij en bloemist en supermarkt. De kerk in het dorp stamt al uit 17e eeuw en telt als beschermd monument samen met het omliggende kerkhof. Op dit kerkhofje liggen enkele prachtig mooie oude graven. Wil je met de trein vertrekken vanaf Melreux houdt dan rekening met het feit dat alleen doordeweeks in de ochtend de lokketen hier geopend zijn.

   
Montmédy

Montmédy is gelegen in de Franse Ardennen. De stad bestaat uit een relatief nieuw deel, Montmédy Bas en Montmédy Haut. Boven de stad ligt op de heuvel Montmédy-Haut. Vanaf de 10e eeuw was Montmédy de hoofdstad van, het in die tijd zeer invloedrijke, Graafschap Chiny. Op de heuvel van de stad werd een eerste burcht gebouwd. De plaats had een uitstekende strategische positie met zicht naar diverse kanten. In de 17e eeuw kwam Montmédy onder Frans bestuur. Koning Lodewijk XIV liet de verdediging van Montmédy verder uitbouwen door zijn huisbouwmeester Vauban. Deze legde de zo kenmerkende grachten en kazematten rondom de vesting aan. Later werden hier ook de kazernes voor de soldaten aan toe gevoegd. Montmédy is een mooi bewaard gebleven vesting. In het stadje kun je goed zien hoe de opbouw in al die jaren is geweest. Een aantal huizen en gebouwen wordt nog steeds hersteld en gerestaureerd. Via de toeristische informatiedienst van Montmédy kun je met een audiogids een rondwandeling doen door het stadje en over de wallen van de vesting.

   
Morville

Morville is een klein dorpje in het noordelijke deel van De Belgische Ardennen in de deelgemeente Durbuy. Het dorp ligt aan de weg tussen Heyd en Wéris. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn enkele menhirs en megalieten die behoren tot de menhirs van Wéris. Dit zijn de Menhir van Morville, Pierre Haina en het Duivelsbed. Volgens de legende zou de duivel uitgerust hebben op deze steen voordat hij verdween onder de schacht onder de Pierre Haina. De Menhir van Morville is ontdekt door een goudzoeker. Deze menhir staat trouwens niet meer op zijn originele plaats omdat hij in de weg stond voor de plaatselijke boer.

   
Muno

Muno is een klein dorpje in de Belgische streek Gaume in de provincie Luxemburg. Sinds gemeente herindeling in België behoort het dorpje tot de gemeente Florenville. Het dorp ligt op een steenworp van de Franse grens vandaan. Het is een oud dorp dat al bestond ten tijde van de Romeinen. In het dorp zijn hier nog enkele tekenen van te zien. Net buiten het dorp staat de priorij van Muno. Dit prachtge gebouw waar tegenwoordig een gite is gevestigd is in de twaalfde eeuw gebouwd door de monniken van de Abdij van Verdun.
In de buurt van het dorp zijn tal van fiets en wandelroutes uitgezet en het is tevens mogelijk om in de buurt van Muno een afvaart van de Semois te maken. Dit natuurlijk mits de waterstand hoog genoeg is. Meer informatie hierover kunt u verkrijgen in de plaatselijke office de Tourisme van Muno. Let wel op want de openingsuren van dit kantoor zijn zeer beperkt. Eenmaal per jaar wordt er een grote jaarmarkt in het dorpje georganiseerd.

   
Nadrin

Nadrin is een klein dorpje in de provincie Luxemburg. Nadrin ligt hoog op de heuvels boven de rivier de Ourthe. Dit is ook de grootste aantrekkingskracht van het dorpje. In Nadrin ligt namelijk de rotsformatie La Hérou. De rivier de Ourthe meandert hier helemaal omheen. Vanaf de toppen van de rotsen, die je kunt beklimmen en via een leuke wandeling kunt bereiken, heb je een prachtig uitzicht op de lager gelegen vallei en de bossen. Vooral op zonovergoten herfstdagen is het kleuren spektakel wat je ziet vanaf de rotsen erg mooi. Vanaf Nadrin kun je verschillende wandelingen doen. Er vertrekken vanaf het dorp zo’n 15 wandelingen variërend van 2 tot en met 15 kilometer. De wandeling rondom la Hérou zoals beschreven onder wandelen in de Ardennen is een echte aanrader. Andere attractie in het dorp zijn de overblijfselen van een Romeinse villa. Hier is de fundering nog te zien. Het stuwmeer van Nisramont ligt op een kleine afstand van het dorp.

   
Noiseux

Noiseux is een klein plaatsje aan de rivier de Ourthe. Het dorp ligt in de provincie Namen vlakbij de toeristische plaats Durbuy. Het dorpje heeft een supermarkt en enkele campings. Aan de oevers van de rivier starten veel kanoafvaarten en zijn enkele overnachtingsplaatsen voor campers. Noiseux zelf is niet erg levendig. Het dorpje heeft wel enkele winkeltjes zoals een bakker, slager en kleine supermarkt, maar verder is er niet veel te beleven. De meeste toeristen gebruiken Noiseux als uitvalsbasis om de omgeving goed te leren kennen.

   
Nassogne

Nassogne is een kleine plaats en gemeente in het westelijke deel van de Provincie Luxemburg niet ver van de grens met de provincie Namen. Het is een oude plaats die al ten tijde van de Romeinen bestond. Het dorp staat bekend als wandeldorp. In het dorp starten verschillende wandelingen die je meenemen naar de bossen en weiden in de omgeving van Nassonge. Tijdens deze wandelingen kom je kleine riviertjes beekjes en andere hindernissen tegen. Niet ver van het dorp vandaan in de richtin van Saint Hubert ligt het openluchtmuseum Forneau St.Michel. Andere bezienswaardigheden in de buurt van het dorp zijn de kapel van St. Leonard, het Chateau de Coumont en de Collegiale kerk St. Monon.

   
Ny

Het kleine dorpje Ny ligt vlakbij Hotton en Durbuy en staat op de lijst van mooiste dorpjes van Wallonië. Het dorpje is mooi gelegen in de Ardennen en heeft een mooie oude 19e eeuwse kern met een grote kasteelhoeve. De huizen in het dorp zijn mooie oude boerderijen waarvan enkele nog steeds de oude vakwerkstructuur hebben. Het dorpje heeft verder een mooie kerk, en prachtige oude pastorie en verschillende oude fonteinen. In de natuur rondom Ny is het prachtig wandelen en fietsen. Rondom het dorpje zijn maar liefst vijf kapelletjes te vinden. Diverse grote attracties zijn te vinden op slechts steenworp afstand en in de zomermaanden houdt de grote kasteelhoeve middeleeuwse spektakels.

   
Olne

Olne is een mooi oud plaatsje in de provincie Luik. Het dorp staat op de lijst van mooiste dorpjes in Wallonië vanwege zijn mooie oude renaissance huizen en oude kerk. Het dorpje is gelegen aan de rivier de Vesder en dankt dar zijn bestaansrecht aan. Hoogste punt in het dorp is het oude kerkje met in de omliggende gronden nog erg oude graven. Wandelend langs deze kerk wordt je zo een paar eeuwen terug in de tijd geworpen. De andere oude huizen van Olne staan rondom de kerk. Hoewel Olne best een aardig dorpje is behoord het zeker niet tot de top tien mooie dorpjes in Wallonië. He is echter zeer aardig om langs te rijden indien men toch in de buurt is.

   
Palogne

Palogne ligt aan de oevers van Ourthe. Het is een klein gehucht met wat aardige huisjes en een enkel hotel. Grote trekpleister in het plaatsje is het domein van Palogne en de nabijgelegen burcht van Logne. Het domein is in de maanden dat er gekanood kan worden een geliefde vertrekplaats. Het biedt de mogelijkheid om mountainbikes te huren, men kan er midgetgolven en er is een leuk grote spoelplaats voor de kleintjes. Voor wie wil zwemmen in de Ourthe is er een klein strandje. Grotere groepen kunnen de bijgebouwen afhuren om in te verblijven. In de zomermaanden is er een roofvogelshow om het publiek te vermaken. Boven op de rotsen kan men de burcht van logne bezoeken. De oude ruïne is opengesteld voor publieke. Middels infoborden krijg je een aardige indruk van hoe het leven er in voorbij tijden heeft uitgezien. Het uitzicht over de Ourthe is spectaculair vanaf de hoge torens. Je snapt direct waarom al eeuwen lang de verschillende machthebbers va het gebied de punt uitkozen om verdedigingwerken op te bouwen.

   
Redu

Redu wordt ook wel het boekendorp van België genoemd. Bij binnenkomst zie je dit al direct. Niet alleen is de weg naar het dorp aangegeven door een groot boek, in het dorp vindt je meer dan 10 verschillende boekenwinkeltjes met zowel Franse als Nederlandstalige boeken. In 1984 werd hier voor het eerst een grote boekenmarkt georganiseerd waarbij het hele dorp vol kraampjes met boeken werd gezet. Het was een groot succes. Dus verdwenen de kraampjes , maar bleven de boeken. In diverse kleine winkeltjes door heel het dorp kun je jezelf door kilometers boekenplank heen worstelen. Door al die winkeltje trekt Redu veel bezoekers en is het er in het weekend een gezellige drukte. Uiteraard wordt hierbij ook de inwendige mens niet vergeten en zijn er ook heel wat cafétjes en restaurants. Inmiddels zijn bij al die boekenwinkels ook allerlei aanverwante ambachten aangesloten. Antiquairs, boekenbinders en kalligrafeerders vind je ook in dit sfeervolle dorpje.

   
Rendeux

Rendeux is een langgerekt lintdorp in de provincie Luxemburg in de Ardennen. Het dorp is gelegen aan de weg van Hotton naar La Roche en Ardenne en dankt hier ook haar bestaansrecht aan. Het gehele dorp is vooral erg langgerekt en ligt bijna geheel aan de weg. Rendeux heeft een groot aantal basisvoorzieningen zoals supermarkten, kledingwinkels en restaurants. Deze liggen allemaal aan de zelfde weg. Het dorp is daarom niet heel erg uitnodigend, maar wel erg praktisch om voorraad voor het vakantiehuisje in te slaan. Wil je nu eens luxe logeren in de Ardennen dan kan dat hier in het plaatselijke kasteel. Het kasteel van Rendeux is niet te bezichtigen, maar wordt tegenwoordig gebruikt als hotel, restaurant. In dit viersterren hotel kun je sfeervol slapen. Het hotel heeft nog steeds de oude charme van het kasteel. In het bijbehorende restaurant kun je chique dineren.

   
Rochehaut

Rochehaut is een bijzonder dorp in de Belgische Ardennen. Het dorp ligt niet ver van de grens met Frankrijk in de provincie. Het is een klein dorp waar ongeveer driehonderd mensen wonen. Een deel van deze mensen wonen in één van de twee dorpen die bij Rochehaut horen. Vanuit Rochehaut heb je een prachtig zicht op de dorpen Lavoit en Frahan die in een meander van de Semois liggen.
Rohehaut is echter bekend om zijn buitenproportionele hoeveelheid horecagelegenheden die er in het dorp te vinden zijn. Volgens onze eigen telling zijn er tien hotels, zeven eetgelegenheden en zes campings in het dorp of in de directe omgeving van het dorp te vinden. Drijvende kracht achter dit bijzondere gegeven is de familie Boreux. Deze familie vestigde zich in de vorige eeuw in Rochhaut en heeft sindsdien een restaurant, een taverne een dierenpark, een landbouwmuseum en nog veel meer bedrijven in het dorp geopend. Het restaurant Auberge de la Ferme is een echte aanrader.
Rochehaut informatie op mooistedorpjes.nl
   
Saint-Médard

Saint-Médard is een piepklein gehucht in de Franse Ardennen. Het ligt in de groene heuvels van de Gaumestreek. Het dorpje is geliefd bij vissers en ruiters. Er is een speciale accommodatie voor ruiters die met hun paard hier op vakantie willen. In de buurt zijn dan ook veel paardrijd routes te vinden die je door de mooie bossen van de Ardennen voeren.

   
Samrée

Samrée is een piepklein gehucht horende bij de gemeente la Roche en Ardennen gelegen in de provincie Luxemburg. Vanuit het dorpje starten diverse mooie wandelingen in de mooie heuvels rondom het dorpje. Tijdens je wandeling wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten. Dus zeker de moeite waard. Het mooiste van het dorp is echter de plaatselijke chocolatier. Chocolatier Cyril heeft hier zijn thuisbasis gevonden en toont in de winkel en het atelier zijn chocolade kunsten. De winkel is bijna alle dagen geopend en op gezette tijden zijn er demonstraties van het maken van chocolade. Deze zijn zeker de moeite waard. Naast de uitstekende vertel en demonstratie kunst van de chocolatier mag je ook nog eens erg veel chocolade proeven tijdens de uitleg. Mooi dorpje dus dat Samrée.

   
Soiron

Soiron is een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Het ligt in de provincie Luik en hoort bij de deelgemeente Pepinster. Het is al een erg oud dorpje en is terug te voeren naar de 11e eeuw na christus. Het dorpje ontstond om de kastelen in de buurt, het kasteel van Soiron en het Kasteel Sclassin, in hun behoeftes te voorzien. Het dorp heeft enkele prachtige oude straatjes met opvallende huizen die in renaissancestijl gebouwd zijn. Ook de kerk van het dorp heeft die kenmerkende manier van bouwen en prachtig oud meubilair in Lodewijk XIV stijl. Soiron heeft een eigen bed and breakfast en restaurant. Ook heeft Soiron een eigen bakker en slagerij. Het kasteel van Soiron is privé eigendom. In het kasteel van Sclassin kan men logeren. Dit is tegenwoordig een hotel.
Soiron informatie op mooistedorpjes.nl

   
Somme-Leuze

Het dorpje Somme-Leuze is gelegen in de provincie Namen. Het ligt vlakbij Durbuy en het dorpje Petit-Somme. Vroeger heette het dorp Grand-Somme. Het dorpje bestaat al enkele eeuwen en werd in de eerste wereldoorlog wreed getroffen door de Duitsers. Deze hielden er de eerste dagen van de eerste Wereldoorlog flink huis en doodden enkele tientallen dorpsbewoners. Tegenwoordig is het dorpje erg vreedzaam en een mooie rustige uitvalsbasis om de mooie omgeving van Durbuy beter te leren kennen.

   
Soy

Soy is een alleraardigst gehuchtje in de Ardennen. Het is gelegen in de provincie Luxemburg tussen Hotton en Erezée. Het is zo’n typisch Ardens gehucht met drie straten en een doorgaande weg. Toch is het de moeite waard om op je weg naar een van de grotere plaatsen hier even te stoppen. In het weekend kun je hier namelijk heerlijke biertjes proeven in het café van brouwerij Phantôme. In het dorpje zelf staat een oude vervallen, maar wel mooie kasteelhoeve en een eindje verderop een heel aardig kapelletje. Deze kapel van St. Rochus is prachtig gelegen bovenop een heuvel op het hoogste puntje van het dorp en een erg mooi kapelletje. De 2 wandelingen die in Soy beginnen voeren je langs dit oude stukje van het dorp. Voor wie liever niet wandelt, maar wel de natuur in wil is er de mogelijkheid hier op de paardenranch een rondwandeling met paard te doen. Onder begeleiding van een heuse cowboy rijd je een rondje door de omgeving. In de bakkerij, de enige winkel van het dorp, worden heerlijke broodjes en eclairs verkocht.

   
Stenay

Stenay is gelegen in het Franse deel van de Ardennen. Het is een leuk oud plaatsje aan de Maas. Bootjes kunnen er in de jachthaven aanleggen. Het plein met het oude stadhuis is mooi bewaard gebleven en er is een mooie oude molen. Stenay bestond al in de tijd van de Romeinen. Het was een welvarende Gallo-Romeinse stad. Een van de belangrijkste attracties van Stenay is het biermuseum. In een oud voedselpakhuis van de voormalige vestiging is een groot biermuseum gevestigd. Het heeft een van de grootste collecties oude bierreclames in de wereld. Verder wordt je wegwijs gemaakt in de verschillende brouwtechnieken. In diverse kamers wordt je de geschiedenis van het brouwproces uitgelegd en zie een grote diversiteit aan bierreclames. Een erg leuke tentoonstelling.

   
Straimont

Straimont is een klein plaatsje gelegen in de heuvels van de Ardennen. Het dorpje ligt aan de rivier de Vierre. Straimont werd opgericht in de tweede helft van de 18e eeuw. Straimont is een deelgemeente van Herbeumont. Het dorp heeft een mooie oude kerk uit de 18e eeuw die goed bewaard is gebleven. Het is een rustig Ardens dorpje.

   
Suxy

Suxy is een piepklein dorpje in de Ardennen. Het is gelegen in de Gaume streek en hoort bij de deelgemeente van Herbeumont. In het dorpje is nog een mooie oude wasplaats en een aardig Maria altaar. Vanuit Suxy starten enkele fiets en wandelroutes door de heuvels van de Gaume. Net buiten het dorp ligt het stuwmeer van Vierre.

   
Sy

Sy is een klein gehuchtje in de Ardennen vlak bij Hamoir. Je kunt er alleen maar komen door een lange afdaling te nemen vanuit Filot. Er loopt slechts een weg het dorpje in en uit. Wie de moeite neemt hier af te dalen zal blij verrast zijn. Hoewel Sy niet bijzonder mooi of oud is, is het dorpje wel erg charmant. Gelegen aan de Ourthe is dit een van de weinig plekjes met een strandje waar je op warme zomerdagen lekker kunt poedelen in de rivier. De Ourthe is hier nog niet erg diep en heeft een kleine stroomversnelling. Sy heeft een paar leuke terrassen en enkele hotels direct aan de oever. Zodra er een zonnestraaltje doorbreekt zitten deze vol met wandelaars, motorrijders en klimliefhebbers. Sy is vooral bij klimmers bekend. Er is in de directe omgeving een grote klimrots te vinden waar vaak geklommen wordt. Omdat het klimmen steeds meer aan banden wordt geëgd is dit nog een van de weinige plaatsen waar dat dit kan. De Nederlandse klimbond heeft hier zelfs een eigen accommodatie. In de Tukhut van de NKVB slaap je voor een zacht prijsje. In diezelfde hut zijn ook wandel en fietskaarten te verkrijgen. Vanuit Sy vertrekken ook enkele wandelroutes en mtb routes. Wie het dorp uit wil dient el rekening te houden met een flinke klim naar boven. Sy is erg makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Het heeft een eigen treinstation met doordeweeks ieder half uur een trein. Naast de tukhut en hotels heeft Sy ook een eigen camping. Via de spoorbrug is makkelijk de overzijde van de rivier te bereiken (te voet of fiets).

   
Theux
Theux is een leuk klein dorpje in de provincie Luik vooral bekend vanwege zijn zwarte marmer. Het stadje stond onder bescherming van de graaf van Franchimont. Het oude marktplein en kerk zin nog in redelijk mooie oude staat. Er zijn een aantal attracties in Theux en omgeving.
Het kasteel van Franchimont staat op de lijst van beschermde erfgoederen in België. De ruïne van het kasteel is te bezoeken. Vooral met kinderen leuk om te doen. Zij mogen er zwaardvechten en krijgen op verzoek ook historische kostuums aan.
De kerk van Theux is een opvallende verschijning in het dorp. Onderweg naar Forestia kwamen we erlangs en maakte deze kerk ons nieuwsgierig genoeg om eens een kijkje te nemen. Hij si dan ook meer dan de moeite waard. De kerk ontstond al in de vroege middeleeuwen en is in de loop van de tijd stukje bij beetje bijgebouwd. De geschiedenis van het dorp kun je bijna letterlijk van de wanden van de kerk aflezen. Bijzonder is vooral het houten beschilderde plafond met een grote hoeveelheid heiligen erop.
Dicht in de buurt ligt ook dierenpark Forestia. Een typisch Ardens dierenpark met veel zwijnen herten en andere locale dieren. Maar wel erg leuk en ruim opgezet. De dieren leven in grote groepen samen in grote verblijven waardoor je een ruim uitzicht hebt op de dieren. In de zomermaanden kun je bovendien ook nog gaan waaghalzen in het bijbehorende klim en klauterparcours. Voor alle leeftijden hebben ze hier klim installaties weggezet waar je naar hartenlust kunt klimmen en klauteren. Zelfs voor de allerkleinsten is er een lieveheersbeestjes parcours lekker laag bij de grond.
Theux informatie op mooistedorpjes.nl
   
Tintigny

Tintigny is een leuk klein dorpje aan de Semoise. De camping en vele vakantiehuisjes in de buurt zorgen in de zomer voor een levendige gezelligheid. Je vindt er enkele restaurantjes en een aantal kleine winkels. De kerk van Tintigny staat op de monumentenlijst van België. Deze werd in de 18e eeuw gebouwd en heeft onder andere een bijzondere pestkapel gewijd aan de slachtoffers van deze epidemie in de 16 eeuw. De ziekte roeide toen een groot deel van de bevolking uit. Naast de kerk zijn er niet veel oude gebouwen meer in Tintigny. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de stad bij de Duitse opmars in de frontlinie en werd hevig gebombardeerd.

   
Torgny

Torgny is een prachtig dorpje in de heuvels van de Gaume streek. Het behoort dan ook tot de mooiste dorpjes van Wallonië. Torgny heeft door zijn unieke beschutte ligging tussen de heuvels en bossen een microklimaat ,wat het dorp de bijnaam “ klein Provence” heeft bezorgd. De huizen hebben zelfs de voor de Provence kenmerkende zandkleurige steen en rode dakpannen. Het zachte microklimaat in het dorp zorgt ervoor dat je hier wijn kunt verbouwen. De wijngaard van Torgny levert ieder jaar een aantal heerlijke wijnen op. Torgny heeft zeer verdiend de titel van één van de mooiste dorpjes van Wallonië. De kleine zandkleurige huisjes, de oude wasplaats en het oude kerkje maken samen een erg sfeervol geheel. Vooral in het weekend is het in de restaurants hier gezellig druk.

   
Vielsalm

Vielsalm is een wat grotere dorp in de Ardennen. Het is gelegen aan een groot meer en het riviertje de Salm loopt door het dorpje heen. In het dorp vind je diverse voorzieningen zoals supermarkten, het bureau van de toeristische dienst en diverse restaurants. Vlakbij het dorp is een groot bungalowpark gelegen waardoor er altijd wel toeristen in de omgeving te vinden zijn. Vielsalm heeft enkele kleine musea. Het huis van de Salm, waar de geschiedenis van de streek wordt verteld. Ook is er in de buurt van Vielsalm in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten. Meer over deze tijd kom je te weten in de het museum van de 83e infanterie en het Bulge Relics museum. In het museum over Général Jaques kom je meer te weten over de eerste wereldoorlog en deze bijzondere generaal. In de wintermaanden is er vaak een schaatsbaan in het centrum van het dorp. In de zomermaanden vindt in Vielsalm het feest van de bosbessen plaats. Heksen maken dan het dorp onveilig. De legende wil dat enkele jongens door een heks werden betoverd toen ze bosbessen wilden plukken.

   
Villers devant Orval

Villiers devant Orval dankt zijn naam aan de abdij die hier dichtbij gelegen is. Het dorpje bestaat uit enkele mooie oude huizen. Het werd echter in de Tweede Wereldoorlog grotendeels kapotgeschoten. Jammer want je ziet dat het er ooit mooi is geweest. De publiekstrekker van Villier devant Orval ligt net buiten het dorp. De abdij van Orval ligt hier al eeuwen lang. Hoewel door de eeuwen heen verwoestingen de abdij niet gespaard bleven, is de abdij tegenwoordig levender dan ooit. De oude ruïnes van de oude abdij worden veel bezocht door toeristen en bierliefhebbers op zoek naar de oorsprong van een van de weinige echte trappisten bieren in de wereld. Orval kan bijna zijn broeders van West-Fleteren evenaren in populariteit en schaarsheid.

   
Villers sur Semois

Villers sur Semois is een gehucht in de Gaumestreek in de Ardennen. Het dorp heeft weinig bijzonders te bieden, maar is een leuk plaatsje om door te rijden. Het heeft een versterkte hoeve en enkele mooie oude huizen. Ook hier vind je midden in het gehucht weer een oude wasplaats. Het dorp was het toneel van hevige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gedenkplaat tegen de gevel van een van de huizen herinnert hieraan.

   
Virton

Virton is de hoofdstad van de Gaume streek. Het is een van de grootste stadjes in de omgeving. Virton en omgeving werden al in de Romeinse tijd bewoond. In de buurt vind je dan ook heel wat archeologische vindplaatsen. Virton zelf heeft een klein centrumpje met wat oude huizen en enkele mooie gebouwen. Je vindt er diverse winkels en een treinstation. In Virton staat het Museum van de Gaume. Dit museum, gevestigd in een oud klooster, heeft een grote collectie archeologische voorwerpen uit de Keltische en Romeinse tijd. Ook is er kunst van regionale schilders te bekijken.

   
Waha

Waha is een oud dorpje in het noordwestelijke deel van provincie Luxemburg. De belangrijkste toeristische trekpleister van het dorp is de kerk van Waha dia al in de elfde eeuw na Christus is gesticht. Het is hiermee één van de oudste kerken in de Belgische Ardennen. Tijdens grootscheepse restauratiewerkzaamheden in de jaren zestig van de vorige eeuw is er een steen gevonden met daarop de precieze datum van de oprichting van de kerk, 20 juni 1050. Het mooiste detail van de kerk van Waha zijn de glas-in-loodramen. Deze prachtige ramen die gemaakt zijn door de Jean-Michel Folo zijn in het begin van deze eeuw in de kerk geplaatst.
Waha ligt op slechts enkele minuten rijden van het stadscentrum van Mache-en-Famenne.

   
Wanne

Wellicht niet het dorp wat het meeste bekend is om zijn prachtige bezienswaardigheden, hoewel het kerkje best aardig is. Dit dorp is vooral bekend, of berucht hoe je het wil, bij de fietser. Maar liefst via vier kanten kun je het dorp bovenop de Val de Wanne bereiken. En op zonnige dagen zul je hier dan ook altijd hijgende fietsers naar boven zien ploeteren om vervolgens spugend halt te houden bij de wegwijzer naar de verschillende dorpen. De route van Luik-Bastenaken-Luik loopt hier langs en dus is het voor veel fietsers toch een soort heroïsche beklimming. De echte bikkels nemen de beklimming vanuit Stavelot over de Stockeu. Dit weggetje beneemt je iedere zin op fietsen. Vooral nadat je de eerste meters hebt gedaan en je ziet dat het alleen nog maar steiler wordt. Doe je het wat rustiger aan dan kun je een van de andere drie routes nemen. Deze zijn niet minder lang, maar wel wat minder steil en hebben een iets makkelijker verloop. In de wintermaanden kun je vanaf de Col de Wanne ook skiën. Voor de kleintjes ligt er net buiten het dorp Puzzelplanet. Hier is een groot houten doolhof te vinden en verschillende spelletjes.

   
Wéris

Wéris is een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Wat het dorpje erg bijzonder maakt zijn de verschillende zwerfkeien die je rondom het dorp heen vindt. Niet alleen in Drenthe zijn dolmen gemaakt. Hier rondom dit dorp vindt je er ook verschillende dolmen en menhirs. Via een leuke wandeling kun je beide dolmen en de menhirs bekijken. De Dolmens zijn waarschijnlijk zo’n 5000 oud. Hoewel ze erg lijken op de bouwwerken in Noord-Nederland zijn ze een stukje kleiner en is de opening anders gelegen. Buiten de bijzondere stenen structuren is Wéris zelf ook een leuk dorpje om even wat te drinken of om in de bosrijke omgeving een flinke wandeling te maken. Er vertrekken behoorlijk wat wandelroutes vanuit het dorp. In het midden van het dorp vindt je naast een goed terras ook een tentoonstelling over de dolmen in de omgeving.
Wéris informatie op mooistedorjes.nl

   
Werpin

Werpin is een erg charmant gehucht wat wij toevallig tegenkwamen onderweg van Rendeux naar Soy. Werpin heeft enkele zeer oude prachtig opgeknapte boerderijtjes en een erg oud kerkje. Het oude kerkje stamt al uit de 16e eeuw en werd in de 18e en 19e eeuw verschillende keren verfraaid en opgeknapt. Als tegenover de kerk de rue de la Vierge ingaat kom je ineens oog in oog te staan met een enorm Maria beeld. Dit Mariabeeld schijnt opgericht te zijn nadat het dorp was getroffen door een gruwelijke epidemie. Nadat iedereen weer beter was nam de plaatselijke pastoor het initiatief om dit grote beeld op te richten. Ze kijkt uit vanaf haar elf meter hoge positie over het dorp en de vallei. Vanaf het beeld beginnen enkele wandelingen waarvan er eentje ook te doen is met kleine kinderen.

   
Williers

Williers is gelegen net over de grens in Frankrijk, in de buurt van de Abdij van Orval. Vanaf de Abdij kun je een wandeling maken van 11,5 kilometer die eindigt bij dit mooie dorpje. Williers heeft een kleine kern met erg veel mooie oude huizen. Er is weinig te beleven, maar dat is ook de charme van dit dorpje. Een enkele b&b en een klein café vind je op het centrale plein. Hier staat ook de oude wasplaats en het middeleeuwse kerkje. Het plein is omzoomd door mooie oude boerderijen en oude plantanen. Over de glandsgrens aan Williers vast ligt het dorpje Chamleux.

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België