U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / wandelen / Wris

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanon, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
   ○ de Hoge Venen
   ○ de megalieten van Wris
   ○ het bosleerpad, St. Vith
   ○ klimpartij bij Achouffe
   ○ van Nadrin naar La Herou
   ○ van Sy naar Logne
   ○ wandeling 2 - Froidfontaine
   ○ wandeling 3 - Samre
   wandeling 4 - La Roche
   ○ wandelen bij Brasserie Lienne
   ○ wandelen bij Les pioux
   ○ wandelroute blauwe kruisjes bij Maissin
   ○ wandelroutes bij Orval
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

alle rechten voorbehouden - Mediajam

Wandelen in de Ardennen: Wris

Wandeling langs de megalieten bij Wris

Het dorp Wris is het startpunt van een drietal wandelingen langs megalieten die in de directe omgeving liggen. Megalieten zijn door de mensen geplaatste stenen en constructies van steen, zoals dolmen (een soort hunnebedden) en menhirs. De megalieten van Wris zijn duizenden jaren geleden geplaatst rondom het dorp. In Wris is er een special museum ingericht voor de megalieten. Hier kun je ook een wandelkaart kopen die je langs de megalieten van Wris brengt. Slimmigheidje is dat dit een geplastificeerde kaart is, zodat je hem onder alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Wie de klimaatgegevens van Wris bekijkt die zal zien dat er toch wel een redelijke kans op neerslag is.

Drie routes

Op de kaart staan 3 routes uitgetekend: een groene route van 5 kilometer, een blauwe route van 7 kilometer en een rode route van ongeveer 11 kilometer. Hoe langer de gekozen route, des te meer megalieten dat je te zien krijgt. Omdat de groene route van ongeveer vijf kilometer je zowel langs de twee dolmen van Wris en langs een menhir brengt, geeft deze route al een aardig beeld van de megalieten rondom het dorp Wris.

De wandeling van ruim 5 kilometer

Je vertrekpunt is het centrum van Wris. Je vertrekt over de Rue des Dolmes waarbij je in noordwestelijke richting het dorp uitwandelt. Dit stukje gaat over de openbare weg, wees daarom op je hoede voor passerende auto's. Na ongeveer 1200 meter ligt de Dolmen Nord Wris aan de linkerkant op enkele tientallen meters van de weg af. Hier sla je daarom linksaf het wandel-/fietspad op om de dolmen te bewonderen. Je vervolgt vervolgens dit pad in zuidwestelijke richting. Langs de glooiende weilanden van Wris kruis je een ander wandelpad en vervolgens kruis je ook de weg van Wris naar Barvaux. Na ongeveer tweehonderd meter moet je linksaf een paadje in, die je naar twee bij elkaar staande bomen leidt. Tussen deze bomen staat de Dolmen Sud Oppagne. Er staan ook enkele menhirs net buiten de kuil waarin de dolmen staat.

Je wandelt vervolgens terug richting de Route d'Ereze. Als je zo'n honderd meter terugloopt in de richting van Barvaux dan kun je hier de Menhir Danthine bewonderen. Deze menhir is de enige megaliet die direct aan een doorgaande weg ligt waar auto's rijden. Nadat je deze menhir bekeken hebt wandel je vervolgens terug naar het dorp Wris.

De wandeling gaat grotendeels over verharde wegen en paden, waardoor hij uitstekend te doen is met ene kinderwagen of buggy. Hoewel het landschap licht glooiend is, zitten er geen stukken tussen waarbij je serieus moet steigen of dalen. De totale wandeling hebben wij gemeten op ongeveer 5,5 kilometer. De wandeltijd exclusief de tijd bij de megalieten bedraagt ongeveer een uur bij redelijk doorstappen.

Meer informatie over Wris

de megalieten van Wris
Wris informatie
Wris informatie
Wris informatie

Ardennen...  prachtig natuurgebied in Belgi