U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / wandelen

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
   ○ de Hoge Venen
   ○ de megalieten van Wéris
   ○ het bosleerpad, St. Vith
   ○ klimpartij bij Achouffe
   ○ van Nadrin naar La Herou
   ○ van Sy naar Logne
   ○ wandeling 2 - Froidfontaine
   ○ wandeling 3 - Samrée
   wandeling 4 - La Roche
   ○ wandelen bij Brasserie Lienne
   ○ wandelen bij Les Épioux
   ○ wandelroute blauwe kruisjes bij Maissin
   ○ wandelroutes bij Orval
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Actief in de Ardennen: wandelen in de Ardennen

Wandelen in de Ardennen

Wandelen is een ideale tijdsbesteding in de Ardennen, het kost niets, je kan het overal doen en in de Ardennen is het landschap om in te wandelen erg mooi. Of je nu een zeer geoefende wandelaar bent of een gezin met jonge kinderen. Voor iedereen is een geschikt pad te vinden. Avontuurlijk en heuvelachtig of juist gemakkelijk en vlak. Het is verstandig vooraf goed te kijken wat voor soort route dat men gaat nemen. Zeker de “gewone” wandelroutes kunnen toch behoorlijk pittig zijn. Het is en groot verschil of je nu vlak of heuvelachtig loopt.

Bewegwijzering

Iedere gemeente zet zijn eigen wandelroutes uit. Er is dus niet echt een eenduidig systeem. Al kan men wandelroutes over het algemeen herkennen aan de witte pijlen met tekens erop als blauwe kruisjes, rode stippen, of gele strepen. Bij de lokale vvv of syndicate touristique kan men wandelkaarten krijgen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook wandelingen met gps. Op internet vindt u verschillende routes met GPS coördinaten. Wilt u georganiseerd op pad? Verschillende hotels en outdoor bedrijven bieden wandelarrangementen aan voor individuele reizigers, maar ook voor grotere groepen.

Ravel wegen

Deze wegen zijn aangelegd op oude spoorwegen en kennen alleen een redelijk zwak hoogteverloop. Omdat deze wegen puur zijn bedoelt voor langzaam verkeer zoals voetgangers en fietsers zult u hier ook geen auto’s en andere motorvoertuigen tegenkomen. Daarnaast zijn al deze wegen geasfalteerd of verhard. Ideaal dus om te wandelen met een kinderwagen. Van de verschillende ravelwegen zijn bij het VVV kaarten te koop. Enkele leuke Ravel wegen liggen o.a. bij Trois Ponts, Het meer van Gileppe, Ciney, Bastogne en Marce-en-Famenne.

Meerdaagse tochten

Voor meerdaagse tochten kan men het beste een gespecificeerd wandelkaart kopen bij de plaatselijke VVV. Verschillende wandelroutes zijn zo op elkaar aan te sluiten. Eventueel kan men ook routes uit andere landen hierop uit laten komen.

Tips

• Zorg voor waterdicht stevig schoeisel. De Ardennen zijn een erg nat gebied en ook al heeft het er dagen niet geregend dan kan het toch zomaar zijn dat je als wandelaar dwars door een klein stroompje wordt gestuurd. Niet handig op een paargympies dus.
• Wandelen in de Ardennen is niet als in Nederland, het gebied is nu eenmaal heuvelachtiger dan bij ons. Het aantal kilometers wat men hier loopt is vaak zwaarder als thuis.
• Neem altijd iets te eten en te drinken mee, de meeste wandelingen trekken door een afgelegen gebied. Meestal zijn er geen restaurants of cafés te vinden onderweg.
• Respecteer de natuur, laat geen rommel achter en laat honden niet los lopen, dit kan broedende dieren afschrikken en wegjagen.
• In de herfst kan het zijn dat sommige bossen voor de jacht zijn afgesloten. Bij de plaatselijk VVV weten ze in welk bos wanneer wordt gejaagd. Ook staat dit bij het begin van ieder bos aangegeven. Het is echter vervelend om er halverwege de wandeling pas achter te komen dat men een bepaald stuk niet kan doorkruisen. Informeer daarom op voorhand bij de VVV.

Voorbeelden van leuke routes


Het bosleerpad st Vith
Met de kinderwagen van Sy naar Logne
Natte klim en klauterpartij bij Achouffe
Wandelen bij Brasserie Lienne
Wandelen bij Les Épioux
Wandelen in de Hoge Venen
Wandeling langs de megalieten bij Wéris
Wandeling van Nadrin naar La Herou
Wandeling nummer 2 bij Froidfontaine nabij Beauraing
Wandeling nummer 3 bij Samrée
Wandeling nummer 4 in La Roche en Ardenne
Wandelroutes bij Orval


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België