U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Namen

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Namen

Namen

Namen is een van de grootste steden in de Ardennen (vergelijkbaar met Breda) en tevens de hoofdstad van WalloniŽ en de gelijknamige provincie Namen. Namen is al eeuwenlang een speelbal tussen verschillende Europese mogendheden. Door de strategische ligging is de stad een zeer geschikte uitvalsbasis om de omliggende landen te controleren of veroveren. Het leuke middeleeuwse centrum ligt onder aan de voet van de citadel aan de Sambre. Hier komen oud en nieuw elkaar. Er zijn nog middeleeuwse panden, afgewisseld met nieuwbouw en mooie art Deco panden. Maar ook wat meer groteske neoclassicistische bouwwerken van de tijd van napoleon. Alle eeuwen komen in een wandeling door de stad voorbij. Al lopend door het oude centrum kom je vele leuke winkeltjes tegen. Van stoffige boekenwinkeltjes tot hippe schoenenzaken. Wie wil lunchen, doet er verstandig aan de oude straatjes in te duiken. Hier zijn een paar prima koffietentjes te vinden die prima broodjes en andere lekkernijen verkopen.

Citadel van Namen

Hoog boven de stad vind je de citadel. Gebouwd bovenop de rotsen uitkijkend over de twee rivieren de Sambre en de Maas. De citadel is een verzameling van meerdere verdedigingswerken en draagt sporen uit verschillende eeuwen. Er is een napoleontische kazerne en middeleeuwse verdedigingsmuren en toegangspoorten. De citadel is een behoorlijk groot complex. Inmiddels ook gedeeltelijk overwonnen door de natuur en biedt bij een bezoek een spectaculair uitzicht over de stad. De citadel kent een bijzonder parfumerie winkeltje, een museum over de oude geschiedenis van Namen, ondergrondse gangen en een kneuterig toeristen treintje. Voor wie van wandelen houdt is er zeker een goed aantal uren rond te brengen.

Altijd wat te doen?

Namen is een zeer actieve stad. Met grote regelmaat zijn er kunstzinnige en culturele festiviteiten. Er zijn verschillende festivals rondom allerlei soorten muziek zoals Bluegrass, traditionele folk, Rock en Waalse klassiekers. Er is en grote kermis en een twee weken durend folklore festival. Ook de beeldende kunst liefhebber komt aan zijn trekken met het filmfestival en het ďkamer met uitzichtĒparcours. Waar kunstenaars hun huizen en ateliers open zetten. Kortom er valt veel te beleven. Wie het wat relaxt wil doen kan ook in Namen uitrusten. In de zomermaanden verrijst aan de oevers van de Maas en heus stadsstrand inclusief badmeesters en goedgekeurd zwemwater.

Universiteitsstad

Namen is een echte universiteitsstad. De Universiteit van namen werd in de 19e eeuw opgericht en trekt sinds die tijd vele studenten. Er is veel samenwerking met onder andere de Universiteit van Leuven. Door de grote hoeveelheid studenten in de stad kent Namen een fijn gemoedelijk sfeertje. Zo kan het gebeuren dat je rustig in een klein winkelstraatje loopt en ineens boven je de stereo met Metallica vol wordt open gedraaid en de straat is gevuld met muziek. Ook op doordeweekse avonden is het vaak gezellig in de kroegen. Daarnaast is er een grote hoeveelheid leuke eettentjes waar je voor redelijk weinig geld een lekkere hap kunt eten. Studenten uit Nederland doen er verstandig aan hun studentenkaart mee te nemen. Ook zij kunnen hier op vertoon korting krijgen.

Handige sites over Namen

Namen informatie en tips
Namen in ťťn dag
Namen bezienswaardigheden top 10
wikipedia
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ