U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Houffalize

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Houffalize

Houffalize

Houffalize is een leuk klein dorpje in het toeristische hart van de Ardennen. Het is naast la Roche en Ardenne en Durbuy een van de meest bezochte dorpjes door Nederlanders in de Ardennen. Houffalize kent een relaxt sfeertje en is iets minder toeristisch dan de eerder genoemde plaatsen. De meeste vakantiegangers die hier naartoe komen zijn er om vooral actief bezig te zijn. Houffalize zelf kent namelijk weinig historische attracties. De stad werd in de winter 1944 bijna geheel in puin gelegd door de gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Het gebrek aan historische oudheid wordt ruimschoots gecompenseerd door de hoeveelheid mtb en wandelroutes. De actieve vakantieganger kan hier zeker aan zijn trekken komen. In de avonduren zijn er een paar leuke kleine cafeetjes waar je gezellig een lekker Belgisch biertje kunt drinken (of Nederlands, ťťn van de cafť eigenaren is een Nederlander). Daarnaast is Houffalize door zijn centrale ligging een prima plek om de vele attracties van de Ardennen te ontdekken.

Mountainbiken

Houffalize is jarenlang het decor geweest voor de wereldkampioenschap mountainbiken. En nog steeds worden hier met regelmaat wedstrijden en wereldcups georganiseerd. Niet vreemd dus dat het hier in de bossen wemelt van de mooie mtb-routes. Zowel voor beginners als gevorderde liggen er mooie routes. Vergis je niet in de zwaarte. Niet alle parcours zijn technisch even moeilijk, maar door de hoogteverschillen kunnen ze behoorlijk pittig zijn. Voor de echte waaghalzen is er het downhillparcours in Houffalize. Hierbij gaat het vooral om zo snel en behendig mogelijk de berg af te razen. Al dalend springt men over boomstammen en raast men over kleine bruggetjes. Onervaren fietsers doen er goed aan dit onder enige begeleiding te ondernemen.

Houtopia

Houtopia is de belangrijkste kinderattractie van Houffalize. Nadat de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog zoín beetje werd gedecimeerd was er de behoefte om naast een oorlogsmonument ook een soort educatieve herinnering op te richten. Dit werd Houtopia. De samenvoeging van Utopia en Houfalize. In Houtopia probeert men de bezoekers iets te leren over de rechten van het kind zoals die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Daarnaast wordt er getracht kinderen bewust te maken van hun omgeving en hoe ze daar goed mee om kunnen gaan. Hoewel dit allemaal erg serieus klinkt is deze attractie dat niet. De filosofie is duidelijk aanwezig bij de verschillende onderdelen, maar de spelende kinderen merken hier weinig van en krijgen dit alleen zijdelings al spelend mee. Houtopia bestaat uit een ontdekspeeltuin binnen en een grote buitenspeeltuin. De grote buitenspeeltuin bestaat in de zomermaanden niet alleen uit speeltoestellen maar ook uit opblaaskussens en waterattracties. Op gezette tijden wordt in de filmzaal een film over de rechten van het kind getoond. Dit gebeurt niet op een gewoon scherm, maar aan de hand van vijf videoschermen die soms gezamenlijk, dan weer apart beelden tonen.

Geschiedenis

De geschiedenis in Houffalize is nooit ver weg. Her en der staan oorlogsmonumenten en de tank op het marktplein aan het begin van het dorp valt bijna niet te missen. Niet verwonderlijk. De Tweede Wereldoorlog heeft in Houffalize flinke littekens achtergelaten. Gevangen tussen de gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden werd Houffalize vooral door de geallieerden zwaar gebombardeerd. Veel huizen, maar ook het zeventiende-eeuwse kasteel werd met de grond gelijk gemaakt. Na de gevechten van de winter van 1944-1945 stonden er bijna geen gebouwen meer overeind en waren de doden en gewonden onder de bevolking talrijk.

Handige sites over Houffalize

Houffalize officiŽle site
Houffalize op 'mooiste dorpjes van de Ardennen'
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ