U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / fietsen / wielrennen

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
   ○ e-bike
   ○ mountainbiken
   ○ ravelpaden
   ○ wielrennen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Fietsen in de Ardennen: wielrennen

Wielrennen in de Ardennen

Voor echte wielerliefhebbers is de Ardennen natuurlijk en waar Mekka om in te fietsen. Vele legendarische heuvels uit de klassiekers kunnen hier beklommen worden. Zet je tanden eens in de col de la Redoute, Roche au Fochons of de muur van Huy. En wie zeker wil weten dat zijn kuiten pijn doen neemt de weg naar het dorpje Wanne over de Stockeu en groet halverwege even het standbeeld van Eddy Mercx. Wielrennen in de Ardennen is erg leuk en een echte uitdaging. Niet alleen de bekende gebieden rondom Luik en Bastenaken zijn mooi om in de fietsen. In de gehele Ardennen vindt je prachtige routes.

Toertochten

Gedurende het jaar worden er verschillende toertochten georganiseerd door de Ardennen. Over het algemeen zijn deze in België erg goed verzorgd. Men kan kiezen uit drie afstanden, de routes staan erg goed uitgepijld, erg gevaarlijke kruisingen hebben verkeersregelaars en de ravitaillering is altijd uitstekend verzorgd met sportdrank en veel fruit en koeken. Zo’n tocht is echt een aanrader om te doen. Via de wensite worden overnachtingsmogelijkheden aan gegeven en vooraf kan men zich vaak al inschrijven om grote wachttijd te voorkomen. Het leuke van deze tochten is ook dat ze voor iedereen geschikt zijn. Het heeft wel iets om met om met een grote groep wielrenners vloekend de col de Wanne te beklimmen. De sfeer tijdens deze tochten is meestal zeer goed. Een aantal van deze tochten zijn voorafgaand aan een grote ronde, maar ook gedurende het jaar worden ze verreden. Zo kan je Luik-Bastenaken-Luik als je wil wel drie maal per jaar fietsen.

Leuke routes voor de cyclo toerist:
Tour de Namur
Les Geants des Ardennes
Luik-Bastenaken-Luik
Tilf-Bastogne-Tilf
La Chouffe classic
La Flèche de Wallonie

Profwedstrijden

Een keer niet fietsen, maar kijken hoe de profs het doen is natuurlijk ook erg leuk. Naast een hele hoop kleine wielerkoersen in de dorpen worden er natuurlijk twee grote wedstrijden gereden met de Ardennen als decor. De Waalse Pijl is meestal als eerste aan de beurt. De muur van Huy wordt tijdens deze klassieker meerdere malen bedwongen. Luik-Bastenaken-Luik, Liège-Bastogne-Liège of La Doyenne afhankelijk van hoe je het wilt noemen wordt iedere jaar in april verreden. Belangrijk punt hier is natuurlijk la Redoute. Wil je bij deze klassiekers aan de route staan op de spannende punten, kom dan voeg je bed uit. Op sommige heuvels staan de dag ervoor al wielerfanaten hun tent o camper op om maar niets te hoeven missen.

Gps

Via verschillende websites zijn tegenwoordig ook prima gps-routes te vinden. Zo kun je dus buiten de georganiseerde tochten om ook de route van Luik-Bastenaken-Luik fietsen. Naast deze klassieker staan er nog veel meer leuke routes online. Allemaal ingezet door wielerliefhebbers die ook graag hun rondje in de Ardennen fietsen.

Tips

• Draag in de Ardennen altijd een helm. De afdalingen zijn soms gevaarlijk en het verkeer is niet altijd gewend aan wielrenners.
• Zorg bij warm weer voor voldoende drinken. Het volgende dorp is soms ver weg.
• Zorg voor een plaksetje, ook hier kan de dichtstbijzijnde fietsmaker soms een flink eind lopen zijn.

Beruchtste colletjes in de Ardennen

Hieronder vind je een beschrijving van de leukste klimmetjes in de Ardennen.
Col de la Redoute
Col de Wanne
Muur van Hoei (Huy)
Stockeu

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België