U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / fietsen / mountainbiken

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
   ○ e-bike
   ○ mountainbiken
   ○ ravelpaden
   ○ wielrennen
 ● geocaching
 ● kanon, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

alle rechten voorbehouden - Mediajam

Fietsen in de Ardennen: mountainbiken

Mountainbiken in de Ardennen

Mountainbiken in de Ardennen is een van de leukst dingen om hier te doen. Ben je sportief en houdt je van een uitdaging dan is dit echt een superleuke activiteit. Het landschap in de Ardennen kent prachtige bossen en vooral veel hoogteverschillen. Dit zorgt voor ontzettend leuke routes met veel klimmen en dalen, mooie uitzichten en veel kleine paadjes door mooie bossen. Bij een aantal routes steek je zelfs meerdere malen met je fiets de rivier over. Ben je nog niet heel erg ervaren laat jezelf dan goed voorlichten over de route die je wilt gaan volgen. Een flink aantal routes is namelijk behoorlijk pittig en technisch. Voor een minder ervaren mountainbiker dus nog net iets te hoog gegrepen. Er zijn echter wel routes te vinden die voor de minder ervaren fietser goed te doen zijn, of bijvoorbeeld met kleine kinderen erg leuk zijn om te doen. Het is een kwestie van de route goed vooraf bekijken. De plaatselijke verhuurder weet vaak heel goed wat de geschikte en minder geschikte routes zijn. Voor wie wel wel veel ervaring heeft is de Ardennen een prima plek. De routes zijn gemakkelijk aan elkaar te linken zodat als je wit je flinke rondes kunt maken.

<

Bewegwijzering

De bewegwijzering in de Ardennen is bijna altijd via de bekende mtb-route bordjes. Het driehoekje met de twee rondjes. Let wel op soms kruisen een aantal routes elkaar. Vaak wordt dan met een nummertje aangegeven welke route wat is. De bordjes hebben namelijk vaak dezelfde kleur.

Downhill parcours

Een redelijk nieuwe manier van mountainbiken zijn de downhillparcours in de Ardennen. Zowel bij Malmedy, Erezee als bij Houffalize zit een uitgebreid downhill parcours. Het is hier dus vooral een kwestie van zo hard mogelijk via een bepaald parcours de berg afcrossen. Erg leuk om te doen, maar ook hier geldt dat je wel wat fietstechniek moet hebben om het goed en veilig t doen. Er zitten behoorlijk wat sprongen en snelle bochtjes in de meeste parcours. Nadeel is soms wel dat je ook weer terug naar boven moet. Niet overal is er ook een lift, maar zul je toch echt eerst zelf even moeten fietsen. Downhill je via een vastgelegd parcours op een bikepark dan is er vaak ook de mogelijkheid eerst de kneepjes van het vak te leren van een instructeur. Je kunt hier, indien nodig, ook je fiets en uitrusting huren.

Tips

Draag altijd een helm. Fietsen in de Ardennen is echt wel even wat anders dan in Nederland. Bij een val kan een helm een hoop ellende voorkomen.
In de zomermaanden kan er veel ongedierte in de bossen zitten. Houd rekening met muggen en teken.
Neem een plaksetje mee. Niet in ieder dorp zit een fietsenmaker.
Zorg voor waterdichte kleding. Zelfs bij droog weer zijn veel mtb-routes nog behoorlijk nat.
Let in de maanden oktober tot en met februari op. Er kan in deze maanden gejaagd worden in de bossen. Dit staat aangegeven aan het begin van het bos, maar het kan er voor zorgen dat je ineens een flink stuk moet omrijden. Beter is vooraf even te informeren bij de VVV naar de verschillende jaagpartijen.
Zorg voor voldoende eten en drinken en een mobiele telefoon.
Op veel plaatsen in de Ardennen staan om een bepaalde hoeveelheid meters paaltjes met daarop een nummer. Ben je in nood geef dan aan de hulpdiensten dit nummer door. Ze weten zo waar je bent.
Neem een kaart mee van de omgeving zodat je in geval van nood de weg ook kan afsnijden.

Voorbeelden van leuke routes

Route 3 Malmedy
De Blauwe route bij Coo
De gele moutainbikeroute bij Maissin
Mountainbiken in de Gaumestreek

Ardennen...  prachtig natuurgebied in Belgi