U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Stavelot

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Stavelot

Stavelot

Stavelot is een mooi oud dorpje in de provincie Luik. Onder de vleugels van de abdij werd het aan het begin van de middeleeuwen gesticht om het omliggende gebied te kerstenen. Samen met het nabijgelegen Malmedy vormde het een bestuurlijk geheel. Het dorp aan de rivier de AmblŤve dankt zijn bestaan vooral aan zijn abdij. In de 11e eeuw kwam de stad tot grote bloei en bracht de abdij verschillende kunstwerken voort. Een van de Bijbels die in Stavelot vervaardigd werd is nu zelfs te bewonderen in het Britisch museum. Het oude centrum van Stavelot bestaat voornamelijk uit mooi gerestaureerde 18e eeuwse huizen. Er is een prachtige oude kerk die op de lijst van beschermd erfgoed in BelgiŽ staat en een leuk marktplein. In de zomermaanden is het op de terrassen aan de rivier of op het oude marktplein dan ook zeer sfeervol en prima toeven.

Stavelot is en goede uitvalsbasis om de provincie Luik met zijn hoge heuvels en diepe dalen eens goed te ontdekken. De dorpjes Trois-Ponts en Coo liggen op slechts enkele kilometers afstand. Rondom Stavelot zijn verschillende wandel, auto en fietsroutes die je allemaal om diverse wijze kennis laten maken met deze bijzonder mooie omgeving.

De abdij van Stavelot

Deze prachtig gerestaureerde abdij is wel het gezicht van het stadje. De abdij werd al 648 gesticht met als bedoeling de naburige barbaren te bekeren tot het Christendom. In de loop van de tijd werd de abdij en zeer belangrijk religieus ,maar ook bestuurlijk centrum in de regio. De Abdij werd in de 19e eeuw herbouwt ,maar de oude middeleeuwse resten zijn nog steeds te bewonderen naast de nieuwe abdij. De ďnieuweĒ abdij huisvest drie verschillende musea. Een museum over het racen op Francorchamps, een museum over het prinsdom Stavelot-Malmedy en het Guillome Apolinaire museum over deze streekdichter. Daarnaast zijn er met enige regelmaat wisselende tentoonstellingen en worden er in de zomermaanden op de oude binnenplaats brocante markten gehouden waar allerlei kunst, kitch en andere aardigheden worden verkocht.

Luik-Bastenaken-Luik

Voor wie van fietsen houdt is het uitzicht over Stavelot een bekend beeld. Na de afdeling van de Wanne maken de renners een vlijmscherpe bocht naar rechts om direct de zeer zware Col du Stockeu te gaan beklimmen. Deze col is een van de zwaarste uit deze klassieker en kent een maximaal stijgingspercentage van 21%. De klim begint al direct pittig. De meeste renners hebben dan echter nog wel het gevoel dat ze hem omhoog kunnen stoempen. Direct na het eerste bochtje krijg je echter het steilste stuk met de 21% voor je kiezen. Hoewel de meeste renners stoppen bij het beeld van Eddie Mercx is de helling dan nog niet voorbij. Je bent dan pas op de helft. En hoewel de rest van de klim minder steil is, doet deze na al die eerdere klim meters nog steeds behoorlijk veel pijn.

Handige sites over Stavelot

de officiŽle site van Stavelot
wikipedia


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ