U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Eupen

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Eupen

Eupen

Eupen is gelegen in het noordoosten van de provincie Luik en de hoofdstad van de Oost-kantons. Het Duitstalige gedeelte van BelgiŽ. De stad Luik ontstond rond de 12e eeuw. De stad gelegen aan de Vesder moest het in de middeleeuwen vooral hebben van de wolhandel. Toen in de 19e eeuw de industrie opkwam was Eupen een van de steden die opbloeide door de textiel en wolindustrie. Door de ligging aan het water was het een prima plaats om industrie te vestigen. Veel van de mooie gebouwen in Eupen stammen dan ook uit die tijd en zijn prachtige voorbeelden van oude patriciŽrs woningen, fabrieken en andere huizen die de grandeur van die tijd uitstralen. Na de Franse revolutie werd het gebied rondom Eupen een van de twistgebieden tussen Frankrijk en Duitland. Vochten de inwoners van Eupen in de Eerste Wereldoorlog nog voor de Duitsers in de Tweede wereldoorlog deden ze dit tegen. Ook Eupen ontsnapte niet aan het oorlogsgeweld in de Ardennen en na de bevrijding waren hier ook nog al wat ongure praktijken waarbij zogenaamde ďdeserteursĒ werden aangepakt.

<

Eupen heeft, hoewel niet meer de belangrijke industriŽle functie, nog steeds een belangrijke regionale functie. Het is een van de grotere stadjes in de regio met een eigen ziekenhuis, scholen en treinstation. Uiteraard zijn ook alle voorzieningen voor wat betreft winkels, restaurants en cafťs aanwezig. De restaurants zijn al erg Duits georiŽnteerd en een schnitzel staat hier dus met regelmaat op de kaart. Eupen bestaat uit en beneden stad en een bovenstad. Regionale functie, bovenstad benedenstad en heeft eigen treinstation.

Wie een bezoek brengt aan Eupen kan zich verheugen op veel bezienswaardigheden. De stad heft een charmant oud centrum met enkele vakwerkhuizen en vele mooie oude 19e eeuwse bouwwerken. Hier zie je de rijkdom uit de industriŽle revolutie nog terug. Het is fijn wandelen door de straatjes en goed toeven op de pleinen. In september en december zijn er in het centrum grote markten. De Lambertusmarkt in september heeft vel kunstenaars en ambachtslieden die hun waren aan de man brengen en in december is er uiteraard de kerstmarkt en kerststallen wandelroute.

Ook buiten de stad is er van alles te beleven. Uiteraard leent de natuur zich prima voor wandelen en fietsen. Het natuurpark Hoge Venen ligt ook rondom Eupen en is een een erg bijzonder landschap. Een prima plaats om lange wandelingen te maken. Voor wie wil fietsen is er een ravelfietspad over de oude spoorweg waardoor men nooit veel hoeft te klimmen of dalen. Voor watersport kun j terecht in het nabijgelegen stuwmeer. Het Vesderstuwmeer biedt de mogelijkheid om te zeilen en ook hier is een wandeling rondom uitgezet. Het drielandenpunt met Luxemburg en Duitsland is ook op korte afstand.

Handige sites over Eupen

Eupen officiŽle site
wikipedia

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ