U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Malmedy

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Malmedy

Malmedy

Malmedy is een groter stadje in de Ardennen gelegen in de provincie Luik vlak bij de Oost-kantons. Men spreekt hier dan ook naast Frans en Nederlands ook Duits. Het stadje is ook meerdere malen in Duitse handen geweest. Malmedy ontstond al in de vroege middeleeuwen en werd gesticht door de Abt Remarclus. De ligging aan de rivier de Warche en de Abdij in Stavelot zorgde dat het stadje zich voorspoedig ontwikkelde. Het maakte tot 1794 deel uit van het onafhankelijke en belangrijke prinsbisdom Malmedy-Stavelot. Na de Franse revolutie werd de geschiedenis van Malmedy een stuk roeriger. Na het verslaan van Napoleon werd Malmedy bij Pruisen gevoegd, om na de Eerste Wereldoorlog te worden toegewezen aan België en vervolgens weer t worden veroverd door Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Vooral die laatste periode laat grote sporen na in de stad. Allereerst worden er in een weiland net buiten de stad zo’n 70 Amerikaanse soldaten, nadat ze ontwapend zijn, neergeschoten door een Duitse gevechtseenheid. Deze gebeurtenis staat ook wel bekend als de slachtpartij van Malmedy. Daarna werd eind december het centrum van Malmedy door de Amerikanen hevig gebombardeerd. Een flink stuk van het dorp wordt volledig in de as gelegd. Alleen de kerk en de oude waterput stonden nog overeind. Het oude centrum is tegenwoordig weer herbouwd.

Malmedy is een levendige stad met enkele uitstekende restaurants, cafés, een aantal leuke winkels. In het centrum vindt je ook een grote speeltuin en minigolfbaan. Malmedy heeft een duidelijke centrum functie in de regio. Het heeft een eigen ziekenhuis en een flink aantal grote winkels even buiten het centrum met levensmiddelen, bouwmaterialen, meubels en nog veel meer. In dit winkelgebied buiten de stad vindt men ook een bowlingbaan en indoor speeltuin. De gemeente Malmedy bevat dan ook een kleine twintig deelgemeentes. In de wintermaanden is er het groot kerstdorp en verschillende mooi versierde kerststallen. In februari barst de bevolking los in een groot feest gedurende de Cwarmê. Dit is de naam voor het carnaval in Malmedy. Een feest wat hier al sinds de vroege geschiedenis met volle teugen gevierd wordt.

Malmedy heeft vele attracties in de buurt en wordt dan ook graag bezocht door toeristen. Naast de bezienswaardigheden kun je in de regio erg mooi fietsen. Er loopt een ravelpad door Malmedy wat ook richting Waimes en Stavlot loopt. Dit is een redelijk vlak fietspad, ook geschikt voor de minder fanatieke fietsers. In de buurt liggen ook verschillende mtb routes en een mtb bikepark waar je een downhillparcours kunt doen. Een leuke afwisseling voor de toch wel pittige hellingen die je tegenkomt in de gewone routes. Ook wandelen in de omgeving is een aanrader. De bossen rondom Malmedy zitten vol met kleine stroompjes. Al wandelend loop je veel langs het water en moet je over kleine bruggetjes heen je pad vinden. Een aantal wandelingen zijn zelfs niet te doen zonder minimaal natte voeten te krijgen. Je moet hierbij een rivier oversteken die soms toch iets hoger staat dan de rand van je schoenen. Schoenen en sokken dus uit en op blote voeten naar de overkant waden.

In de deelgemeente Bellevaux zit een prima brouwerij. Een bezoek hieraan is zeker aan te raden. Er worden hier drie heerlijke biertjes gebrouwen waar je in het bijbehorende café van kunt proeven. Het café, proeflokaal kent bovendien een leuke kaart en prima keuken.
De slachtpartij van Malmedy wordt herdacht in het museum Baugnez 44. Dit is een redelijk nieuw museum met een erg mooie tentoonstelling. Via prachtig ingerichte vitrines en mooie uitvergrote foto’s krijg je eerst een beeld van het dagelijks leven van de Amerikaanse soldaat. Om vervolgens via beeld, geluid en stellages met poppen een zeer duidelijk beeld te krijgen van de moord partij bij Baugnez. Een bijzonder indrukwekkend museum wat erg de moeite waard is.

Handige sites over Malmedy

Malmedy officiële site
wikipedia

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België