U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Bastogne

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Bastogne

Bastogne

Bastogne is een van de grotere steden in de Ardenne en een belangrijk verkeerskruispunt in de provincie Luxemburg.
Omdat Bastogne in de Tweede Wereld oorlog zwaar onder vuur heeft gelegen is er van het oude Bastogne weinig meer over. De grootste aantrekkingskracht van deze stad is dan ook de historische bezienswaardigheden die je hier rondom de slag van de Ardennen, oftewel “Batle of the Bulge”, kunt vinden. Het centrum van Bastogne is een lange straat uitkomend op een groot marktplein. Men vindt er een aardig aantal winkels en grote supermarkten. In Bastogne zelf en er omheen zijn verschillende oorlogsmonumenten te vinden.

Porte de Trèves en Saint Pieterskerk

Aan de rand van het centrum kun je deze twee historische bouwwerken vinden. De poort is een van de oudste overblijfselen van de stad en stamt nog uit de vroege middeleeuwen. Vroeger was dit een van de toegangspoorten tot de stad. De naast gelegen Sint Pieterskerk is ook een zeer oude kerk. Ook hier stammen de eerste overblijfselen uit de vroege middeleeuwen. Binnen valt vooral het prachtige plafond op wat overigens nodig aan restauratie toe is. De kerk speelde een belangrijke rol rondom het offensief in de Ardennen. Bij de belegering van Bastogne in de winter van 1944 werden de gewonden naar de kerk gebracht en hier verpleegd. Na de grote hoeveelheden bombardementen lagen de mensen hier zij aan zij met nog amper ruimte voor doktoren en verpleegsters om er door te komen. In de Serie Band of Brothers wordt deze scene uit de kerk uitgebeeld.

Mardasonne monument

Dit monument is gebouwd op een van de heuvels net buiten Bastogne. Het is een twaalf meter hoog pentagram. Aan de binnenkant is het verhaal van de slag om de Ardennen opgetekend. Aan de buitenkant van het monument staan alle staten van Amerika weergegeven en de emblemen van alle bataljons die hier vochten. Het monument biedt bovenop een fantastisch uitzicht over de gehele omgeving en laat met plaquettes zien hoe de stellingen in de winter van 1944 lagen. In de Crypte onder het monument staan 3 altaren. Een voor de protestanten, een voor de katholieken en een voor de Joodse gemeenschap.

Musea in Bastogne

Herinneringscentrum: Direct naast het Mardasonne monument heb je een groot herinneringsmuseum. In beeld en geluid wordt hier de slag om Bastogne weergegeven. Het museum beschikt over een groot aantal voorwerpen. Uniformen, voertuigen, maar ook foto en filmmateriaal.

Museum en Piconrue is een museum gelegen vlakbij de kerk van Sint Pierre. Dit museum heeft naast wisselende exposities ook een vaste collectie die de bezoeker meer verteld over het landelijke leven in de streek rondom Bastogne.

Museum 101 airborne division vind men zo’n 350 meter vanaf de tank op het marktplein. Dit is wat kleiner dan het herinneringscentrum, maar geeft een prima beeld van de divisie en de actie die zij bij Bastogne hebben gezien. Alles weer in de vorm van uniformeren, foto’s en gebruiksvoorwerpen. Dit museum biedt ook Batlefieldtours aan. Hierbij ga je onder begeleiding van een gids in een jeep de belangrijkste slagvelden langs uit de oorlog rondom Bastogne.

Handige sites over Bastogne

Bastogne officiële site
wikipedia
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België