U bent hier: Alles over de Ardennen / plaatsen in de Ardennen / Marche-en-Famenne

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Plaatsen in de Ardennen: Marche-en-Famenne

Marche-en-Famenne

Marche-en-Famenne is een oud stadje dat al bestaat sinds de vroege middeleeuwen. Het was in deze periode nog een klein gehucht dat behoorde tot de Abdij van Stavelot. Door de ligging van March-en-Famenne aan het riviertje de Marchette groeide het dorpje door de jaren heen uit tot een belangrijke commercieel centrum. Aan het einde van de dertiende eeuw werd Marche-en-Famenne in zijn geheel omringd door stadsmuren met wachttorens en een grote stadspoort met twee deuren.

De stad is beroemd geworden door het Eeuwige Edict dat hier in 1577 is ondertekend. Deze overeenkomst is afgesloten tussen de Spaanse landvoogd van de Nederlanden en de Staten-Generaal. In het Eeuwig Edict werd afgesproken de Pacificatie van Gent ter eerbiedigen. Enkele maanden later werd het Edict dat dus toch niet zo eeuwig bleek te zijn geschonden en werd de oorlog die nu bekend staat als de Tachtigjarige oorlog voortgezet. Het Eeuwig Edict heeft echter wel voor een wapenstilstand van enkele maanden gezorgd.

Tweede Wereldoorlog

In het begin van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Slag om Frankrijk is er net buiten Marche-en-Famenne in het dorpje Marloie een Duitse trein ter ontploffing gebracht. Deze trein bevatte in totaal ongeveer 450 kilogram TNT. Deze trein stond te wachten op het station om naar Marche te rijden. Terwijl hij er stond te wachten hebben verschillende geallieerden vliegtuigen de trein gebombardeerd. Er is in Marche-en-Famenne een Maria-kapel te vinden die opgericht ter ere van dit bombardement.
In 1944 is er in Marche-en-Famenne net als in de rest van de regio hard gevochten tijdens de Battle of the Bulge. Marche-en-Famenne is net als Bastogne een tijdje omsingeld geweest maar de geallieerden wisten de Duitsers verder naar het oosten te dwingen.

Museum van de Ardense Jagers

In Marche-in-Famenne is de kazerne gevestigd van de Regiment Ardense Jagers, ook wel Régiment de Chasseurs Ardennais genoemd gevestigd. Dit regiment is onderdeel van de Belgische krijgsmacht. In het militaire Kamp Koning Albert waar deze elitetroepen verblijven is tevens een klein museum te vinden dat aan dit regiment gewijd. In Het museum kom je alles te weten over deze voormalige Nederlandse legereenheid die sinds 1930 deel uitmaakt van het Belgische leger. Verschillende voorwerpen souvenirs en uitrustingen uit verschillende tijden en missies maken het museum van de Ardense jagers de moeite waard.

Musee de la Famenne

Het Musee de la Famenne is een klein maar interessant museum over de bewogen geschiedenis van de stad marche-en-Famenne en de omliggende dorpen en streken. Het museum is gevestigd in een voormalig herenhuis uit de achttiende eeuw. In het museum is een indrukwekkende collectie sieraden, en gebruiksvoorwerpen te vinden uit de Merovingsche en Karolongische periode. Deze spullen zijn zo goed als allemaal gevonden tijdens opgravingen in de buurt van Hamoir en Wellin. Het museum herbergt tevens een aantal beelden van de Meester van Waha. Deze onbekende kunstenaar heeft enkele prachtige beelden gemaakt voor de kerk van Waha. Een aantal van deze beelden zijn nog steeds in de kerk te vinden maar andere worden nu in het museum tentoongesteld.
De maquette van Marche uit 1600 geeft een goed beeld van Marche-en-Famenne in deze periode.
Naast de vaste collectie worden er met regelmaat exposities en tentoonstellingen in het museum gehouden.

Winkelen

Wie wil winkelen in het hart van de Belgische Ardennen kan zijn hart ophalen in Marche-en-Famenne. In het historische deel van de stad zijn er allerlei leuke winkeltjes en boetieks te vinden. Aan de rand van het centrum bevinden zich de grotere winkels en enkele enorme supermarkten. Op de Place aux Foires is iedere eerste en derde maandag van de maand een grote markt te vinden.

Sint Remacluskerk

De Sint Remacluskerk in het historische centrum van Marche-en-Famenn. De kerk stamt uit de zestiende eeuw. Van de originele kerk is echter niet veel overgebleven aangezien een grote brand in het begin van de negentiende eeuw de kerk bijna in zijn geheel verwoeste. Gelukkig hebben enkele kunstwerken in de kerk de brand wel overleefden, deze zijn nog steeds te bewonderen in de Sint Remacluskerk. De mooiste zijn enkele doopvonten en een wijwatervat uit de zestiende eeuw, een achttiende-eeuwse lessenaar en een kruisbeeld uit de zestiende eeuw.

Carnaval

Net als in enkele andere plaatsen in de Belgische Ardennen wordt er In Marche-en-Famenne uitvoerig carnaval gevierd. Vier dagen lang staat het gehele stadje in het teken van de carnaval met als hoogtepunt op zondag de optocht. Deze optocht bestaat hoofdzakelijk uit groepen en enkele kleinere wagens. Bijzonder fenomeen tijdens de optocht zijn de Gilles, deze anonieme folkloristische personages komen enkel naar buiten met carnaval en gooien met sinaasappelen. De Gilles is te herkennen aan zijn hoed van struisvogelveren, een bolvormig kostuum en een korf met (bloed)sinaasappelen. De optocht in Marche-en-Famenne kan enkele uren duren tijdens de optocht worden er naast sinaasappelen ook snoepjes en chocolade uitgedeeld. Dit is één van de redenen dat er een entree betaald moet worden om de optocht van Marche-en-Famenne te kunnen bezoeken.

Baisers de Marche

Eén van de lokale specialiteiten in Marche-en-Famenne zijn de Baisers de Marche. Dit is een variatie op de Baisers de Malmedy waar deze zoete lekkernij oorspronkelijk vandaan komt. Verschillende plaatsen in de Ardennen hebben het oorspronkelijke naar hun eigen hand gezet. De Baiser de Marche bestaat uit twee bitterkoekjes met daartussen boter crème. Deze zoetige heerlijkheid is te koop bij Patisserie Remacle aan de reu de Commerce in Marche en Famenne.

Regio

In de directe omgeving van Marche-en-Famenne zijn er enkele prachtige dorpjes en bezienswaardigheden te vinden. De mooiste dorpjes die in deze regio tegenkomt zijn, Aye, Waha en Marloie. Met name het dorpje Waha dat slechte enkele honderden meters buiten Marche-en-Famenne ligt is zeker de moeite waard. In dit dorp staat de kerk van Waha met prachtige glas-in-loodramen.

VVV

Het VVV-kantoor van Marche-en-Famenne is gevestigd aan de Place de l’Etang 15.

Handige sites over Marche-en-Famenne

Marche-en-Famenne

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België