U bent hier: Alles over de Ardennen / historische bezienswaardigheden / Bastogne War Museum

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
   101 Airborne Museum
   Abdij van Maredsous
   Abdij van Orval
   Abdij van Stavelot
   Agrimusée Landbouwmuseum
   Archeoscoop
   Basiliek van Avoith
   Basiliek van Saint-Hubert
   Bastogne War Museum
   Beaux Arts et de Ceramique
   Centre du Rail et la Pierre
   Château Reinhardstein
   Citadel van Dinant
   Citadel van Montmédy
   Citadel van Namen
   Fourneau Saint-Michel
   Gaumemuseum
   Historische tram in Erezee
   Kasteel Bolland
   Kasteel Lavaux Sainte-Anne
   Kasteel van Bouillon
   Kasteel van Herbeumont
   Kasteel van Hierges
   Kasteel van Modave
   Kasteel van Roche en Ardenne
   Kasteel van Sedan
   Kasteel van Vêves
   Kerk van Theux
   Kerk van Waha
   Malagne La Gallo-Romain
   Militaire begraafplaats
   Museé de l’Ardenne
   Museé Ducal
   Museé Rimbaud
   Museum Baugnez 44
   Museum Gaspar
   Museum de la Famenne
   Radhadesh
   Toeristisch centrum van de wol
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Historische bezienswaardigheden in de Ardennen: Bastogne War Museum

Bastogne War Museum

Als men in de buurt van Bastogne is moet men zeker niet verzuimen het oorlogsmuseum en monument Mardasson net buiten de stad te bezoeken.

Het monument en museum werden opgericht ter nagedachtenis aan de bijna 80.000 doden en gewonde Amerikanen die hier vochten in de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een twaalf meter hoog pentagram met op de kanten van iedere punt de staten van de V.S. Aan de binnenkant van het pentagram is het verhaal van de slag te lezen en staan de insignes van alle divisies en bataljons die hier vochten. De tekst in het midden van het pentagram leest: “Het Belgische volk gedenkt zijn Amerikaanse bevrijders”. Via een trap aan de zijkant kun je de bovenkant van het monument beklimmen. Hier staat in iedere punt beschreven hoe de stellingen lagen in de winter van 1944. Het geeft een geweldig uitzicht op heel de omgeving.

Direct naast het monument ligt het oorlogsmuseum. Het museum is geheel gemoderniseerd. Was het in het verleden een redelijk suffe uitstalling van een hoop Tweede Wereldoorlog memorabilia nu is het een heuse 3d beleving met beeld geluid en veel meer. De tentoonstelling is mooi chronologisch opgesteld. Als bezoeker krijg je eerst de nodige voorkennis voor geschoteld via een overzichtelijke tentoonstelling met mooie originele foto’s. Je maakt ook kennis met de vier hoofdpersonages die je door het museum op je audio-tour zullen begeleiden. Emile, de jonge zoon van een fietsenmaker, Hans de wehrmachtsoldaat, Robert de soldaat uit de V.S. en Mathilde de schooljufvrouw en verzetsheldin. Deze vier hoofdpersonages nemen je op je mee via de audio-tour en vertellen je ieder hun kant van het verhaal. Naast de foto’s, kaarten, uniformen en gebruiksvoorwerpen zijn er ook een drietal voorstellingen in de tentoonstelling. De eerste voorstelling die je binnen treedt is er een met 3d bril. In de persruimte van Operation Overlord krijg je van de generaals zelf te horen hoe de strijd zich in Europa ontwikkeld na D-Day. De volgende voorstelling is een heuse kazemat in de bossen van Bastogne. Je krijgt een goed gevoel van de kou en de ellende die de soldaten hebben meegemaakt. Je zit dan ook letterlijk op boomstammen in een kazemat terwijl het bos van Bastogen voor je uitstrekt. Je ziet de parachutisten boven je landen en de Duitse aanvallen op je afkomen. Het geweervuur vliegt je bijna om de oren. De combinatie van beeld, geluid en een prachtig diep decor maken dit bijzonder.

De laatste voorstelling is die in Bastogne zelf. Hoofdpersonen Emile, Mathilde , Hans en Robert komen elkaar tegen in de kelder van het lokale café in Bastogne. In de kelder zitten verschillende mensen weggedoken voor de Duitse aanvallen. Hans is inmiddels gevangen genomen en wordt door Robert voor ondervraging naar het hoofdkwartier gebracht. Mathilde roept hen binnen als het bombardement begint. Je bevindt je als bezoeker op dat moment in het café van de oom van Emile. De opzet is ook letterlijk een café en je zitplaats is ditmaal een gammel caféstoeltje. Als het donker is geworden opent de vloer zich en zie je de kelder met de vluchtelingen voor je. In de kleine ruimte schuilen de bewoners en de soldaten voor het bombardement.
De rondleiding eindigt met een begraafplaats, op de kleine schermpjes worden de levens van de overledenen in foto’s getoond. Het Bastogne war museum is een bijzonder indrukwekkend museum voor iedereen die meer over de tweede wereldoorlog en de slag rondom Bastogne wil weten.

Handige sites over Bastogne War Museum

Bastogne War Museum
officiële site


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België