U bent hier: Alles over de Ardennen / historische bezienswaardigheden / Abdij van Stavelot

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
   101 Airborne Museum
   Abdij van Maredsous
   Abdij van Orval
   Abdij van Stavelot
   Agrimusée Landbouwmuseum
   Archeoscoop
   Basiliek van Avoith
   Basiliek van Saint-Hubert
   Bastogne War Museum
   Beaux Arts et de Ceramique
   Centre du Rail et la Pierre
   Château Reinhardstein
   Citadel van Dinant
   Citadel van Montmédy
   Citadel van Namen
   Fourneau Saint-Michel
   Gaumemuseum
   Historische tram in Erezee
   Kasteel Bolland
   Kasteel Lavaux Sainte-Anne
   Kasteel van Bouillon
   Kasteel van Herbeumont
   Kasteel van Hierges
   Kasteel van Modave
   Kasteel van Roche en Ardenne
   Kasteel van Sedan
   Kasteel van Vêves
   Kerk van Theux
   Kerk van Waha
   Malagne La Gallo-Romain
   Militaire begraafplaats
   Museé de l’Ardenne
   Museé Ducal
   Museé Rimbaud
   Museum Baugnez 44
   Museum Gaspar
   Museum de la Famenne
   Radhadesh
   Toeristisch centrum van de wol
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Historische bezienswaardigheden in de Ardennen: Abdij van Stavelot

De Abdij van Stavelot

De Abdij van Stavelot werd in de 7e eeuw gesticht door de Abt Remaclus. Hij had als missie de omliggende omgeving Christenen te maken en richtte met dat doel een abdij op in de Ardennen. Al snel groeide de abdij uit tot een belangrijk machtscentrum in de regio. De abdij en zijn grondgebied waren in handen van de kerk en een machtige kerkelijk vorstendom binnen de omliggende graafschappen. De steden Stavelot en Malmedy bloeiden op dankzij de abdij.

De komst van de Franse revolutie maakte aan de heerschappij van de abdij over het gebied een einde. De abdijkerk werd met de grond gelijk gemaakt en pas weer in de laatste eeuwen opgegraven. Tegenwoordig huisvest de oude abdij maar liefst drie musea en een aantal wisselende exposities. Alles bij elkaar zijn die zeker goed voor enkele uren vermaak. Na afloop is het in het museumcafé goed uitrusten met een lekker Belgisch biertje.

Museum van het circuit van Francorchamps

Afdalend in de kelders van de abdij is er geen twijfel over mogelijk. De benzinelucht komt je al tegemoet, het kan niet anders of hier is het museum van het circuit van Francorchamps. Het museum laat de hoogte en dieptepunten zien van de race geschiedenis van Francorchamps. Oude reclames, fietsen, brommers, helmen, bekers, maar vooral veel auto’s. Er staat voor een kleine fortuin aan raceauto’s binnen van alle decenniën. Oude prachtig gerestaureerde wagens maar ook modernere exemplaren. Het is erg leuk om te zien hoe in de loop van de eeuw het model en uiterlijk van de raceauto is veranderd. Dit museum is voor iedere liefhebber van de autosport een absolute must. En uiteraard ook een aanrader voor kleine (misschien ook grote) jongens of meisjes die van auto’s houden.

Het museum van Guilaume Apollinaire

Guilaume Apollinaire as een Waalse schrijver van Pools, Italiaanse afkomst geboren in Stavelot als Guillelmus Albert Vladimir Alexandre Apollinaris de Kostrowitzki. Deze excentrieke schrijver is vooral bekend door zijn licht erotisch getinte werken, gedichten en tekeningen. Zijn gedichten schreef hij niet zomaar neem maar hij maakten met de woorden een vorm die paste bij het gedicht. Een gedicht over een paard lijkt op een paard, het gedicht kon in de vorm van een hart of vogel of een zee. Guillaume verbleef niet lang in Stavelot maar trok al snel de wijde wereld in. Hij ging om met de grot der aarden uit die tijd en bleef tot aan zijn dood met Picasso dikke vrienden. In zijn museum in Stavelot krijg je een indruk van zijn werk dat net als hij zelf was onconventioneel ten toon is gesteld. Men vindt hier boeken, gedichten en tekeningen. Hoewel de collectie niet erg groot is krijg je een redelijk beeld van het werk van deze schrijver.

Historisch museum van het vorstendom Stavelot-Malmedy

In een leuk afwisselend opgezette tentoonstelling wordt de historie verteld van de oude abdij van Stavelot. Vanaf de oprichting door St. Remarclus tot aan de abt Wibalt. De aparte ruimtes die aan de laatste zijn gewijd geven een mooi beeld van de oude tijd. Met oude voorwerpen, oude boeken, videobeelden en projecties wordt getracht je inzicht te geven in de oude abdij. Voor de kinderen zijn er twee opdrachten boekjes te krijgen die de kinderen meenemen op speurtocht door de tentoonstelling. Erg leuk voor alle leeftijden. Bovendien krijgen de jeugdige onderzoekers een echte archeologen speld op en als ze het goed hebben gedaan verdienen ze met hun opdracht een versnapering in de cafetaria. Er zijn 2 boekjes in verschillende moeilijkheidsgraden te krijgen. De boekjes zijn er ook in het Nederlands te verkrijgen.

Handige sites over de Abdij van Stavelot

de Abdij van Stavelot
officiële site
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België