U bent hier: Alles over de Ardennen / historische bezienswaardigheden / Abdij van Orval

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
   101 Airborne Museum
   Abdij van Maredsous
   Abdij van Orval
   Abdij van Stavelot
   Agrimusée Landbouwmuseum
   Archeoscoop
   Basiliek van Avoith
   Basiliek van Saint-Hubert
   Bastogne War Museum
   Beaux Arts et de Ceramique
   Centre du Rail et la Pierre
   Château Reinhardstein
   Citadel van Dinant
   Citadel van Montmédy
   Citadel van Namen
   Fourneau Saint-Michel
   Gaumemuseum
   Historische tram in Erezee
   Kasteel Bolland
   Kasteel Lavaux Sainte-Anne
   Kasteel van Bouillon
   Kasteel van Herbeumont
   Kasteel van Hierges
   Kasteel van Modave
   Kasteel van Roche en Ardenne
   Kasteel van Sedan
   Kasteel van Vêves
   Kerk van Theux
   Kerk van Waha
   Malagne La Gallo-Romain
   Militaire begraafplaats
   Museé de l’Ardenne
   Museé Ducal
   Museé Rimbaud
   Museum Baugnez 44
   Museum Gaspar
   Museum de la Famenne
   Radhadesh
   Toeristisch centrum van de wol
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Historische bezienswaardigheden in de Ardennen: Abdij van Orval

Abdij van Orval

Van alle attracties in de Ardennen is dit toch wel een van de mooiste. De aanblik alleen al van de abdij als je komt aanrijden is er een om vast te leggen. Na een lange rit door de bossen (de Abdij ligt bijna tegen de Franse grens aan) deed het ons bijna de mond doen open vallen.

Gelegen aan twee grote vijvers in de beschutte kom van een heuvel ligt een prachtige abdij. Je begrijpt bij de aanblik direct waarom de paters hier bedachten om de abdij weg te zetten. De gebouwen hebben een werkelijk waar sprookjesachtige aanblik.

De abdij werd volgens de legende gesticht door Mathilde van Toscane. Zij stichtte de abdij uit dankbaarheid voor het terugvinden van haar gouden trouwring in de rivier. Deze werd door een forel weer terugbezorgd nadat slordige Mathilde hem had laten vallen in de stroom. Vandaar ook de forel in de het merkteken van het abdijbier. In werkelijkheid werd de abdij gesticht aan het begin van de elfde eeuw. Toen Bernardus van Clairvaux enkele monniken stuurden om de al bestaande gemeenschap aan te vullen en te vormen naar de regels van de orde van cisterciënzers. De hier wonende monniken beheerden de bossen en landen rondom het klooster. In de dertiende eeuw werd het klooster voor de eerste keer grotendeels verwoest door een grote brand. De eeuwen daarop werd het klooster weer langzaamaan opgebouwd. De voortdurende oorlogen in het gebied tussen verschillende mogendheden lieten hierbij hun sporen achter op het klooster. Tijdens de Franse revolutie werd het klooster definitief verwoest en werden de gronden onteigend. Pas in het begin van de twintigste eeuw werd het klooster opnieuw in alle glorie opgebouwd. De bouw werd betaald door inzamelingsacties en de verkoop van zelfgemaakte kazen en zelfgemaakt bier. Tegenwoordig is slechts een klein deel van de opbrengst hiervan nodig voor het onderhoud van het klooster. De rest van de opbrengst gaat naar goede doelen.

De abdij is op twee manieren te bezoeken. Men kan, zoals de meeste mensen doen, een bezoek brengen aan het openbare gedeelte. Of een paar dagen meeleven met de monniken en in retraite gaan. Een bezoek begint met een korte film over de geschiedenis van de abdij. Men volgt daarna de nummers langs de oude apotheek en kruidentuin. In een mooie oude apotheekkast staat uitgestald hoe de monniken hier vroegere aan te werk gingen en de nabijgelegen kruiden tuin laat zien wat er in die tijd allemaal gebruikt en verbouwd werd.

Je pad vervolgt verder naar de oude brouwerij. Uiteraard een van de belangrijkste onderdelen van het bezoek aan Orval. De monniken hier staan immers bekend om hun bierbrouwsel wat uitermate populair is in grote delen van de wereld. In het brouwhuis wordt op leuke wijze uitgelegd hoe het bier gebrouwd en gebotteld wordt. Met filmbeelden in brouwketels wordt het proces verduidelijkt.
Hierna bezoekt men de oude ruines van de abdij. In de loop der eeuwen verrees een prachtige nieuwe abdij en kerk naast de oude ruines. De oude muren van de middeleeuwse abdij zijn echter nog steeds in tact en hebben een Efteling achtige uitstraling. De versieringen zijn prachtig opgeknapt en je krijgt doormiddel van de borden met uitleg zo een goed beeld van het leven van deze monniken in de middeleeuwen.

Het bezoek eindigt in het museum onder de kerk. De kerk zelf is alleen te bezoeken als je een dienst bijwoont. Hiervoor moet je jezelf speciaal aanmelden bij de ingang. Het museum verteld met gebruiksvoorwerpen, maquettes en schilderijen wederom de geschiedenis van het klooster. Het leven van de monniken in de middeleeuwen, de verwoestingen tijdens de Franse revolutie en de herbouw in de 19e eeuw. Je sluit je bezoek uiteraard af met een bezoek aan de abdijwinkel alwaar je een doosje Orval bier en een lekker kaasje op de kop tikt. Beide een echte culinaire aanrader. De Orval kaas is een lekker abdijkaasje met een zachte smaak en ook het Orvalbier is prima te drinken.

Voor wie dieper in het klooster leven wil duiken is er de mogelijkheid als gast te verblijven. Je hebt dan ook toegang tot de binnecour, de bibliotheek en abdijkerk. Er wordt uiteraard wel van je verwacht dat je jezelf houdt aan de sobere leefregels van de monniken. Zo is praten tijdens het eten hier niet toegestaan en dient men de rust in de abdijgebouwen te allen tijde te respecteren. Voor wie wil, staan de verschillende gebedsdiensten tot zijn of haar beschikking. Een monnik en gastenbroeder kunnen je bijstaan bij al je geloofsvragen indien je dat nodig hebt.

Handige sites over de Abdij van Orval

de Abdij van Orval
officiële site


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België