U bent hier: Alles over de Ardennen / eten en drinken

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie
   huisje huren
   kamperen

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Alles over de Ardennen: eten en drinken

Eten en drinken in de Ardennen

Wie van lekker eten en drinken houdt die zit in de Ardennen wel op zijn plaats. Er zijn hier namelijk tal van bijzondere en unieke restaurants te vinden waar je veelal de lokale specialiteiten van de streek kan proberen. In de herfst en winterperiode zullen deze specialiteiten voornamelijk bestaan uit verschillende soorten wild die in de nabij gelegen bossen worden geschoten. Maar de Ardennen hebben op culinair gebied nog veel meer te bieden. Wie kent er nu niet de Ardennen ham. Deze Gezouten, gedroogde en gerookte ham mag alleen deze naam dragen als hij in de Ardennen is geproduceerd. Andere bekende producten uit de Ardennen zijn bijvoorbeeld Luikse stroop, Luikse wafels, Dinantse koek, de Purnalet uit Durbuy en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Gelukkig zijn de Belgen een stuk Bourgondischer dan de meeste Nederlanders. Dit is te merken aan het aanbod in de verschillende supermarkten in de Ardennen. Hier kom je producten tegen die je in Nederland in de groothandel nog niet tegenkomt. Hierdoor is het voor de gemiddelde hobbykok een waar festijn om te mogen koken in de Ardennen. Hou hier met het huren van je huisje altijd rekening mee want niet alle vakantiehuizen zijn ingericht met een volledige keuken.

Chèverie D’Ozo

De geitenkaas van Chèverie d’Ozo is een hooggewaardeerd streekproduct. Er worden twee soorten kazen geproduceerd in de kaasmakerij. De eerste is een vrij jonge en zachte kaas. Deze heeft een kruimelige zachte structuur en een zachte smaak. In de winkel verkopen ze de kaas naturel, maar ook versierd met rozenblaadjes, kruiden en andere lekkere dingen. Dit ziet er leuk uit, maar doet voor de smaak vrij weinig. De andere soort is de gerijpte geitenkaas. Deze is een stuk steviger en smaakvoller. Wat ons betreft de favoriet. De kaas heeft een mooie stevige smaak zonder overheersend of scherp te zijn. Ook in de restaurants in de omgeving worden de kazen van de Chèverie d’Ozo gewaardeerd. In diverse restaurants gebruiken ze de kazen in hun gerechten.

De winkel van de Chèverie is geopend iedere zaterdag van 10.00u-12.00u en van 14.00u tot 17.00u. Je vind de chèverie in het dorpje Izier, Ozo 25a.

Le Purnalet

Le Purnalet is een eeuwenoud drankje uit het stadje La Roche en Ardenne. Het stamt al uit de tijd van de Romeinen. Deze overheersers wilden op de oevers van de Ourthe wijn gaan verbouwen en hadden de plaatselijke sleedoornstruiken van de hellingen afgehaald. De wijnbouw mislukte echter in het koude klimaat volledig en de natuur nam weer bezit van de hellingen. De oude sleedoornstruiken groeide terug in volle sterkte en gaven de inwoners van la Roche genoeg vruchten om de heerlijke Purnalet van te maken. Nog steeds wordt het drankje jaarlijks gemaakt en sinds 1981 is er zelfs een speciaal genootschap belast met het bewaren van de eeuwen oude kunst van het maken van de Purnalet. Purnalet wordt gemaakt van sleedoornvruchten. Deze worden in oktober na de oogst in grote aardewerken potten gedaan. Hier wordt jenever en honing aan toegevoegd. Na enkele maanden trekken krijg je de heerlijke Purnalet. Vanaf januari is hij te verkrijgen in enkele winkels in la Roche en Ardennen. De drank smaakt licht zoet en kan het beste koud gedronken worden.

Confiturerie Saint Amour

Bovenop de heuvels van Durbuy (vlakbij het uitkijkpunt) vind je de ambachtelijke jammakerij van Saint Amour. Hier wordt nog op ouderwetse wijze met koperen ketels jam gemaakt. Zodra de eerste vruchten rijp zijn wordt er gestart met het maken van jammetjes, geleien en andere lekkernijen. Vooral de jammen zijn heerlijk. Zowel in de jammakerij op de Rue St.Amour als in de winkel in het oude Durbuy zelf kun je diverse producten kopen. De jammetjes en geleien zijn natuurlijk erg aan te raden. Deze zijn wel even wat andere kook als de fabrieksjammetjes die we kopen in de supermarkt.
Naast de jammen en geleien worden er ook andere streekproducten verkocht zoals honing, azijn en bier.

Chocolatier Édouard

Wie van chocolade houdt moet zeker eens naar de chocolaterie van Édouard in Florenville. Édouard werkte in diverse toprestaurants, maakte al vele malen de chocolades en desserts voor bijzondere gelegenheden en won heel wat prijzen in de wereld van patissiers. Deze topchocolatier heeft een prachtige winkel in het dorpje Florenville. In de winkel is een tearoom ingericht waar je op verschillende manieren kunt genieten van de heerlijke chocolaatjes die hier worden gemaakt. Op de menukaart staan diverse proeverijtjes met bonbons. Je krijgt hier dan een lekker kopje koffie, thee of warme chocolade bij. Erg bijzonder zijn de proeverijen met bier. Édouard weet als geen ander twee van de heerlijkste Belgische producten bijzonder met elkaar te combineren. Wie wil kan in de werkplaats ook een demonstratie krijgen in het maken van bonbons en pralines. De keuken heeft een groot raam zodat men altijd binnen kan kijken.

De winkel is iedere dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00u tot 17.30u . op zaterdag en zondag opent de zaak al om 9.00u en kunt u chocolade proeven tot 19.30u.

De wijnen van Torgny

Torgny is een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Het dorpje heeft een erg speciaal microklimaat en is daarom in staat om wijn te produceren. Door de gunstige ligging tegen een heuvel en de beschutting van verschillende bossen in de omgeving ligt de temperatuur hier net iets hoger en is het klimaat er iets zachter. Het dorpje en zijn vallei wordt ook wel klein Provence genoemd. In het dorp vind je twee wijnhuizen die hun eigen wijnen produceren. Op aanvraag kun je hier wijn proeven. De restaurants en cafés in het dorp hebben de wijnen echter ook en schenken je graag een glaasje.
Wijngaard “ le Poirier du Loup” is de bekendste wijngaard hier. Deze wijngaard maakt witte wijn, rode wijn en ook een heerlijke crèmant.

Elixer de Spa

AI in de twaalfde eeuw werd het elixer de Spa gemaakt door monniken die in de streek van Spa leefden. Het Elixer is gemaakt van ongeveer veertig verschillende planten en kruiden die in de buurt van Spa voorkomen. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het recept van het elixer verkocht aan stokerij “Schaltin, Pierry et Cie”. Niet lang hierna kreeg het elixer de Spa het brevet van “Hofleverancier”. Dit is het oudste brevet van Hofleverancier in België. Jammer genoeg wordt elixir de Spa vandaag de dag niet meer gestookt in de Ardennen. Het recept werd in de jaren zestig van de vorige eeuw over gekocht door F.X. de Beukelaar een distilleerderij in Antwerpen, die onder ander verantwoordelijk is voor elixer d’Anvers.
Gelukkig is het elixer de Spa nog wel op verschillende plaatsen in de Ardennen te koop. Is het elixer de Spa iets te sterk voor je dan kun je het ook drinken in een cocktail. Een populaire is Elixer de Spa du Chef. Met Elixer de Spa, limoensap, Angostura Bitters en champagne.

Fermes des Surreux

Aan de Rue des Roses in het kleine dorpje Maissin ligt de mooie biologische boerderij van Jean-Pol en Ann. Een biologisch bedrijf waar je op vrijdag, zaterdag en zondag de mooiste streekproducten kunt kopen. In het winkeltje, waar Ann achter de kassa staat worden heerlijk kaasjes van de boerderij zelf verkocht. Daarnaast staan er in de schappen mooie biologische wijnen, heerlijke biologische biertjes, azijn en olie. Alles in het winkeltje komt van de eigen boerderij of is in soortgelijke eerlijke bedrijven geproduceerd. Op reservering is er ook biologisch vlees te verkrijgen. In het weekend is de verzorging van de dieren in handen van Jean-Poll.

Vol trots laat hij de prachtige geiten uit de Lorraine zien. De kudde staat bovenop een heuvel met prachtig uitzicht. Eens per dag worden ze gemolken om van hun melk yoghurt en kaasjes te maken. Naast de geiten zijn er enkele prachtige zoogkoeien die je vol verwondering nieuwsgierig aanstaren. In de schuur worden ook nog enkele varkentjes gehouden. Enkele malen per jaar wordt er een varken geslacht en in pakketjes verkocht. Het is een bedrijf waar met heel veel liefde en eerbied voor de natuur wordt gezorgd voor de dieren en het land. Op de boerderij is een klein zaaltje wat gebruikt wordt voor feestjes, kerstmarkten concerten en andere zaken. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd op de boerderij. Op hun website is een up to date kalender aanwezig met de activiteiten.

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België