U bent hier: Alles over de Ardennen / evenementen / Luik-Bastenaken-Luik

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
   carnaval
   festival in Chasepierre
   Francofolies
   Kerstmarkten
   Luik-Bastenaken-Luik
   middeleeuwse feesten
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Evenementen in de Ardennen: Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik

Een van de grootste wielerklassiekers van het voorjaar wordt natuurlijk verreden in de Ardennen. Nadat de renners het Vlaamse gebeid onveilig hebben gemaakt wordt er doorgeschoven naar het oosten van BelgiŽ naar de heuvels van de Ardennen. La Doyenne of wel Luik-Bastenaken-Luik wordt natuurlijk verreden tussen deze twee plaatsen. Het is een ronde van ongeveer 270 kilometer. Het parcours blijft in de basis meestal wel hetzelfde, maar de organisatie kan hier en daar nog wel eens een heuveltje meer of minder erin stoppen. De echte klassiekers blijven meestal wel aanwezig. De eerste 100 kilometers komen de renners nauwelijks bijzondere klimmetjes tegen.

De eerste beklimming is die in La Roche en Ardennen. Deze klim van 2,8 kilometer is natuurlijk nog niet zo bijzonder. De wedstrijd kom meestal goed van start na het keerpunt in Bastenaken of Bastogne zoals je wilt. Hoogtepunten in de wedstrijd zijn dan natuurlijk de beklimming van de Wanne met direct na de afdeling van deze de supersteile col de Stockeu. Hier zie je zelfs de profs even flink op hun tanden bijten. Na het monument van Eddie Mercx, die deze wedstrijd als enige vijf keer won, gaan de renners richting de Col de la Redoute en de Roche au Faucons. Vooral de redoute is favoriet bij de wielerliefhebbers. Dagen vooraf staan hier de campers al klaar om maar vooral geen glimp van hun favoriet te hoeven missen. Wie op een van de populaire colletjes de wedstrijd wil bekijken zal vroeg uit zijn bed moeten. Plaatsen zijn hier meestal vroeg bezet. De andere plekken zijn meestal goed te doen. Ongeveer een uur voor de snelste doorkom tijd wordt dat stuk van het parcours afgezet. Ben je dus wat op tijd dan kun je nog met je auto, mits er parkeerruimte is op de col, het parcours nog op om een plekje te bemachtigen.

Voor wie zelf sportief is zijn er meerdere mogelijkheden om zelf ook eens een keer deze klassieker te rijden. Uiteraard kun je de route een stukje voor de profs uitrijden. Je bent dan in ieder geval verzekerd van publiek. De dag voor de wedstrijd van de profs is het parcours al uitgezet voor tourfietsers. Volledig verzorgd kun je dan de tocht rijden. (dit kan nog een aantal andere keren per jaar ook) Uiteraard hoef je jezelf niet per se te wagen aan de grootste afstand. Er zijn nog 2 kortere routes uitgezet met daarin nog steeds wel alle mooie beklimmingen. Hoewel het de vraag is of je daar nog steeds zo overdenkt als in je in een hagelbui de Roche Aux Faucons beklimt. Het weer is in deze voorjaarsklassieker een onvoorspelbare factor. Ooit is de route wel eens in de sneeuw gereden.


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ