U bent hier: Alles over de Ardennen / evenementen / carnaval

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
   carnaval
   festival in Chasepierre
   Francofolies
   Kerstmarkten
   Luik-Bastenaken-Luik
   middeleeuwse feesten
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Evenementen in de Ardennen: carnaval

Carnaval in de Ardennen

Net als in de zuidelijke provincie van ons land wordt er ook in België flink carnaval gevierd. En zeker ook in de Ardennen. De Ardennen zijn zeker niet de plaats om de carnaval te ontvluchten. In een groot aantal plaatsen in de Ardennen wordt dit feest gevierd. De meeste plaatsen kennen een lange carnavalshistorie met bijbehorende gebruiken. Wat het carnaval in ieder geval anders maakt is de periode waarin men carnaval viert. In de Ardennen wordt niet overal gelijktijdig carnaval gevierd. De periode ligt tussen 4 februari en 19 maart. Met het halfvasten wordt in sommige plaatsen hier pas echt carnaval gevierd.

Een aantal plaatsen viert carnaval op de Rijnlandse wijze. Dat wil zeggen met een heuse carnavals prins inclusief gevolg. De prins krijgt vaak aan het begin van het feest de sleutels van de stad waarop er enkele dagen flink wordt gefeest in de stad. Daar hoort ook een optocht bij, grote verkleedpartijen, bals en de nodige sloten bier. De optochten zijn hier meestal op de maandag. Het feest eindigt op de Mardi Grass, of te wel vette dinsdag. De dag waarop de dames het voor het zeggen hebben. Op Aswoensdag is het feest voorbij en gaat het volk naar de kerk om een askruisje te halen.

Andere plaatsen kennen carnaval met grote feesten en vreugdevuren. Hier worden enorme brandstapels opgericht om vervolgens er omheen te feesten. Dit toonde in voorbije tijden het einde van de winter aan. Vaak worden deze feesten omgeven met reuzen en andere legendarische figuren. Er zijn dorpjes waar men bijvoorbeeld jacht maakt op een heks om deze op dinsdag te verbranden. In plaatsen als Stavelot verkleedt men zich in een witte pij, rode neus en wit masker. Ook deze gewoonte vindt zijn herkomst in de geschiedenis. De plaatselijke abt vond het namelijk niet juist dat zijn monniken iets te heftig carnaval meevierden. Omdat de inwoners het carnavalsverbod voor de monniken flauw vonden verkleedde zij zich als monniken tijdens het feest.
Carnavalsverenigingen en gildes spelen een belangrijke rol bij het feest. Zij organiseren de feesten en optochten. Vaak vormen zij in de kleine gemeenschappen de spil waar het carnavalsfeest omdraait. Het kan gebeuren dat men voor een optocht of feest entree moet betalen. Leuke kleding is in ieder geval verplicht.

Steden in de Ardennen die carnaval vieren zijn onder andere: Stavelot, Marche en Famenne, Eupen Houffalize, Malmedy, La Roche en Ardenne, Wellin, Martelange, Florenville, Bouge, Fosses-la-Ville en Andenne.
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België