U bent hier: Alles over de Ardennen / actief in de Ardennen / fietsen / wielrennen / Col de Wanne

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
   ○ e-bike
   ○ mountainbiken
   ○ ravelpaden
   ○ wielrennen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Wielrennen in de Ardennen: Col de Wanne

Hellingen in de Ardennen - Col de Wanne

De Wanne is vanuit verschillende punten te beklimmen. Er zijn maar liefst vijf verschillende klimmen of manieren om in het dorpje Wanne te komen.

De Stockeu: Uiteraard de klim vanaf Stavelot met de zeer pittige Stockeu erin. Na de Stockeu volgen nog enkele kilometers klimmen waarna je na een flink stuk relatief vlak fietsen door het bos en een dorpje een laatste klimmetje krijgt naar het dorp.

Wanneranval: Een andere manier is via Wanneraval. Officieel is dit de afdaling, maar ook prima als klim te doen. Vanuit Stavelot sla je vlak voor de Stockeu rechtsaf en begin je aan een pittige klim met een stijgingspercentage van maximaal 16%. Hoewel het een pittige klim is rijdt je wel door een prachtig stukje Ardennen. Door de bossen en langs het mooie dorpje Wanneranval met constant prachtige zichten p de mooie natuur. Daal je dit stuk, zoals officieel hoort af. Let dan goed op. Bij slecht weer kan de afdaling gevaarlijk zijn.

Côte de Wanne via Spineux: Dit is de officieuze beklimming van de Côte de Wanne. Veel renners prefereren deze omdat er geen zonk halverwege zit en je dus een regelmatigere klim naar boven hebt. Je start deze tussen Trois-Ponts en Grand-Halleux bij de afslag naar het dorpje Wanne. Deze klim is iets minder zwaar dan de klim vanuit Halleux maar heeft toch nog steeds stukken van 12% erin zitten. Het middenstuk van deze klim is makkelijk maar zoals zo vaak zit het venijn in de staart. Deze klim is bekend omdat hij tijdens Luik-Bastenaken-Luik vaak voor spektakel zorgt.
Côte de Wanne: Dit is de officiële beklimming van de Wanne. Je start vanuit Grand-Halleux en start een klim van ongeveer 3,5 kilometer met een gemiddelde van 5,6% en een maximale stijging van 12%. De Wanne is een mooie klim. Vergeet vooral tijdens het fietsen niet te genieten van het mooie landschap. Zijn er veel fietsers op de weg dan kun je mooi zien waar je naar toe klimt. Op verschillende punten kun je de anderen zien fietsen. Halverwege zit even een kleine zonk om de benen kort rust te geven. Als je in het bos komt weet je dat je er bijna bent. De laatste kilometers rijdt je hier onder de bomen. Deze klim heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 5,2 en is op zijn steilst 12,1%.
Côte d’Aisomont: Een andere versie is vanuit het dorp Trois Ponts. In het dorp neem je voor het frietkot de weg naar rechts. Vanaf hier is het alsmaar rechtdoor en de weg volgen. Je komt onderweg het station van Trois Point tegen om vervolgens de bossen in te duiken. Het is een erg prettige rustige klim die nergens echt steil wordt. Onderweg kom je door het dorp Nouprez en net voor de top kom je Puzzelplanet tegen. Dit is zonder twijfel de makkelijkste manier om de top van de Wanne te bereiken. De klimt is 4,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4.7% en zal nergens boven de 7% uitkomen.
Wielrennen in de Ardennen

alles over wielrennen in de Ardennen

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België