U bent hier: Alles over de Ardennen / grotten en mijnen / Mijnen van Blegny

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
   Au Coeur de l'Ardoise
   Grotte de Lorette
   Grotten van Han
   Grotten van Hotton
   Grotten van Remouchamps
   Mijnen van Blegny
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Grotten en mijnen in de Ardennen: Mijnen van Blegny

De mijnen van Blegny

Onder de rook van de de stad Luik liggen de mijnen van Blegny. Midden in het gebied wat in de 19e en 20e eeuw bekend stond om zijn grauwe industrie en gitzwarte arbeiders vindt je dit overblijfsel van de industrialisatie terug. De Blegny koolmijn ontstond halverwege de 19e eeuw. Hoewel er ook al in eerdere tijden steenkool uit de grond werd gehaald is het pas tijdens de industrialisatie van West- europa dat er een grote vraag ontstaat naar steenkool en de mijn commercieel wordt benut. In 1980 wordt het winnen van steenkool in de Blegny mijn gestaakt. Vanaf dat moment is de mijn open voor het publiek. Oud mijnwerkers leiden je er gedurende een twee uur durende tour rond boven en onder de grond van de mijn. Men daalt daadwerkelijk af tot zestig meter onder de grond en maakt kennis met het donkere leven en werk van de mijnwerkers. Het bezoek bestaat verder uit een expositie van oude mijnwerk attributen en oude machines. Deze expositie is, mocht je last hebben van claustrofobie en absoluut niet onder de grond willen gaan, ook apart te bezoeken.

Een bezoek aan de mijnen van Blegny kan worden aangevuld met een wandeling op de Terril van Blegny. Dit is de kunstmatige berg gevormd door het steenafval wat hier gedurende bijna een eeuw gestort werd. De berg is tegenwoordig een natuurgebied waar verschillende vogels nesten. Men kan vanaf de mijn de berg beklimmen en een wandeling maken rondom de berg. Langs de route staan verschillende informatie zuilen die je meer vertellen over de berg en de mijn van Blegny.

Na een bezoek aan de mijn kan men vervolgens uitrusten op het grote terras. Voor grote en kleine kinderen is er een grote, goed omheinde speeltuin en vindt men op de terreinen van Blegny verschillende dierenverblijven met kinderboerderijdieren. Er is een toeristentreintje wat een tour rondom de mijn rijdt. Men kan zich dus voor lange tijd goed vermaken.

Handige sites over de mijnen van Blegny

officiŽle site

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ