U bent hier: Alles over de Ardennen / grotten en mijnen / Grotten van Hotton

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
   Au Coeur de l'Ardoise
   Grotte de Lorette
   Grotten van Han
   Grotten van Hotton
   Grotten van Remouchamps
   Mijnen van Blegny
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Grotten en mijnen in de Ardennen: De Grotten van Hotton

Grotten van Hotton

De grotten van Hotton is een voor de Ardennen zo typische druipsteen grot. De grot ontstond door jarenlange doorsijpelen van regenwater. Dit regenwater loste een deel van de kalklaag op en zette deze kalklaag in de grot weer af als stalactieten en stalagmieten. In de grot vind je verschillende kleuren terug op de stenen. Groen als er koper in de grond te vinden is erboven, rood als de grond veel ijzer bevat en wit als het gewoon alleen de pure kalksteen is. Deze kan als hij wordt opgelicht prachtig glinsteren. De pilaren en kaarsen in de grot zijn soms prachtig van vorm. Er is er eentje die lijkt op een een enorme olifant die met een lange slurf naar beneden kijkt. De ontdekkers van de grot moeten overweldigd zijn toen ze deze ontdekte.

In 1958 kwam een ingang toevallig aan het licht toen er door een ontploffing in de nabijgelegen steengroeve een gat ontstond. Een aantal medewerkers kwam 's nachts terug om de ingang te onderzoeken en ontdekten toen de grot. Uiteraard was de eigenaar van de steengroeve hier niet blij mee. Een grote frequent bezochte grot zou de steengroeve wel eens in gevaar kunnen brengen. De ingang werd dus dicht gemetseld en niemand kon er meer bij. In 1961 werd toch voor enkele dagen de grot opengemaakt. Een aantal speleologen sloten zich in, namen eten mee voor enkele dagen en trachten een opening naar de oppervlakte te vinden op een andere manier. Deze vonden ze gelukkig. Men kwam uit in een weiland ver buiten het territorium van de steengroeve. Met behulp van vele vrijwilligers werd de grot vrijgemaakt van zand en klei die daar door de eeuwen heen zich had verzameld. Dit handwerk door vele vrijwilligers kosten jaren. Men moest de grot immers vrij maken van zand zonder behulp van liften of met fatsoenlijke paden. Deze werden allemaal later pas aangelegd.

De rondleiding in de grot begint met een afdaling via vele trappen. Beneden aangekomen daal je uiteindelijk tot op 70 meter onder de grond. Helemaal tot aan het onder aardse riviertje. Vanaf hier heb je een mooi zicht op de diepte van de kloof. Wederom via enkele trappen kom je weer in de bovenste zalen terecht. Deze hebben prachtige zogenaamde gordijnen en pilaren. Het laatste stuk met de trap wordt je bespaard. Hier mag je de lift pakken en wordt je comfortabel naar boven gebracht. De gids kan desgewenst in het Nederlands, Duits of Frans een rondleiding geven. Aan het einde van het bezoek is het gebruikelijk een kleine vergoeding te geven aan de gids.

Let op bij regenachtig weer. De grot is dan erg druk bezocht. Doordat de capaciteit van de grot beperkt is kan er maar een maximaal aantal bezoekers per dag zijn. Je kunt eventueel via internet kaartjes kopen en zo een teleurstelling voorkomen. De grotten van Hotton zijn te combineren met een bezoek aan Riveo. Het riviermuseum dat in het centrum van Hotton zit.
Zorg bij een bezoek aan de grot voor passende kleding. De temperatuur is het gehele jaar (ook in de zomer) 12 °C. Daarnaast is het bijna altijd vochtig in de grot. Schoenen met flink wat grip op de zool zijn dus handig.

Handige sites over de Grotten van Hotton

Officiële site van de Grotten van Hotton


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België