U bent hier: Alles over de Ardennen / grotten en mijnen / Grotten van Han

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
   Au Coeur de l'Ardoise
   Grotte de Lorette
   Grotten van Han
   Grotten van Hotton
   Grotten van Remouchamps
   Mijnen van Blegny
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Grotten en mijnen in de Ardennen: De Grotten van Han

Grotten van Han

De grotten van Han zijn en gigantisch grottencomplex gelegen vlakbij het dorpje Han Sur Lesse. De grotten worden beschouwd als één van de mooiste van België. Gedurende miljoenen jaren zijn door het door de rots heen druppelen van regendruppels grote druipstenen ontstaan. Deze stalactieten en stalagmieten geven de grot op veel plaatsen een sprookjesachtig aanzicht.

Men vertrekt met een treintje vanaf het centrum van het dorp wat je naar de ingang van de grot brengt. De grot bezoekt men te voet en is een tocht van ongeveer 2 km. Hoewel het geen zware tocht is zijn er wel veel trappen en smalle doorgangen. Mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen kunnen de grot niet bezoeken. (op verzoek worden er voor groepen rolstoelers wel speciale rondleidingen gegeven) Voor kleine kinderen is de tocht goed te doen. Het gaat rustig aan en er zijn enkele momenten om even kort te rusten. De rondleidingen worden zowel in het Frans als Nederlands gegeven en duren ongeveer 1,5 uur.

 

Na de rondleiding kunt u nog genieten van alle andere attracties die het domein van de grotten van Han te bieden hebben. Bij de uitgang is een groot speelterrein met speeltoestellen en een wei met geitjes. Inclusief bij het ticket voor het bezoek aan de grot zit ook een kaartje voor het prehistorisch museum wat erbij hoort. De ingangen van de grot waren al in de middeleeuwen bewoond en archeologen hebben vele gebruiksvoorwerpen en oude botten uit de grot opgegraven. Die botten en andere zaken kun je in het minimuseumpje bewonderen. “hoogtepunt” van je bezoek hier is het bijwonen van de interactieve voorstelling waarbij je als archeoloog de grot in gaat en op zoek moet naar oude schatten. Door middel van een 3d bril en een joystick op de stoel wordt de bezoeker actief betrokken bij de speurtocht.

Naast de “normale”rondleidingen worden er ook speciale rondleidingen georganiseerd gedurende het jaar. Deze zijn rondom een thema, zoals bijvoorbeeld Halloween, of proberen een extra dimensie te geven aan het bezoek. Men moet dan denken aan schemer bezoeken aan het wildpark, met fakkels door de grot heen of een bezoek begeleidt door muziek live uitgevoerd door zangeressen of dwarsfluitspelers. Deze speciale rondleidingen zijn slechts enkele malen per jaar. Voor het programma kunt u kijken op de website van het Domein.

Eventueel is het ticket uit te breiden met een bezoek aan het wildpark. Ook dit gaat door middel van een treintje. Rustig rondrijdend met het treintje kom je langs allerlei diersoorten die hier in de Ardennen in het wild leven. Twee bijzondere bewoners zijn de twee bruine beren. Willy en Marleen kijken al niet meer op van de bezoekers. Het park heeft ook een aantal vale gieren en uilen. Deze dieren zijn gered van stropers, maar te zeer beschadigd om weer los te laten in de vrije natuur. Hier komend de dieren tot rust en krijgen de kans te herstellen. Eventueel is een gedeelte van het circuit hier ook lopend af te leggen zodat je de dieren ook vanaf een ander gezichtspunt kunt bewonderen.

Praktische informatie

Openingstijden
Mei t/m augustus: dagelijks van 10:00 - 16:30 uur. In juli en augustus langer open.

April (enkel gesloten op 01/04 – 04/04) september (gesloten iedere maandag) en oktober (enkel gesloten op 06/10 en 13/10) : 10:00 - 16:00 uur.
Februari (enkel open op 15/02 16/02 18/02 20/02 22/02 en 23/02) , Maart (open van 01/03 – 09/03 en in de week-ends): 10:00 - 16:00 uur.
Mei, juni juli en augustus (alle dagen open): 10:00 – 16:30
November (open in de weekends en 10/11 + 11/10) : 10:00 – 16:00
December (open van 20/12 – 24/12 , 26/12 – 31/12) : 10:00 – 16:00
Gesloten: Januari

Prijzen
Individuele bezoeker
Grotte de Han + PreHistohan: volwassene € 16 – kinderen (13-18 jaar) + senioren (> 60jaar) € 14 – kinderen (4 – 12jaar) €10
Réserve + Han d’Antan : volwassene €14 – kinderen (13-18 jaar) + senioren (>60 jaar) € 12 – kinderen (4-12jaar) €9
PassHan ( Grotte + Réserve + PreHistohan + Han d’Antan) : volwassene €26 –kinderen (13-18 jaar) + senioren (>60 jaar) €22 – kinderen (4-12 jaar) €16

Kinderen < 4jaar: gratis toegang!

Groepsbezoek (min. 20 personen)
Grotte de Han + PreHistohan: volwassene €12– kinderen (13-18 jaar) + senioren (> 60jaar) € 10,50 – kinderen (4 – 12jaar) €8
Réserve + Han d’Antan : volwassene €11– kinderen (13-18 jaar) + senioren (>60 jaar) € 9 – kinderen (4-12jaar) €7
PassHan ( Grotte + Réserve + PreHistohan + Han d’Antan) : volwassene €17 –kinderen (13-18 jaar) + senioren (>60 jaar) €15 – kinderen (4-12 jaar) €12

Kinderen < 4jaar: gratis toegang

Tips

• Er kunnen slechts enkele groepen per dag de grot in. Om teleurstelling te voorkomen kunt u vooraf via de website tickets bestellen.
• In de grot is het vochtig en het gehele jaar door altijd ongeveer 12 °C. Verstandig dus om stevig schoeisel en een warme jas aan te trekken.
• Wie op zoek is naar een leuk budgetuitje moet niet naar de grotten van Han gaan. De toegang is behoorlijk prijzig. (toen wij er waren 16 euro per volwassenen) Op verschillende plaatsen bij de verschillende vvv’s in de Ardennen hangen wel kortingskaartjes. Dit kan de prijs in sommige gevallen wat drukken.

Handige sites over de Grotten van Han

Officiële site van het domein Grotten van Han


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België