U bent hier: Alles over de Ardennen / grotten en mijnen / Grotten van Han

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
   Au Coeur de l'Ardoise
   Grotte de Lorette
   Grotten van Han
   Grotten van Hotton
   Grotten van Remouchamps
   Mijnen van Blegny
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Grotten en mijnen in de Ardennen: De Grotten van Han

Grotten van Han

De grotten van Han zijn en gigantisch grottencomplex gelegen vlakbij het dorpje Han Sur Lesse. De grotten worden beschouwd als één van de mooiste van België. Gedurende miljoenen jaren zijn door het door de rots heen druppelen van regendruppels grote druipstenen ontstaan. Deze stalactieten en stalagmieten geven de grot op veel plaatsen een sprookjesachtig aanzicht.

Men vertrekt met een treintje vanaf het centrum van het dorp wat je naar de ingang van de grot brengt. De grot bezoekt men te voet en is een tocht van ongeveer 2 km. Hoewel het geen zware tocht is zijn er wel veel trappen en smalle doorgangen. Mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen kunnen de grot niet bezoeken. (op verzoek worden er voor groepen rolstoelers wel speciale rondleidingen gegeven) Voor kleine kinderen is de tocht goed te doen. Het gaat rustig aan en er zijn enkele momenten om even kort te rusten. De rondleidingen worden zowel in het Frans als Nederlands gegeven en duren ongeveer 1,5 uur.

Na de rondleiding kunt u nog genieten van alle andere attracties die het domein van de grotten van Han te bieden hebben. Bij de uitgang is een groot speelterrein met speeltoestellen en een wei met geitjes. Inclusief bij het ticket voor het bezoek aan de grot zit ook een kaartje voor het prehistorisch museum wat erbij hoort. De ingangen van de grot waren al in de middeleeuwen bewoond en archeologen hebben vele gebruiksvoorwerpen en oude botten uit de grot opgegraven. Die botten en andere zaken kun je in het minimuseumpje bewonderen. “Hoogtepunt” van je bezoek hier is het bijwonen van de interactieve voorstelling waarbij je als archeoloog de grot in gaat en op zoek moet naar oude schatten. Door middel van een 3d bril en een joystick op de stoel wordt de bezoeker actief betrokken bij de speurtocht.

Naast de “normale”rondleidingen worden er ook speciale rondleidingen georganiseerd gedurende het jaar. Deze zijn rondom een thema, zoals bijvoorbeeld Halloween, of proberen een extra dimensie te geven aan het bezoek. Men moet dan denken aan schemer bezoeken aan het wildpark, met fakkels door de grot heen of een bezoek begeleidt door muziek live uitgevoerd door zangeressen of dwarsfluitspelers. Deze speciale rondleidingen zijn slechts enkele malen per jaar. Voor het programma kunt u kijken op de website van het Domein.

Het Wildpark van Han

Het wildpark van de Grotten van Han heeft recentelijk een behoorlijk update gekregen. Tegenwoordig kun je kiezen of je te voet of met een safari bus het wildpark bezoekt. Doe je het te voet dan heb je de keuze tussen een route van 2,5 en 5,5 kilometer. Dit lijkt niet zo ver maar met de behoorlijke hoogteverschillen is het een hele tocht. Bezoek je het wildpark te voet dan heb je alle tijd om op je gemak alle verschillende dieren en andere bezienswaardigheden op het park te bezoeken. Zo word je onderweg meerdere malen getrakteerd op prachtige vergezichten en kom je gezellige eetgelegenheden tegen. Onderweg breng je een bezoek aan de wolven, uilen, lynxen, wilde katten en beren. Het gehele dal dat tot het domein van de grotten van Han behoort is ingenomen door grotere grazers. Kuddes herten, steenbokken, paarden en bizons rennen vrij rond over dit enorme terrein. Het langere wandelpad volgt de omtrek van de vallei zodat je alle dieren goed kunt bekijken. Aan het einde van de wandeling kom je uit bij de ingang van de grot en kun je aansluiten bij de tour door de grotten.

Sinds de uitbreiding van het wildpark zijn de Grotten van Han een uitstapje geworden waarvoor je een dag moet uittrekken.

Overnachten

Kun je geen genoeg van het wildpark krijgen dan kun je sinds kort een boomhut huren bij de Grotten van Han. Je slaapt dan op het terrein van het wildpark in een moderne tent tussen de bomen op ongeveer vier meter boven de grond. Zo gauw de zon opkomt zal je wakker worden van het geluid van edelherten en paarden die door de vallei rennen. Deze bijzondere slaapplaatsen zijn met name geliefd door gezinnen met jongere kinderen.

Is het slapen in een boomhut iets te spannend voor je kun je ook een caravan huren op de bijbehorende camping op ongeveer 300 meter van de Grotten van Han.

    

Praktische informatie

Openingstijden
Mei t/m augustus: dagelijks van 10:00 - 16:30 uur. In juli en augustus langer open.

April (enkel gesloten op 01/04 – 04/04) september (gesloten iedere maandag) en oktober (enkel gesloten op 06/10 en 13/10) : 10:00 - 16:00 uur.
Februari (enkel open op 15/02 16/02 18/02 20/02 22/02 en 23/02) , Maart (open van 01/03 – 09/03 en in de week-ends): 10:00 - 16:00 uur.
Mei, juni juli en augustus (alle dagen open): 10:00 – 16:30
November (open in de weekends en 10/11 + 11/10) : 10:00 – 16:00
December (open van 20/12 – 24/12 , 26/12 – 31/12) : 10:00 – 16:00
Gesloten: Januari

   

Prijzen
Individuele bezoeker
Grotten van Han: volwassene € 29 - kinderen (4 – 11jaar) €22
Wildpark: € 29 - kinderen (4 – 11jaar) €22
Grotten van Han + wildpark: volwassene € 41,50 – kinderen (4-11jaar) € 31,50

Kinderen < 4jaar: gratis toegang!

Tips

• Er kunnen slechts enkele groepen per dag de grot in. Om teleurstelling te voorkomen kunt u vooraf via de website tickets bestellen.
• In de grot is het vochtig en het gehele jaar door altijd ongeveer 12 °C. Verstandig dus om stevig schoeisel en een warme jas aan te trekken.
• Wie op zoek is naar een leuk budgetuitje moet niet naar de grotten van Han gaan. De toegang is behoorlijk prijzig. (toen wij er waren 31 euro per volwassenen) Op verschillende plaatsen bij de verschillende vvv’s in de Ardennen hangen wel kortingskaartjes. Dit kan de prijs in sommige gevallen wat drukken.

Handige sites over de Grotten van Han

Officiële site van het domein Grotten van Han


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België