U bent hier: Alles over de Ardennen / grotten en mijnen / Grotte de Lorette

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoŽn, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
   Au Coeur de l'Ardoise
   Grotte de Lorette
   Grotten van Han
   Grotten van Hotton
   Grotten van Remouchamps
   Mijnen van Blegny
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Grotten en mijnen in de Ardennen: Grotte de Lorette

Grotte de Lorette

Grotte de Lorette werd ontdekt rond 1820 door een hond die hier liep met zijn baasje. De hond verdween plotseling en daar was een nieuwe grot ontdekt. De grot werd onderzocht en in 1850 al opengesteld voor het publiek. De grot de Lorette is gedeeltekijk ontstaan door ineenstorting en door uitslijping door de rivier de Lomme die tegenwoordig nog door het dorp stroomt. Een zijtak van de rivier stroomt hier nog steeds door de grot. Een bezoek aan de Grote de Lorette begint met een korte film over de ontstaansgeschiedenis van de grot. Daarnaast laat de film zien wel wetenschappelijk onderzoek er nog steeds wordt gedaan in de grot en welke gedeeltes van de grot je niet kunt bezoeken. De grot is immers vele male groter dan je als bezoeker te zien krijgt.

Onder de begeleiding van een prima Nederlands sprekende gids begint een flinke afdaling met de trap. Onderweg bezoek je drie zogenaamde zalen en daal je langzaam af naar het dieptepunt van de grot het riviertje. Onderweg kom je diverse soorten druipstenen tegen. Vooral de zogenaamde gordijnen zie je hier veel. Het is niet een grot met ontzettend veel stalactieten en stalagmieten maar de wanden zijn wel bedekt met verschillende fossielen. Dit is een prachtig zicht. Daarnaast is de diepte van de grot die je her en der te zien krijgt door de lichtval ook erg indrukwekkend. Hoogtepunt van het bezoek is de grote zaal. Deze enorme ruimte doet niet onder voor menig kathedraal. Met lichtbundels worden de verschillende mooie onderdelen van de zaal belicht.

Er zijn enkele prachtige druipsteenformaties te zien die er al miljoenen jaren hangen. Grappig is ook dat de betonnen vloer midden in de zaal inmiddels naar een eeuw bezoekers ook voor een gedeelte is afgezet omdat daar door de voortdurende kalksteenafzetting ook weer kleine kalksteenformaties aan het ontstaan zijn. Zelf het door de mensen gemaakt rooster moet er aan geloven en is bijna helemaal verkalkt. Daarna loop je weer via vele traptreden naar boven en krijg je zicht op de grote zaal van bovenaf. Nu zijn de diverse druipsteenformaties erg duidelijk. Wij zagen een langharige prinses en een koningin op een stoel met een grote jurk. Na het bezoeken van nog een klein zaaltje loop je via een uitgehakt weg weer terug nar de oppervlakte. Grotte de Lorette is misschien niet de grot met de meeste druipstenen, maar door zijn dieptes en grote zalen wel een van de indrukwekkendste.

Praktisch:

Grot de Lorette is te bereiken vanaf het centrum van Rochefort, op de route naar Saint-Hubert staat het aangegeven. Drťve de Lorette Rochefort.

Viermaal per dag worden er rondleidingen gehouden.
De grot is geopend van 9 april tot 6 november. Gesloten op woensdag behalve in de zomervakantie.

Handige sites over de Grotte de Lorette

OfficiŽle site van de Grotte de Lorette

Ardennen...  prachtig natuurgebied in BelgiŽ