U bent hier: Alles over de Ardennen / dierenparken & pretparken / Aquarium van Luik

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
   Aquarium van Luik
   Dierenpark van Bouillon
   Domein van Han
   Forestia
   Houtopia
   Monde Sauvage
   Mont Mosan
   Parc à Gibier
   Parc Chlorophylle
   Parc Gibier la Roche
   Parc L’O Vive
   Plopsa Coo
   Val de Wanne
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Dierenparken & pretparken in de Ardennen: Aquarium van Luik

Aquarium van Luik

In een oud universiteitsgebouw vinden we in Luik het Aquarium. Dit aquarium werd al in de 19e eeuw gesticht voor biologisch onderzoek en de tentoonstelling van verschillende vissen. In de loop der tijd breidde de collectie zich langzaam uit en werd het museum en aquarium permanent opengesteld voor het publiek. Helemaal in de kelders van het oude majestueuze, maar gedateerd gebouw zijn een 46 kleine en grotere aquaria te zien met allerlei bijzondere vissoorten. De tentoonstelling is wat ouderwets, de kleine aquaria staan naast elkaar opgesteld en zijn niet zoals je tegenwoordig ook wel ziet als een grote zee met elkaar verbonden. Het aquarium met de haaien doet zelfs wat klein aan. Voor de grotere maakt dit het wat minder spectaculair om te zien allemaal, voor de kleintjes is het juist leuk omdat ze de vissen goed kunnen zien. De collectie vissen bestaat uit een flink aantal tropische dieren in prachtige kleuren en vormen. Uiteraard ontbreken de bloeddorstige piranha’s niet in dit rijtje. Er is een groot aquarium met haaien en er zijn ook enkele kleinere aquaria met prachtige anemonen en andere mooie zeedieren. Ook vissen uit onze eigen wateren zij in het aquarium te bewonderen. Naast levende wezens zijn er ook enkele skeletten en opgezette dieren te zien. Er is zelfs een “echte”zeemeermin.

Het mooiste stuk van het Museum aquarium zijn de opgezette dieren en skeletten op de bovenste etage. Hier staat een enorme hoeveelheid dieren tentoongesteld. Van de allerkleinste insecten en kriebeldiertjes, leuk is ook de enorme lintworm op sterk water, tot enorme skeletten. Het skelet van de potvis is wellicht de mest spectaculaire. De kinderen, maar ook de volwassenen, keken hun ogen uit bij de roofdieren. Hoe dicht kom je normaal gesproken bij een leeuw? In Luik dus heel dichtbij. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het dier wel in skelet of geprepareerd vorm tentoongesteld. Jammer dat de verschillende dieren echter zo dicht op elkaar stonden. De tentoonstellingsopzet is wederom erg ouderwets. Het skelet van de potvis, wat toch vrij groot is, viel door de vele andere kasten en dieren die er om heen staan niet eens op. Dat is zonde, met een beetje meer ruimte zou de collectie veel beter tot zijn recht komen. Deze is namelijk wel echt zeer interessant en spectaculair. Hoewel er aan de vorm nog wat geschaafd moet worden is het een bezoek meer dan waard.

Praktische informatie

Parkeren vlak bij het Aquarium kan lastig zijn, er is niet heel veel ruimte in de directe omgeving. Op loopafstand zijn wel enkele parkeergarages te vinden. Men moet dan wel even een kleine wandeling maken.
Het Aquarium is het gehele jaar geopend met uitzondering van de feestdagen.
Een bezoek aan het aquarium is te combineren met een bezoek aan het huis der wetenschap wat zich in hetzelfde gebouw bevindt.

Handige sites over het Aquarium van Luik

Aquarium van Luik
Aquarium van Luik


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België