Brouwerij Orval
De Abdij van Orval is absoluut een van de
topattracties van de Ardennen. Ook als je niet van brouwerijen houdt.
Dit imposante klooster, gelegen bijna tegen de Franse grens aan, is
zeer indrukwekkend. Vanaf de 19e eeuw ging men het toen erg vervallen
klooster herbouwen. Uiteraard was hier een behoorlijk budget voor
nodig en dat zorgde ervoor dat in 1931 de Orval brouwerij werd
opgericht. De verkoop van het bier ging het herstel en opbouw van het
nieuwe klooster bekostigen. Tegenwoordig is de winst die het bier
maakt hier niet meer voor nodig. Slechts een klein deel wordt besteed
aan het onderhouden van het klooster. De rest van de winst gaat naar
een goed doel. Zo help je dus ook nog de medemens door een
Orvalbiertje te drinken.

Het brouwproces wordt in de abdij uitgelegd in het
voormalige brouwhuis. Hier krijgt men een korte historie te zien van
het ouderwetse brouwproces en een erg leuke multimedia presentatie
over het brouwen nu. Hangend vanaf het plafond bevinden zich een
zestal “brouwketels” waar men onder kan gaan staan. Eenmaal binnen in
vertelt een beeldscherm een klein stukje van het huidige brouwproces.
Het plaatje op de vloer verraad of het over bottelen, hop, het logo of
iets anders gaat. Het geheel is bijzonder mooi vormgegeven en erg leuk
gedaan. Het bijzondere brouwproces, Orval wordt vrij warm gebrouwen,
wordt er goed verduidelijkt.
De echte brouwerij van Orval zelf is helaas alleen te
bezoeken op speciale brouwerij dagen enkele keren per jaar. Het bier
wordt gebrouwen in het afgesloten deel van het klooster wat niet
toegankelijk is. De brouwerij brouwt twee biertjes. Het Orval bier wat
we kennen en een lichtere variant met een iets lager alcohol
percentage. Dit is speciaal voor de paters en niet bedoelt voor de
verkoop. Ook in het klooster kun je dit niet proeven. Alleen als je
hier op retraite gaat bij de paters kun je hier tijdens de maaltijd
van meedrinken. Het Orval bier is een echt trappistenbier. Alleen
bieren die gebrouwen worden in een klooster mogen zo heten er zijn er
dan ook maar acht van op heel de wereld. Dit brouwen in het klooster
zelf brengt tevens ook een van de nadelen met zich mee. De ruimte voor
productie binnen het klooster is beperkt. Er wordt dan ook, ondanks de
veel grotere vraag, maar een beperkte hoeveelheid bier per jaar
gebrouwen. In de winkel bij het klooster kun je naast het bier met
bijbehorend glas ook trappistenkaas kopen.
Meer informatie
De Groene Orval
Orval
Abdij
wandelen bij Orval

|