U bent hier: Alles over de Ardennen / brouwerijen / Brouwerij Orval

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
   Brouwerij Achouffe
   Brouwerij de Bocq
   Brouwerij Brasserie Bellevaux
   Brouwerij Brasserie de la Lienne
   Brouwerij Brasserie Fantôme
   Brouwerij Brasserie La Ferme au Chêne
   Brouwerij Elfique
   Brouwerij Maredsous
   Brouwerij Orval
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Brouwerijen in de Ardennen: Brouwerij Orval

Brouwerij Orval

De Abdij van Orval is absoluut een van de topattracties van de Ardennen. Ook als je niet van brouwerijen houdt. Dit imposante klooster, gelegen bijna tegen de Franse grens aan, is zeer indrukwekkend. Vanaf de 19e eeuw ging men het toen erg vervallen klooster herbouwen. Uiteraard was hier een behoorlijk budget voor nodig en dat zorgde ervoor dat in 1931 de Orval brouwerij werd opgericht. De verkoop van het bier ging het herstel en opbouw van het nieuwe klooster bekostigen. Tegenwoordig is de winst die het bier maakt hier niet meer voor nodig. Slechts een klein deel wordt besteed aan het onderhouden van het klooster. De rest van de winst gaat naar een goed doel. Zo help je dus ook nog de medemens door een Orvalbiertje te drinken.

Het brouwproces wordt in de abdij uitgelegd in het voormalige brouwhuis. Hier krijgt men een korte historie te zien van het ouderwetse brouwproces en een erg leuke multimedia presentatie over het brouwen nu. Hangend vanaf het plafond bevinden zich een zestal “brouwketels” waar men onder kan gaan staan. Eenmaal binnen in vertelt een beeldscherm een klein stukje van het huidige brouwproces. Het plaatje op de vloer verraad of het over bottelen, hop, het logo of iets anders gaat. Het geheel is bijzonder mooi vormgegeven en erg leuk gedaan. Het bijzondere brouwproces, Orval wordt vrij warm gebrouwen, wordt er goed verduidelijkt.

De echte brouwerij van Orval zelf is helaas alleen te bezoeken op speciale brouwerij dagen enkele keren per jaar. Het bier wordt gebrouwen in het afgesloten deel van het klooster wat niet toegankelijk is. De brouwerij brouwt twee biertjes. Het Orval bier wat we kennen en een lichtere variant met een iets lager alcohol percentage. Dit is speciaal voor de paters en niet bedoelt voor de verkoop. Ook in het klooster kun je dit niet proeven. Alleen als je hier op retraite gaat bij de paters kun je hier tijdens de maaltijd van meedrinken. Het Orval bier is een echt trappistenbier. Alleen bieren die gebrouwen worden in een klooster mogen zo heten er zijn er dan ook maar acht van op heel de wereld. Dit brouwen in het klooster zelf brengt tevens ook een van de nadelen met zich mee. De ruimte voor productie binnen het klooster is beperkt. Er wordt dan ook, ondanks de veel grotere vraag, maar een beperkte hoeveelheid bier per jaar gebrouwen. In de winkel bij het klooster kun je naast het bier met bijbehorend glas ook trappistenkaas kopen.

Meer informatie

De Groene Orval
Orval Abdij
wandelen bij Orval


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België