Brouwerij Maredsous
Als
liefhebber van zo goed als alle Belgische bieren maar met een sterke
voorkeur voor abdijbieren was een ritje naar de Abdij van Maredsous
ons de moeite meer dan waard. We hadden echter niet genoeg voorbereid
en kwamen er in de abdij achter dat het bier hier al sinds de jaren
zestig van de vorige eeuw niet meer geproduceerd wordt. Het bier wordt
namelijk geproduceerd bij de brouwers van Duvel Moortgat.
Het bier eerste bier werd gebrouwen volgens het recept
dat pater Attout in 1949 samenstelde. Het ging hierbij om een donkere
variant van de Maredsous 6. Dit bier wordt tegenwoordig niet meer
geproduceerd. Na de overname verbeterede men de recepturen van het
bier. Tegenwoordig zijn er drie verschillende soorten te verkrijgen.
De Maredsous 6, 8, en 10. De getallen staan voor de procenten die in
het bier zitten.
Het bier wordt dan wel niet meer in de abdij
gebrouwen gelukkig kun je er nog wel het bier proeven en kopen. De
drie verschillende soorten Maredsous stromen er rijkelijk uit de tap.
Dit vrij bijzonder aangezien de bieren van Maredsous normaalgesproken
nagisten op de fles.
Als je wat minder bekend ben met het bier dan is het
leuk om een klein bierproeverijtje te bestellen. Je krijgt dan een van
alle drie de verschillende soorten een proefglaasje vergezeld met een
stukje Maredsouskaas.
De taverne bij het klooster is iedere dag geopend van
10:00 tot 18:00.
 
|