U bent hier: Alles over de Ardennen / bezienswaardigheden / Ardenner Cultur Boulevard

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden
   Animalaine
   Ardenner Cultur Boulevard
   ○ Beauraing
   ○ Biermuseum in Stenay
   Celles
   Chèverie d’ Ozo
   Cyril Chocolat
   Defroidmont Chocolade Museum
   Domaine de Hottemme
   Domaine de Palogne
   Europalia
   Euro Space Center
   Francorchamps
   Huis der Wetenschap
   La Ferme Vivante
   Labyrinth van Barvaux
   Markt van Bomal
   ○ Montauban
   Museum de Jouet
   Natuurpark Hoge Venen
   Parc Topiaries
   Riveo
   Signaal van Botrange
   Tabaksmuseum van Corbion-sur-Semois
   Watervallen van Coo

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Bezienswaardigheden in de Ardennen: Ardenner Cultur Boulevard

Ardenner Cultur Boulevard

De Ardenner Cultur Boulevard ligt net buiten Büllingen exact op de grens met Duitsland. Het grote complex bestaat eigenlijk uit vier onderdelen. In het begin van de vorige eeuw was hier een treinstation naar Losheim. Het gebied van de Ardenner culturboulevard veranderd in die woelige eerste helft van de 20e eeuw meerdere malen van Duits naar Belgisch en vise versa. Zowel in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog wordt het gebied grotendeels verwoest. Het hotel wat er staat wordt in de as gelegd en weer opgebouwd.

Omdat het stukje zo half op de grens staat wordt het in de jaren zestig en zeventig een handig handelsgebied. Afhankelijk van waar het goedkoop is worden er meubels, maar ook levensmiddelen en sigaretten verkocht. Om het winkelgebied nog aantrekkelijker te maken wordt er een tentoonstelling met kerstallen geopend. Later komt daar ook een modelspoorbaan bij en poppen en mineralen tentoonstelling. Allen ook voorzien van hun eigen winkels. Na het verdwijnen van de grenscontroles worde deze tentoonstellingen de belangrijkste trekpleisters. De Ardenner Cultur Boulevard heeft en aantal restaurants en winkels en 4 vaste tentoonstellingen. Voor alle tentoonstellingen dient entree betaald te worden.

Ars Technica

Ars Technica is de grootste modelspoorbaan ter wereld. Als je binnen komt in de modelspoorbaanwinkel heb je dit nog niet in de gaten. Ook het eerste deel van de tentoonstelling is nog weinig veelbelovend. He is een verzameling van oud speelgoed en oude treintjes. Het diorama gedeelte spreekt echter meer tot de verbeelding. In meer dan 30 verschillende diorama’s zijn kleine wereldjes nagemaakt waarin treinen rustig rondtuffen. Met lichtknoppen kun je het zelf dag en nacht maken. Er is van alles te zien van piraten schepen tot Romeinse legioenen, treinen in het wilde westen of de haven van Rotterdam. Treinen in een winterwonderlandschap, rijdend door de Grand Caynon of bij een circus. Onze kinderen keken hun ogen uit en overal was wel wat te zien. Het grote landschap aan het einde van de tentoonstelling was de topper. Luchtballonnen die opstijgen, een kermis in volle gang. In dit diorama was zoveel te zien dat de kleintjes er ogen en oren te kort kwamen. Alles is mooi afgewerkt en met heel veel liefde gemaakt. En voor wie geïnspireerd is geraakt is er aan het einde de winkel waar je zelf je modelspoorbaan en wereld bij elkaar kunt kopen.

Ars Mineralis

Ars Mineralis is een onderdeel van Ars Krippana. Te midden van deze tentoonstelling vind je een ruimte met verschillende mooie kristallen. In de winkel bij het complex kun je zelf allerlei mineralen en kristallen kopen en eigenhandig de helende werking testen.

Ars Figura

Ars Figura zit bij Ars Krippana en Ars Mineralis. Met grote levensechte poppen is hier getracht de wereld van weleer weer te geven. In het eerste stukje waan je jezelf in een oud Duits stadje waar de mannen in het café aan het kaarten zijn, er boodschappen worden gedaan in de dorpswinkel en de kinderen aan het spelen zijn. Het decor is met veel liefde vormgegeven. Jammeren was dat dit wel erg klein was. De andere etalages van Ars figura zijn gevuld met oude poppen. Deze poppen uit de vorige eeuw geven wel een mooi tijdsbeeld hoe mensen in die tijd leefden. Tenslotte is er ook nog een stellage met popen uit Afrika. Deze figuren stellen verschillende stammen en volken in Afrika voor en zijn erg mooi gemaakt. Ars figura was zeker wel mooi, maar erg klein. Hier hadden we na ons bezoek aan de treinen meer van verwacht.

Ars Krippana

Direct vanuit Ars Figura loop je Ars Krippana in. Dit is een zeer ruim opgezette tentoonstelling van meer dan 50 verschillende kerststalen uit heel de wereld. Sfeervol ingericht alsof ze onder de sterrenhemel staan. Er zijn kleine kerstallen op bijna zak formaat die bijzonder mooie gedetailleerd zijn op grote stalen die op levensgrote zijn na gemaakt. Er is een stal met levende dieren en een stal met bewegende poppen. Maar ook prachtige bewerken die bijna halve steden vorstellen. Ook deze tentoonstelling prak weer erg tot de verbeelding van de kinderen die vol plezier keken naar de mooi tentoongestelde kerststallen. De tentoonstelling is bovendien erg ruim opgezet, heeft een grote collectie en een zeer bijzonder aanbod. Ook hier geldt weer dat je na afloop in de winkel zelf je eigen kerststal kan aanschaffen en samenstellen.

Handige sites over de Ardenner Cultur Boulevard

Ardenner Cultur Boulevard
 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België