U bent hier: Alles over de Ardennen / weer en klimaat

top 10 bezienswaardigheden
Ardennen reisinformatie
het weer in de Ardennen

Ardennen:
 ● algemene informatie
 ● auto- en motorrijden
 ● eten en drinken
 ● evenementen
 ● geschiedenis
 ● openbaar vervoer
 ● praktische reisinformatie
 ● weer en klimaat
 ● vakantie

Actief in de Ardennen:
 ● actief in de Ardennen
 ● fietsen
 ● geocaching
 ● kanoën, kajakken of raften
 ● klimmen
 ● paardrijden
 ● rivieren
 ● stuwmeren
 ● survival
 ● vissen
 ● wandelen
 ● wintersport
 ● overige activiteiten

Bezienswaardigheden in de Ardennen:
 ● brouwerijen
 ● dierenparken en pretparken
 ● grotten en mijnen
 ● historische bezienswaardigheden
 ● overige bezienswaardigheden

Dorpen en steden:
 ● alle plaatsen in de Ardennen
 ● dorpen in de Ardennen

Meer informatie over de Ardennen:
 ● sites over de Ardennen

© alle rechten voorbehouden - Mediajam

Alles over de Ardennen: weer en klimaat

Het weer in de Ardennen

Het weer in de Ardennen kan bepalend zijn voor je verblijf. Het is dus goed om van te voren te weten wat je hier allemaal kan verwachten tijdens je vakantie, weekendje weg of sportief dagje. Het weer en klimaat in de Ardennen lijkt in grote lijnen erg op het klimaat wat wij in Nederland gewend zijn. Het grote verschil is dat er in de Ardennen veel meer hoogte verschil is dan in Nederland. Dit heeft grote invloed op het klimaat. Het weer bovenop een heuvel kan namelijk sterk verschillen met het weer in het dal. Bovenop de heuvel heb je een grote kans op sneeuw, mist en harde wind. Terwijl in het dal de gemiddelde temperaturen weer net iets hoger en lager kunnen zijn. Er zijn in de Ardennen meerdere weerstations te vinden die de verschillende weersveranderingen in de Ardennen nauw in de gaten houden. Als je een bezoek brengt aan de Ardennen dan is het vooraf handig om goed de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Al was het alleen maar om hier met het pakken rekening mee te kunnen houden.

Klimaat

De Ardennen hebben ondanks hun inlandse ligging een gematigd maritiem klimaat. Het klimaat in de Ardennen wordt mede bepaald door de Noordzee en de Atlantische Oceaan en dan met name door de warme Golfstroom die er stroomt. Door deze warme Golfstroom is het klimaat in de Ardennen het gehele jaar zacht te noemen. De zomermaanden zijn er warm zonder echt heet te worden en de winters zijn er koel maar zelden echt koud. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt net iets boven de twintig graden Celsius. In de wintermaanden ligt dit net iets boven het vriespunt. In de avond en nacht zal het dan vaak wel afkoelen tot net onder het vriespunt. Het klimaat in de Ardennen kan sterk verschillen per regio zo ligt de gemiddelde jaartemperatuur in de Hoge Venen enkele graden lager dan in de buurt van de stad Dinant. Dit heeft voornamelijk met de hoogteverschillen in de Ardennen te maken. De zuidwestenwind zorgt voor de aanvoer van vochtige lucht waardoor het in de Ardennen gemiddeld iets koeler is dan in andere plaatsen in Nederland of België

Neerslag

Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 1.000 millimeter per jaar. De hoger gelegen delen zijn over het algemeen wat natter. Het weerstation in de buurt van Botrange meet gemiddeld op jaar basis ongeveer 1.400 millimeter aan neerslag. Het nabij gelegen Baraque Michel is de natste plaats in de Belgische Ardennen. Deze heuvel was tot na de Eerste Wereldoorlog het hoogste punt in België. Het droogst is het aan de rand van de westelijke en zuidelijke randen van de Ardennen. De gemiddelde neerslag ligt hier ongeveer op 900 millimeter op jaarbasis. De neerslag wordt voornamelijk veroorzaakt door de zuidwestelijke wind die er over het algemeen waait in dit deel van België. In extreme gevallen kunnen er tijdens wolkbreuken of winterse stijgingsregen grote hoeveelheden neerslag in enkele uren vallen. Dit kan voor grote overlast zorgen denk hierbij bijvoorbeeld aan overstromingen. Er zijn gemiddeld op jaarbasis 210 dagen met neerslag in de Ardennen. In de wintermaanden zal op de koudste dagen van het jaar de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Het neerslag maandrecord werd gevestigd in 1993 toen op sommige plaatsen in de Ardennen meer dan 400 millimeter aan neerslag in één maand viel. Op dagen dat er extreem veel neerslag valt in de Ardennen is de kans groot dat de rivieren buiten hun oevers zullen treden. Dit heeft al meerdere malen voor veel problemen en schade gezorgd. In extreme gevallen worden zelfs delen van de Ardennen geëvacueerd.

Temperaturen

De gemiddelde jaartemperatuur in de Ardennen ligt rond de zeven graden Celsius maar kan per deel van de Ardennen enkele graden schelen. Botrange is gemiddeld met net iets minder dan zes graden Celsius de koudste plaats in de Ardennen. Virton is met iets minder dan negen graden Celsius op jaarbasis de warmste plaats in de Ardennen.
In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. Toch kan ook in de Ardennen de gemiddelde temperatuur flink oplopen. De vallei van de Lesse is gemiddeld genomen de warmste plek in de Ardennen. Met regelmaat worden er hier temperaturen gemeten van boven de vijfendertig graden Celsius. Dit zijn overigens wel uitzonderingen.
In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven het vriespunt. In de avond en nacht vriest het er met regelmaat in deze periode. Nachten met vorst kunnen tot en met juni voorkomen. Vooral op heldere dagen en nachten heb je in het voorjaar nog kans op nachtvorst. In extreme gevallen kan het in de Ardennen harder dan twintig graden vriezen.

Winters weer

In de winterperiode is er zeker in de hoger gelegen delen van de Ardennen een grote kans op sneeuw of natte sneeuw. De hoogste delen van de Ardennen hebben ongeveer tachtig dagen per jaar een sneeuwtapijt terwijl sommige delen aan de buitenrand van de Ardennen slechts tien dagen sneeuw zien. Op de Hoge Venen is de grootste kans op veel sneeuw. In extreme gevallen kan er hier meer een meter sneeuw vallen op één of twee dagen tijd.
De temperatuur kan in deze periode tot ver onder het vriespunt uitkomen. Temperaturen tussen de twee en de zes graden onder nul zijn in deze periode normaal maar uitschieters tot min twintig zijn er zeker geen uitzondering. In vallei van de Lesse is het koude record van België gemeten. Het kwik kwam die nacht uit op -30,1 graden Celsius. Dit alles maakt de Ardennen uitermate geschikt voor een wintersport vakantie niet ver van huis. Er zijn in de Ardennen op meerdere plaatsen skipistes en langlaufroutes te vinden. Lees hier meer over op onze wintersportpagina. Het is in de winterperiode verstandig om winterbanden onder je auto te hebben aangezien niet op alle plaatsen in de Ardennen even goed gestrooid wordt.

Zomerzon

Als de zon eenmaal doorbreek in de zomermaanden dan kan het kwik hier flink oplopen. Terwijl normaal gesproken het kwik er maar nauwelijks boven de vijfentwintig graden uitkomt. Kan op zonnige heldere zomerdagen het kwik ruim boven de dertig graden Celsius uitkomen. Op deze dagen is het verstandig om jezelf goed in te smeren. Ga je iets actiefs doen zorg dan voor voldoende water. De Ardennen kent op jaarbasis ongeveer 1.500 zonne-uren. De meeste van deze uren komen voor in de zomermaanden. Over het algemeen hebben de lager gelegen delen in de Ardennen iets meer zonne-uren dan de hoger gelegen delen. Dit heeft voornamelijk te maken met de mist die in de hoger gelegen delen met regelmaat voorkomt. Op de warmste dagen van het jaar kun je maar het beste een rustig plekje in de schaduw opzoeken in de buurt van een rivier, stuwmeer of zwembad.

Overstromingen

Er komen in de Ardennen met regelmaat overstromingen voor. Dit heeft een aantal oorzaken hebben. Als eerste extreme regenval door een wolkbreuk, onweer of extreem lang aanhoudende regenbuien. Een andere oorzaak kan zijn smeltwater dat als het begint te dooien vanuit de hoger gelegen delen via de rivieren naar de dalen komt. De rivieren zullen in beide gevallen buiten hun oevers treden met alle gevolgen van dien.

Onweer

In de Ardennen en dan met name in de hoger gelegen delen van dit gebied komen met regelmaart onweerbuien voor. Ongeveer tussen de twintig en vijfentwintig dagen per jaar met onweer. De meeste kans op onweer heb je na een periode van warme hete dagen in de zomerperiode. Veel van het onweer dat over de Ardennen komt drijven wordt gevormd in Frankrijk die vervolgens via de Ardennen naar de Eifel trekken.

Weersextremen

Doordat de Ardennen een gematigd maritiem klimaat hebben dat onder de invloed staat van de warme Golfstroom komen er maar zelden echte weersextremen voor. Er zijn ieder jaar natuurlijk dagen waarbij de gemiddelde temperatuur minimaal tien graden onder of boven het maandelijkse gemiddelde ligt maar dat zijn niet echt extremen. Er kan echter wel extreme regenval of sneeuwvalvoorkomen. Deze buien zijn vaak van korte duur. Extreem harde winden, rukwinden of stormen komen er niet of nauwelijks voor.

Mist

Mist kan een minder leuke spelbreker zijn in de Ardennen want niets is vervelender dan dat je uitzicht tijdens een prachtige wandeling je wordt ontnomen door mist. In sommige delen van de Ardennen komen extreem veel dagen met mist voor. Het weerstation bij Botrange meet gemiddeld net iets minder dan tweehonderd dagen met mist per jaar. De meeste mist komt in de ochtenduren voor en trekt geleidelijk weg gedurende de dag. In andere gevallen blijft de mist dagen hangen en kun je soms geen hand voor ogen zien. De mist kan soms erg plaatselijk zijn, wees hier dus altijd voor op je hoede.

Klimaattabel voor de Ardennen

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 2 -3 2 uur 21 dagen 110 mm n.v.t.
februari 2 -2 2 uur 18 dagen 81 mm n.v.t.
maart 5 0 4 uur 18 dagen 82 mm n.v.t.
april 9 2 5 uur 15 dagen 70 mm n.v.t.
mei 13 6 7 uur 17 dagen 65 mm n.v.t.
juni 16 10 7 uur 15 dagen 78 mm n.v.t.
juli 19 11 7 uur 17 dagen 107 mm n.v.t.
augustus 18 10 6 uur 16 dagen 105 mm n.v.t.
september 16 8 5 uur 16 dagen 98 mm n.v.t.
oktober 13 4 3 uur 21 dagen 92 mm n.v.t.
november 7 0 2 uur 22 dagen 84 mm n.v.t.
december 3 -2 2 uur 20 dagen 108 mm n.v.t.
Bovenstaande cijfers zijn langjarige gemiddeldes voor de Ardennen. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen.
Bron: klimaatinfo Ardennen

Beste reisperiode

Er geldt niet echt een beste reisperiode voor de Ardennen. Dit is namelijk sterk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen in de Ardennen. Wil je namelijk kajakken dan kun je dit het beste in het voorjaar of in de vroege zomermaanden doen. Wie wil skiën of langlaufen zal het gebied in de winter moeten bezoeken. De meeste toeristische attracties zijn het gehele jaar geopend maar kennen wel beperkte openingsuren in de wintermaanden. De meeste campings zijn alleen in de zomermaanden geopend. Rond de feestdagen zijn de Ardennen populair om de vele kleine knusse kerstmarkten en kerstdorpen die er in de verschillende dorpen en steden te vinden zijn. Het voorjaar trekt met name veel wielertoeristen naar het gebied toe. Deze kunnen dan toerversies van bijvoorbeeld Luik-Bastenaken-Luik of de Waalse Pijl fietsen. Kortom ieder seizoen heeft zijn charme en trekt een ander publiek maar één ding staat vast in de Ardennen kom je het gehele jaar toeristen tegen.

Handige sites over het weer en klimaat in de Ardennen

Klimaatinfo Ardennen


 

Ardennen...  prachtig natuurgebied in België