Eten en drinken in de Ardennen
Wie van lekker eten en drinken houdt die zit in de
Ardennen wel op zijn plaats. Er zijn hier namelijk tal van bijzondere
en unieke restaurants te vinden waar je veelal de lokale
specialiteiten van de streek kan proberen. In de herfst en
winterperiode zullen deze specialiteiten voornamelijk bestaan uit
verschillende soorten wild die in de nabij gelegen bossen worden
geschoten. Maar de Ardennen hebben op culinair gebied nog veel meer te
bieden. Wie kent er nu niet de Ardennen ham. Deze Gezouten, gedroogde
en gerookte ham mag alleen deze naam dragen als hij in de Ardennen is
geproduceerd. Andere bekende producten uit de Ardennen zijn
bijvoorbeeld Luikse stroop, Luikse wafels, Dinantse koek, de Purnalet
uit Durbuy en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Gelukkig zijn de Belgen een stuk Bourgondischer dan de meeste
Nederlanders. Dit is te merken aan het aanbod in de verschillende
supermarkten in de Ardennen. Hier kom je producten tegen die je in
Nederland in de groothandel nog niet tegenkomt. Hierdoor is het voor
de gemiddelde hobbykok een waar festijn om te mogen koken in de
Ardennen. Hou hier met het
huren van je huisje altijd rekening mee want niet alle
vakantiehuizen zijn ingericht met een volledige keuken.
Chèverie D’Ozo
De geitenkaas van Chèverie d’Ozo is een hooggewaardeerd streekproduct.
Er worden twee soorten kazen geproduceerd in de kaasmakerij. De eerste
is een vrij jonge en zachte kaas. Deze heeft een kruimelige zachte
structuur en een zachte smaak. In de winkel verkopen ze de kaas
naturel, maar ook versierd met rozenblaadjes, kruiden en andere
lekkere dingen. Dit ziet er leuk uit, maar doet voor de smaak vrij
weinig. De andere soort is de gerijpte geitenkaas. Deze is een stuk
steviger en smaakvoller. Wat ons betreft de favoriet. De kaas heeft
een mooie stevige smaak zonder overheersend of scherp te zijn. Ook in
de restaurants in de omgeving worden de kazen van de Chèverie d’Ozo
gewaardeerd. In diverse restaurants gebruiken ze de kazen in hun
gerechten.
De winkel van de Chèverie is geopend iedere zaterdag van 10.00u-12.00u
en van 14.00u tot 17.00u. Je vind de chèverie in het dorpje Izier, Ozo
25a.
Le Purnalet
Le Purnalet is een eeuwenoud drankje uit het stadje
La Roche en Ardenne. Het stamt al uit de
tijd van de Romeinen. Deze overheersers wilden op de oevers van de
Ourthe wijn gaan verbouwen en hadden de plaatselijke sleedoornstruiken
van de hellingen afgehaald. De wijnbouw mislukte echter in het koude
klimaat volledig en de natuur nam weer bezit van de hellingen. De oude
sleedoornstruiken groeide terug in volle sterkte en gaven de inwoners
van la Roche genoeg vruchten om de heerlijke Purnalet van te maken.
Nog steeds wordt het drankje jaarlijks gemaakt en sinds 1981 is er
zelfs een speciaal genootschap belast met het bewaren van de eeuwen
oude kunst van het maken van de Purnalet. Purnalet wordt gemaakt van
sleedoornvruchten. Deze worden in oktober na de oogst in grote
aardewerken potten gedaan. Hier wordt jenever en honing aan
toegevoegd. Na enkele maanden trekken krijg je de heerlijke Purnalet.
Vanaf januari is hij te verkrijgen in enkele winkels in la Roche en
Ardennen. De drank smaakt licht zoet en kan het beste koud gedronken
worden.
Confiturerie Saint Amour
Bovenop de heuvels van Durbuy (vlakbij het
uitkijkpunt) vind je de ambachtelijke jammakerij van Saint Amour. Hier
wordt nog op ouderwetse wijze met koperen ketels jam gemaakt. Zodra de
eerste vruchten rijp zijn wordt er gestart met het maken van
jammetjes, geleien en andere lekkernijen. Vooral de jammen zijn
heerlijk. Zowel in de jammakerij op de Rue St.Amour als in de winkel
in het oude Durbuy zelf kun je diverse producten kopen. De jammetjes
en geleien zijn natuurlijk erg aan te raden. Deze zijn wel even wat
andere kook als de fabrieksjammetjes die we kopen in de supermarkt.
Naast de jammen en geleien worden er ook andere streekproducten
verkocht zoals honing, azijn en bier.
Chocolatier Édouard
Wie van chocolade houdt moet zeker eens naar de chocolaterie van
Édouard in Florenville. Édouard werkte in diverse toprestaurants,
maakte al vele malen de chocolades en desserts voor bijzondere
gelegenheden en won heel wat prijzen in de wereld van patissiers. Deze
topchocolatier heeft een prachtige winkel in het dorpje Florenville.
In de winkel is een tearoom ingericht waar je op verschillende
manieren kunt genieten van de heerlijke chocolaatjes die hier worden
gemaakt. Op de menukaart staan diverse proeverijtjes met bonbons. Je
krijgt hier dan een lekker kopje koffie, thee of warme chocolade bij.
Erg bijzonder zijn de proeverijen met bier. Édouard weet als geen
ander twee van de heerlijkste Belgische producten bijzonder met elkaar
te combineren. Wie wil kan in de werkplaats ook een demonstratie
krijgen in het maken van bonbons en pralines. De keuken heeft een
groot raam zodat men altijd binnen kan kijken.
De winkel is iedere dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00u tot
17.30u . op zaterdag en zondag opent de zaak al om 9.00u en kunt u
chocolade proeven tot 19.30u.
De wijnen van Torgny
Torgny is een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Het dorpje heeft
een erg speciaal microklimaat en is daarom in staat om wijn te
produceren. Door de gunstige ligging tegen een heuvel en de
beschutting van verschillende bossen in de omgeving ligt de
temperatuur hier net iets hoger en is het klimaat er iets zachter. Het
dorpje en zijn vallei wordt ook wel klein Provence genoemd. In het
dorp vind je twee wijnhuizen die hun eigen wijnen produceren. Op
aanvraag kun je hier wijn proeven. De restaurants en cafés in het dorp
hebben de wijnen echter ook en schenken je graag een glaasje.
Wijngaard “ le Poirier du Loup” is de bekendste wijngaard hier. Deze
wijngaard maakt witte wijn, rode wijn en ook een heerlijke crèmant.
Elixer de Spa
AI in de twaalfde eeuw werd het elixer de Spa gemaakt door monniken
die in de streek van Spa leefden. Het Elixer is gemaakt van ongeveer
veertig verschillende planten en kruiden die in de buurt van Spa
voorkomen. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het recept
van het elixer verkocht aan stokerij “Schaltin, Pierry et Cie”. Niet
lang hierna kreeg het elixer de Spa het brevet van “Hofleverancier”.
Dit is het oudste brevet van Hofleverancier in België. Jammer genoeg
wordt elixir de Spa vandaag de dag niet meer gestookt in de Ardennen.
Het recept werd in de jaren zestig van de vorige eeuw over gekocht
door F.X. de Beukelaar een distilleerderij in Antwerpen, die onder
ander verantwoordelijk is voor elixer d’Anvers.
Gelukkig is het elixer de Spa nog wel op verschillende plaatsen in de
Ardennen te koop. Is het elixer de Spa iets te sterk voor je dan kun
je het ook drinken in een cocktail. Een populaire is Elixer de Spa du
Chef. Met Elixer de Spa, limoensap, Angostura Bitters en champagne.
Fermes des Surreux
Aan de Rue des Roses in het kleine dorpje Maissin ligt de mooie
biologische boerderij van Jean-Pol en Ann. Een biologisch bedrijf waar
je op vrijdag, zaterdag en zondag de mooiste streekproducten kunt
kopen. In het winkeltje, waar Ann achter de kassa staat worden
heerlijk kaasjes van de boerderij zelf verkocht. Daarnaast staan er in
de schappen mooie biologische wijnen, heerlijke biologische biertjes,
azijn en olie. Alles in het winkeltje komt van de eigen boerderij of
is in soortgelijke eerlijke bedrijven geproduceerd. Op reservering is
er ook biologisch vlees te verkrijgen. In het weekend is de verzorging
van de dieren in handen van Jean-Poll.
Vol trots laat hij de prachtige geiten uit de Lorraine zien. De kudde
staat bovenop een heuvel met prachtig uitzicht. Eens per dag worden ze
gemolken om van hun melk yoghurt en kaasjes te maken. Naast de geiten
zijn er enkele prachtige zoogkoeien die je vol verwondering
nieuwsgierig aanstaren. In de schuur worden ook nog enkele varkentjes
gehouden. Enkele malen per jaar wordt er een varken geslacht en in
pakketjes verkocht. Het is een bedrijf waar met heel veel liefde en
eerbied voor de natuur wordt gezorgd voor de dieren en het land. Op de
boerderij is een klein zaaltje wat gebruikt wordt voor feestjes,
kerstmarkten concerten en andere zaken. Regelmatig worden er leuke
activiteiten georganiseerd op de boerderij. Op
hun website
is een up to date kalender aanwezig met de activiteiten.
|